Appelmoes is heerlijk zoet van zichzelf. Zelfs zonder suiker is hij waanzinnig lekker! Probeer dit recept voor appelmoes zonder suiker en ervaar het zelf.
Een tijdje terug werd ik gebeld door de buurvrouw. Of we misschien wat appels wilde komen plukken? Uiteraard! Graag zelfs!
Onze eigen appelbomen geven nog niet veel. Ze zijn nog te jong. Bij de buren hebben ze echter een prachtige volwassen boomgaard! De takken hangen zwaar onder het gewicht van de appels.
Ik was dan ook erg blij met het aanbod! Enthousiast liep ik erheen met de kinderen in de bolderkar. De buurvrouw was zo lief geweest al wat te plukken. Ik hoefde het alleen nog maar in de bolderkar te doen.
Met een goed gevulde bolderkar liepen we weer terug naar huis toe. De kinderen zaten ondertussen enthousiast te snoepen.
Alle slechte appels zijn naar de varkens gegaan. De goede appels richting de keuken. Ik hou ervan om een berg appels te hebben liggen! Heerlijk voor appeltaart, appel crumble, en… Appelmoes!
Gooi je appelschillen niet weg! Maak er appelschillenboter van.
Wat voor een appels kun je gebruiken voor appelmoes?
Je kunt allerlei soorten appels gebruiken. Soorten zoals de Goudrenet, Elstar, Golden Delicious en Jonagold worden veel gebruikt. Allerlei soorten combineren kan ook.
Appelmoes of appelcompote?
Of je nu moes of compote wil, het basisrecept is gelijk. Na het koken van de appels kun je de keuze maken voor moes of compote.
- Grove appelcompote; Snij de appels in kleine stukjes alvorens ze te koken. Na het koken heb je direct je grove compote.
- Fijne appelcompote; Gebruik een stamper om na het koken de appels fijn te maken.
- Appelmoes; Na het koken pureer je de appels middels een staafmixer of blender.
Wil je beide? Vul dan eerst een potje of kom met compote. Vervolgens pureer je het restant. Zo krijg je appelmoes.
Recept appelmoes zonder suiker
Benodigdheden
Ingrediënten
- 8 à 10 appels;
- Water;
- 2 kaneelstokjes.
Instructies
Stap 1. Appels schoonmaken & schillen
Maak de appels schoon. Ontdoe ze van takjes en blaadjes.
Selecteer enkel de goede appels. Je wilt geen rotte plekken in je appelmoes.
Schil de appels. Snij ze in kleine stukjes.
Gooi je appelschillen niet weg! Maak er appelschillenboter van.
Stap 2. Ingrediënten toevoegen
Doe een bodempje water in de pan. Voeg de appels en kaneelstokjes toe.
Stap 3. Koken
Breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens 10 minuten koken.
Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Stap 4. Potten schoonmaken
Terwijl de appels koken kun je de potten schoonmaken. Was de potten in een sopje met heet water om ze van vuil te ontdoen. Zorg dat je alle zeep verwijderd van de potjes.
Doe de potjes met losse deksel gedurende 5 minuten in een pan met kokend water. Zorg dat ze goed onder water zitten.
Haal ze eruit. Hiervoor is een BBQ tang ideaal. Giet het kokende water eruit, terug in de pan. Zet de potjes ondersteboven op een theedoek. Laat ze uitlekken.
Stap 5. Pureren of stampen
Na het koken heb je een grove appelcompote. Voor een fijnere appelcompote gebruik je een stamper. Wil je appelmoes? Haal dan de staafmixer er door heen.
Stap 6. Inmaken
Giet de warme appelmoes in de potjes. Gebruik hiervoor een soeplepel.
Schroef de deksels er stevig op.
Hoe kun je appelmoes het beste bewaren?
Appelmoes is in een afgesloten pot goed te bewaren in de koelkast. Na openen is hij nog maximaal 1 week te bewaren.
Zorg dat je steriel werkt als je de appelmoes in potten doet. Kook de potten gedurende 5 minuten uit in kokend water.
Appelmoes is ook goed houdbaar in de diepvries. Gebruik hiervoor plastic bakjes of ziplock zakjes.
Appelmoes zonder suiker
Appelmoes zonder suiker
Ingredients
- 8 à 10 appels
- water
- 2 kaneelstokjes
Instructions
Stap 1. Appels schoonmaken & schillen
Maak de appels schoon. Ontdoe ze van takjes en blaadjes.
Selecteer enkel de goede appels. Je wilt geen rotte plekken in je appelmoes.
Schil de appels. Snij ze in kleine stukjes.
Stap 2. Ingrediënten toevoegen
Doe een bodempje water in de pan. Voeg de appels en kaneelstokjes toe.
Stap 3. Koken
Breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens 10 minuten koken.
Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Stap 4. Potten schoonmaken
Terwijl de appels koken kun je de potten schoonmaken. Was de potten in een sopje met heet water om ze van vuil te ontdoen. Zorg dat je alle zeep verwijderd van de potjes.
Doe de potjes met losse deksel gedurende 5 minuten in een pan met kokend water. Zorg dat ze goed onder water zitten.
Haal ze eruit. Hiervoor is een BBQ tang ideaal. Giet het kokende water eruit, terug in de pan. Zet de potjes ondersteboven op een theedoek. Laat ze uitlekken.
Stap 5. Pureren of stampen
Na het koken heb je een grove appelcompote. Voor een fijnere appelcompote gebruik je een stamper. Wil je appelmoes? Haal dan de staafmixer er door heen.
Stap 6. Inmaken
Giet de warme appelmoes in de potjes. Gebruik hiervoor een soeplepel.
Schroef de deksels er stevig op.
Leave a Reply