Appelschillen worden vaak gewoon weggegooid. Echter, je kunt er een heerlijke appelschillenboter van maken! Ken jij het al? Het is heerlijk voor op brood, op de pannenkoek of door de yoghurt!

No-waste met appelschillen!
Het recept leerde ik kennen door de Allerhande. Een ware topper!
De appelschillenboter smaakt heerlijk zoet. Hij heeft wat weg van een stevige stroop. Heerlijk voor op een pannenkoek, op de boterham of door de yoghurt.
Bak je een appeltaart of -cake? Dan hou je vaak een bult appelschillen over. Die gaan vaak linea recta de container in of composthoop op. Hartstikke zonde natuurlijk! Met dit recept tover jij jouw restjes om in heerlijk broodbeleg!
Je kunt enkel de schillen gebruiken. Ik gooi er echter ook altijd de kroosjes bij.
Wat voor een appels kun je gebruiken?
Wat jij wilt!
Het maakt niet uit welke appels je gebruikt. Van allerlei soorten appels kun je appelschillenboter maken. Je kunt ook meerdere soorten appels door elkaar te gebruiken.

Recept broodbeleg van appelschillen
Benodigdheden
- Kookpan;
- Pollepel;
- Staafmixer;
- Glazen pot of weckpot.
Ingrediënten
- Appelschillen;
- Water;
- Bruine basterdsuiker;
- 1/2 theelepel kaneel;
- Snufje zout.

Instructies
Stap 1.
Doe de appelschillen en klokhuizen in een pan. Voeg de overige ingrediënten toe.
Kijk in de verhoudingstabel voor de juiste verhouding.

Stap 2.
Doe de deksel op de pan. Laat gedurende 20 minuten koken op laag vuur. Roer regelmatig om aankoeken te voorkomen!
Stap 3.
Terwijl de appelschillen koken kun je de pot steriliseren. Was de pot in een sopje met heet water om van vuil te ontdoen. Zorg dat je alle zeep verwijderd.
Doe de pot met losse deksel gedurende 5 minuten in een pan met kokend water. Zorg dat hij goed onder water zit.
Haal eruit. Hiervoor is een BBQ tang ideaal. Giet het kokende water eruit, terug in de pan. Zet de pot ondersteboven op een handdoek. Laat ze uitlekken.

Stap 4.
Haal de deksel eraf. Laat de appelschillenboter inkoken. Al het vocht zal verdwijnen. Dit duurt tussen de 1 en 5 minuten.
Stap 5.
Pureer tot een gladde massa met een staafmixer.
Stap 6.
Je kunt de massa nog door een zeef drukken. Dit is echter niet nodig.
Doe je het niet? Dan hou je een grovere structuur.
Stap 7.
Doe de appelschillenboter in de glazen pot.
Bewaar in de koelkast. Maximaal 1 maand houdbaar in een afgesloten pot.

Verhoudingstabel
Appelschillen | Donkerbruine basterdsuiker | Water | |
100 gram | 20 gram | 20 ml | |
200 gram | 40 gram | 40 ml | |
300 gram | 60 gram | 60 ml | |
400 gram | 80 gram | 80 ml | |
500 gram | 100 gram | 100 ml | |
600 gram | 120 gram | 120 ml |

Serveertips voor appelschillen boter
- Op de boterham! Bak bijvoorbeeld je eigen broodjes;
- Smeer het eens op een warme pannenkoek;
- Meng een kleine hoeveelheid door de zuurkoolstamppot;
- Of meng het door de yoghurt.
Anti-verspilling appelschillenboter

Appelschillen boter
Ingredients
- Appelschillen;
- Water;
- Bruine basterdsuiker;
- 1/2 theelepel kaneel;
- Snufje zout.
Instructions
Stap 1.
Doe de appelschillen en klokhuizen in een pan. Voeg de overige ingrediënten toe.
Kijk in de notities voor de juiste verhouding.
Stap 2.
Doe de deksel op de pan. Laat gedurende 20 minuten koken op laag vuur. Roer regelmatig om aankoeken te voorkomen!
Stap 3.
Terwijl de appelschillen koken kun je de pot steriliseren. Was de pot in een sopje met heet water om van vuil te ontdoen. Zorg dat je alle zeep verwijderd.
Doe de pot met losse deksel gedurende 5 minuten in een pan met kokend water. Zorg dat hij goed onder water zit.
Haal eruit. Hiervoor is een BBQ tang ideaal. Giet het kokende water eruit, terug in de pan. Zet de pot ondersteboven op een handdoek. Laat ze uitlekken.
Stap 4.
Haal de deksel eraf. Laat de appelschillenboter inkoken. Al het vocht zal verdwijnen. Dit duurt tussen de 1 en 5 minuten.
Stap 5.
Pureer tot een gladde massa met een staafmixer.
Stap 6.
Je kunt de massa nog door een zeef drukken. Dit is echter niet nodig.
Doe je het niet? Dan hou je een grovere structuur.
Stap 7.
Doe de appelschillenboter in de glazen pot.
Bewaar in de koelkast. Maximaal 1 maand houdbaar in een afgesloten pot.
Notes
100 gr. Appelschillen, 20 gr. Donkerbruine basterdsuiker, 20 ml. Water
200 gr. Appelschillen, 40 gr. Donkerbruine basterdsuiker, 40 ml. Water
300 gr. Appelschillen, 60 gr. Donkerbruine basterdsuiker, 60 ml. Water
400gr. Appelschillen, 80 gr. Donkerbruine basterdsuiker, 80 ml. Water
500gr. Appelschillen, 100 gr. Donkerbruine basterdsuiker, 100 ml. Water
600 gr. Appelschillen, 120 gr. Donkerbruine basterdsuiker, 120 ml. Water
Appelschillenboter

Kijk,
van zulke berichten wordt ik nou hélemaal gelukkig,
wat super,
ik heb het opgeslagen en ga het zeker proberen..
Wat leuk om te horen! Succes met het maken.