Ben je ook de gekookte aardappelen beu? Maak dan eens een heerlijke aardappelgratin met kaas. Verrukkelijk en vullend. Ideaal voor een winterdag.

Elk jaar groeien wij weer een hele voorraad aardappels in de moestuin. Sommige zijn wat langer houdbaar als andere. Maar we redden het nooit de winter door. De kwaliteit is niet altijd goed. Maar vaak genoeg hebben we alles al opgegeten voor de lente begint.
Wij eten volop aardappels. De kinderen zijn er gek op. Net als wij. Meestal eten wij minimaal 3 keer peer week aardappels. Maar lang niet altijd gekookt.
Aardappels vormen al jaren een basis in het Nederlandse diner. Maar elke dag gekookte aardappels verveelt al snel. Gelukkig is er volop variatie mogelijk!
Probeer bijvoorbeeld eens deze aardappelgratin. Heerlijk met spekjes en een dakje van kaas. Deze aardappelgratin is een goede stevige aanvulling bij het diner. Ideaal in combinatie met een winters stoofpotje.
Door toevoeging van kaas is hij hier altijd een groot succes. De combinatie van aardappels en kaas is merkwaardig lekker! De kinderen duiken er hier enthousiast op. Hoef ik mij niet druk te maken of ze wel goed eten.
Op het kerstmenu is dit ook een goede aanvulling! Heerlijke met rode kool met appeltjes.

Tips voor het maken van aardappelgratin
- Schil iets meer aardappels als dat je normaal gekookt eet. Bijvoorbeeld 4 in plaats van de normale 3;
- Rasp zelf de kaas. Gebruik hiervoor een blok kaas. Snij er 100 gram af en rasp dit. Gebruik hiervoor een blokrasp.
- Varieer met kruiden. Gebruik bijvoorbeeld Italiaanse kruiden of een zelfgemaakte kruidenmix;
- Laat de spekjes eruit voor een vegetarische variant. Voeg dan olie toe om in te bakken;
- Voeg een ui of sjalotje toe voor extra smaak.

Aardappelgratin met Provençaalse kruiden en kaas
Benodigdheden
- Snijplank;
- Mes;
- Kookpan;
- Koekenpan;
- Ovenschaal (die van mij heeft een diameter van 20cm).
Ingrediënten
- 4 grote aardappels;
- 150 gram spekjes;
- Provençaalse kruiden (of eigen kruidenmix);
- Zout;
- 100 gram kaas.
Instructies
Stap 1.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Stap 2.
Was de aardappels. Snij ze in plakjes.
Je kunt ze schillen. Ik doe dit niet. Scheelt weer tijd!
Stap 3.
Breng de aardappels aan de kook in een pan met water.
Laat gedurende 10 minuten koken.
Giet het water vervolgens af.
Stap 4.
Bak in de tussentijd de spekjes in een droge koekenpan.
Schep de spekjes over in een schaaltje. Zorg dat het vet in de pan achterblijft.
Stap 5.
Voeg de aardappels toe aan de koekenpan.
Bestrooi royaal met Provençaalse kruiden en zout.
Bak gedurende 10 minuten. Schep regelmatig om.
Stap 6.
Voeg zowel de spekjes als aardappels toe aan een ovenschaal.
Schep om zodat het goed gemengd is.
Strooi 100 gram geraspte kaas erover. Verdeel deze evenredig over de ovenschaal.
Stap 7.
Plaats gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Wil je liever knapperige kaas? Laat hem dan nog 5 tot 10 minuten langer in de oven staan.
Eet smakelijk!

Aardappelgratin recept

Aardappelgratin met Provençaalse kruiden en kaas
Ingredients
- 4 grote aardappels;
- 150 gram spekjes;
- Provençaalse kruiden (of eigen kruidenmix);
- Zout;
- 100 gram kaas.
Instructions
Stap 1.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Stap 2.
Was de aardappels. Snij ze in plakjes.
Je kunt ze schillen. Ik doe dit niet.
Stap 3.
Breng de aardappels aan de kook in een pan met water.
Laat gedurende 10 minuten koken.
Giet vervolgens af.
Stap 4.
Bak in de tussentijd de spekjes in een droge koekenpan.
Schep de spekjes over in een schaaltje. Zorg dat het vet in de pan achterblijft.
Stap 5.
Voeg de aardappels toe aan de koekenpan.
Bestrooi royaal met Provençaalse kruiden en zout.
Bak gedurende 10 minuten. Schep regelmatig om.
Stap 6.
Voeg zowel de spekjes als aardappels toe aan een ovenschaal.
Schep om zodat het goed gemengd is.
Strooi 100 gram geraspte kaas erover.
Stap 7.
Plaats gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Eet smakelijk!
Heerlijke winterse recepten om te combineren
- Traditionele rode kool met appeltjes;
- Rode zuurkool of gewone witte zuurkool;
- Vleespastei met pompoen.
Aardappelgratin uit de oven met Provençaalse kruiden en kaas

Leave a Reply