Zelf bacon maken is kinderlijk eenvoudig. Bovendien is het verschrikkelijk lekker! Eigen bacon met een vers gebakken eitje. Dat smaakt naar meer!

Bacon wordt gemaakt van het buikspek van een varken. Dit is hetzelfde deel van een varken als waar de speklappen vandaan komen. Buikspek is bij de slager te verkrijgen. Vraag er naar, het is niet altijd onderdeel van het standaard assortiment.
Eind 2017 lieten wij onze eerste varkens slachten. Gaandeweg leerde we steeds meer over de verwerking van varkensvlees. Bacon was één van de eerste dingen die we zelf maakte. En we zijn nooit meer gestopt.
Elk jaar maken we weer een voorraad bacon. Na het pekelen en drogen verdwijnt deze in kleinere blokjes in de diepvries. Zo hebben we jaarrond bacon tot onze beschikking.
De bacon wordt hier veel gebruikt in de keuken. Voor bij een gebakken ei, maar ook in kleinere blokjes in een stamppot. Of uitgebakken door een salade heen in de zomer. Maar soms ook in kleine reepjes op een broodje hamburger. Heerlijk met ananas en kaas!
Je leest het al, de mogelijkheden zijn oneindig!

Recept voor het zelf maken van bacon
Benodigdheden
- Grote bak om de bacon in te zouten;
- 2 vleeshaken of baconhaken;
- Keukenweegschaal;
- Snijplank;
- Mes;
- Kom;
- Vershoudfolie;
- Keukenpapier.
Ingrediënten
- 2,5kg buikspek in 2 stukken (inclusief huid);
- 300gr zout;
- 200gr bruine basterdsuiker;
- 2 eetlepels koriander zaad;
- 2 eetlepels zwarte peperkorrels;
- twee knoflook teentjes;
- Verse rozemarijn;
- Verse tijm.
Instructies
Dag 1.
Meng het zout met de suiker.
Breek de peperkorrels en koriander met de platte kant van het mes. Je hoeft ze niet volledig te pletten, maar zorg dat ze breken. Voeg toe aan het zout en de suiker.
Snij 2 knoflookteentjes fijn. Voeg deze eveneens toe aan de kom.
Rits de blaadjes van de rozemarijn en tijm. Voeg deze toe aan het mengsel. Hier lees je hoe je de blaadjes kan ritsen.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
Smeer het buikspek in met het zoutmengsel. Wrijf het uit met je handen over het gehele stuk vlees. Zorg dat het goed in alle gaten/spleten zit. Wees niet te royaal. In totaal moet je 5 dagen doen met het zoutmengsel.
Na deze stap kan het buikspek in de grote bak in de koelkast. Bewaar het zoutmengsel op kamertemperatuur. Voorzie de kom van vershoudfolie.

Dag 2.
Er zal vloeistof in de bak staan. Dit is uit het buikspek gelekt door het zout. Giet deze vloeistof af en maak de bak schoon.
Voorzie het buikspek wederom van een zoutlaagje. Wrijf dit er wederom goed in. Hierna kan het terug in de koelkast.

Dag 3.
Giet wederom de vloeistof af. Maak de bak schoon en voorzie het buikspek van een zoutlaagje. Wrijf dit er weer goed in.
Je zult merken dat het vlees stugger begint te worden.
Dag 4.
We herhalen het proces weer. Vloeistof afgieten, bak schoonmaken, zoutlaagje op de bacon.

Dag 5.
Laatste keer! Vloeistof afgieten en bak schoonmaken. Laatste beetje van het zoutmengsel in het vlees wrijven.
Dag 6.
Was de bacon onder een lopende kraan. Verwijder al het loszittende zout, suiker, knoflook en kruiden.
Dep droog met keukenpapier.
Voorzie de bacon van een vleeshaak of baconhaak. Steek deze door het vlees heen aan de bovenkant. De huid is erg hard, het is niet makkelijk hier een haak doorheen te krijgen.
Hang de bacon op voor twee weken. Verderop in dit blog lees je hoe.

Na 2 weken
Na twee weken is de bacon gedroogd aan de lucht. Hij is nu klaar om te consumeren.
Let op! De bacon dient altijd gebakken te worden voor consumptie!
Disclaimer
Gebruik je gezond verstand. Vlees kan vliegen, en dus maaien, aantrekken als het hangt te drogen. Tevens kan er schadelijke schimmel op ontstaan. Witte schimmel is prima, andere kleuren niet.
De bacon moet er lekker uit zien en goed ruiken. Hij moet droog zijn als je hem aanraakt.
Vertrouw je het niet, riskeer het dan niet om ziek te worden. Het is jammer als je tijd en geld weg gooit. Maar je eigen gezondheid gaat boven alles.
Weersinvloeden kunnen impact hebben op het drogingsproces van je bacon. Als het een erg natte periode is zal de bacon minder snel in drogen. In een warme zomer versnelt dit proces.
Tips voor het maken van je eigen bacon
- Gebruik coloro- of nitrietzout. Dit zout zorgt ervoor dat het vlees beter zijn kleur behoudt. Daarnaast remt het de bacteriegroei;
- Wees zuinig met je zoutmengsel. Is het eerder op als vijf dagen? Maak dan geen extra mengsel aan. Ga door met het drogingsproces op de dag nadat het mengsel op is. Raakt je mengsel bijvoorbeeld op dag 4 op? Dan ga je verder met het drogingsproces op dag 5 (i.p.v. dag 6);
- Eventuele schimmelvorming tijdens het drogingsproces kun je afpoetsen. Gebruik hiervoor keukenpapier met appelazijn. Dep dit op de plek waar de schimmel zich vormt;
- Varieer er op los met kruiden! Voeg bijvoorbeeld jeneverbes of korianderzaad toe.

Hoe kun je zelfgemaakte bacon bewaren?
Bacon is op diverse manieren te bewaren.
Je kunt hem langer laten indrogen aan de lucht. Hij is zo enkele weken houdbaar. Wel zal hij verder indrogen. Dit betekend dat hij hard wordt.
Tevens kun je de bacon enkele weken in de koelkast bewaren.
Daarnaast is het mogelijk om de bacon in te vriezen. Na het drogingsproces kun je de bacon in kleinere blokjes snijden. Deze vries je in plastic zakjes in. Op deze manier is de bacon ruim één jaar houdbaar.
Hoe kun je bacon te drogen hangen?
Gebruik de wintermaanden om vlees te drogen. Gedurende deze periode zijn er minder vliegen. Om de bacon extra te beschermen tegen vliegen kan hij in een kaasdoek gehangen worden. Zorg dat het kaasdoek de bacon niet raakt, maar wel volledig omsluit. Zoals bijvoorbeeld een klamboe.
Hang de bacon te drogen op een plek waar de temperatuur relatief stabiel is. Tevens dient er een goede luchtcirculatie te zijn. Daarnaast dient de bacon buiten bereik van zonlicht, regen en dieren te hangen.
Geschikte ruimtes kunnen bijvoorbeeld zijn: een tuinhuisje, een schuur aan huis, een kelder of een zolder.
Zorg dat de diverse stukken bacon elkaar niet raken tijdens het drogingsproces.
Wij hangen de bacon boven aan de keldertrap. Als het kelderraam beneden openstaat is er een goede, frisse, luchtcirculatie.
Zelf bacon maken

Bacon
Ingredients
- 2,5kg buikspek in 2 stukken (inclusief huid);
- 300gr zout;
- 200gr bruine basterdsuiker;
- 2 eetlepels koriander zaad;
- 2 eetlepels zwarte peperkorrels;
- twee knoflook teentjes;
- Verse rozemarijn;
- Verse tijm.
Instructions
Dag 1.
Meng het zout met de suiker.
Breek de peperkorrels en koriander met de platte kant van het mes. Je hoeft ze niet volledig te pletten, maar zorg dat ze breken. Voeg toe aan het zout en de suiker.
Snij 2 knoflookteentjes fijn. Voeg deze eveneens toe aan de kom.
Rits de blaadjes van de rozemarijn en tijm. Voeg deze toe aan het mengsel. Hier lees je hoe je de blaadjes kan ritsen.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
Smeer het buikspek in met het zoutmengsel. Wrijf het uit met je handen over het gehele stuk vlees. Zorg dat het goed in alle gaten/spleten zit. Wees niet te royaal. In totaal moet je 5 dagen doen met het zoutmengsel.
Na deze stap kan het buikspek in de grote bak in de koelkast. Bewaar het zoutmengsel op kamertemperatuur. Voorzie de kom van vershoudfolie.
Dag 2.
Er zal vloeistof in de bak staan. Dit is uit het buikspek gelekt door het zout. Giet deze vloeistof af en maak de bak schoon.
Voorzie het buikspek wederom van een zoutlaagje. Hierna kan het terug in de koelkast.
Dag 3.
Giet wederom de vloeistof af. Maak de bak schoon en voorzie het buikspek van een zoutlaagje.
Je zult merken dat het vlees stugger begint te worden.
Dag 4.
We herhalen het proces weer. Vloeistof afgieten, bak schoonmaken, zoutlaagje op de bacon.
Dag 5.
Laatste keer! Vloeistof afgieten en bak schoonmaken. Laatste beetje van het zoutmengsel op het vlees smeren.
Dag 6.
Was de bacon onder een lopende kraan. Verwijder al het loszittende zout, suiker, knoflook en kruiden.
Dep droog met keukenpapier.
Voorzie de bacon van een vleeshaak of baconhaak. Steek deze door het vlees heen aan de bovenkant. De huid is erg hard, het is niet makkelijk hier een haak doorheen te krijgen.
Hang de bacon op voor twee weken. Verderop in dit recept lees je hoe.
Na 2 weken
Na twee weken is de bacon gedroogd aan de lucht. Hij is nu klaar om te consumeren. Bak de bacon altijd in de pan alvorens te eten.
Gebruik je gezond verstand. Vlees kan vliegen, en dus maaien, aantrekken als het hangt te drogen. Tevens kan er schadelijke schimmel op ontstaan. Witte schimmel is prima, andere kleuren niet. Vertrouw je het niet, riskeer het dan niet om ziek te worden.
Notes
Tips voor het maken van je eigen bacon
- Gebruik coloro- of nitrietzout. Dit zout zorgt ervoor dat het vlees beter zijn kleur behoudt. Daarnaast remt het de bacteriegroei;
- Wees zuinig met je zoutmengsel. Is het eerder op als vijf dagen? Maak dan geen extra mengsel aan. Ga door met het drogingsproces op de dag nadat het mengsel op is. Raakt je mengsel bijvoorbeeld op dag 4 op? Dan ga je verder met het drogingsproces op dag 5 (i.p.v. dag 6);
- Eventuele schimmelvorming tijdens het drogingsproces kun je afpoetsen. Gebruik hiervoor keukenpapier met appelazijn. Dep dit op de plek waar de schimmel zich vormt;
- Varieer er op los met kruiden! Voeg bijvoorbeeld jeneverbes of korianderzaad toe.
Hoe kun je zelfgemaakte bacon bewaren?
Bacon is op diverse manieren te bewaren.
Je kunt hem langer laten indrogen aan de lucht. Hij is zo enkele weken houdbaar. Wel zal hij verder indrogen. Dit betekend dat hij hard wordt.
Tevens kun je de bacon enkele weken in de koelkast bewaren.
Daarnaast is het mogelijk om de bacon in te vriezen. Na het drogingsproces kun je de bacon in kleinere blokjes snijden. Deze vries je in plastic zakjes in. Op deze manier is de bacon ruim één jaar houdbaar.
Hoe kun je bacon te drogen hangen?
Gebruik de wintermaanden om vlees te drogen. Gedurende deze periode zijn er minder vliegen. Om de bacon extra te beschermen tegen vliegen kan hij in een kaasdoek gehangen worden. Zorg dat het kaasdoek de bacon niet raakt, maar wel volledig omsluit. Zoals bijvoorbeeld een klamboe.
Hang de bacon te drogen op een plek waar de temperatuur relatief stabiel is. Tevens dient er een goede luchtcirculatie te zijn. Daarnaast dient de bacon buiten bereik van zonlicht, regen en dieren te hangen.
Zorg dat de diverse stukken bacon elkaar niet raken tijdens het drogingsproces.
Wij hangen de bacon boven aan de keldertrap. Als het kelderraam beneden openstaat is er een goede, frisse, luchtcirculatie.
Waar kun je de bacon voor gebruiken?
- In kleine blokjes gebakken door de stamppot (met bijvoorbeeld zelf geoogste boerenkool);
- In reepjes gebakken bij een gebakken ei;
- Op een broodje hamburger (heerlijk met kaas en ananas!).
Meer leren over het verwerken van varkenslees?
- Reuzel maken;
- Zuurkoolspek pekelen;
- Prosciutto ham maken;
- Droge worst maken;
- Bottenbouillon maken.
Zelf bacon maken

Leave a Reply