Dit basisrecept brooddeeg geeft oneindig veel mogelijkheden! Je kunt er een simpel brood mee maken. Daarnaast vormt het ook de basis voor verdere verwerking van allerlei broodproducten.
Het is een waar genot om zelf brood te bakken. Wat is er nu heerlijke dan die geur van vers brood uit de oven?
Of dat warme brood wat uit staat te dampen op het aanrecht. Daar kun je toch gewoon niet vanaf blijven? Ook al weet je dat je het moet laten afkoelen. Maar toch. Een klein stukje kan toch wel?
In dit huis hebben wij graag een brooddeeg voorhanden. Dit basisrecept is ideaal om bij de hand te hebben. Het biedt je veel verschillende mogelijkheden om brood te maken. Zo maken wij graag 1 à 2 keer per week een vers brood van dit deeg. Daarnaast maak ik graag een borrelbrood voor bij de soep. Of heerlijke broodjes bij de zondagse lunch.
Welk meel om brood te bakken?
Er zijn vele verschillende soorten meel. Voor dit basisrecept voldoet patentbloem of tarwe bloem. Deze zijn beide verkrijgbaar bij de supermarkt. In mijn ervaring kneedt patentbloem soepeler als tarwe bloem. Gebruik in ieder geval geen zelfrijzende bloem.
Basisrecept brooddeeg
Onderstaand vind je ons basisrecept voor een brooddeeg.
Benodigd materiaal
- 2 grote schalen;
- Vork;
- Werkblad;
- Theedoek.
Ingrediënten voor basisrecept brooddeeg
- 1 eetlepel zonnebloemolie;
- 300 milliliter lauwwarm water;
- 10 gram zout;
- 500 gram meel;
- 5 gram gedroogde gist.
Basisrecept brooddeeg
Stap 1. Ingrediënten toevoegen
Voeg alle ingrediënten in bovenstaande orde toe aan een kom.
Stap 2. Mengen van de ingrediënten
Meng alle ingrediënten door elkaar. Gebruik hiervoor een vork. Meng totdat er een samenhangend geheel ontstaat.
Stap 3. Kneden van je brood deeg
Strooi wat bloem op het werkblad. Stort hier je deeg bovenop. Kneed je deeg met 2 handen voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Kneed het deeg stevig. Maar mishandel het niet!
Maak aan het eind een bol van je deeg. Vouw de onderkant dicht.
Stap 4. Rijzen
Leg je deeg in een schone schaal om te rijzen. Dek de schaal af met een vochtige theedoek of plastic zak. Zet de schaal op een warme plek. Let wel op dat het niet te warm is. Bovenop een brandende kachel is niet verstandig.
Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is in formaat. Dit kan 30 minuten tot anderhalf uur duren.
Nadat het deeg heeft gerezen is het klaar voor verdere verwerking.
Wat kun je maken met het basisrecept brooddeeg?
- Een heerlijk borrelbrood voor bij de soep met je eigen kruidenmix;
- Een brood (50 min. in een 230 graden Celsius oven);
- Broodjes voor bij de lunch;
- Of maak broodjes met rozijnen erdoorheen voor een zoet broodje;
- Heerlijke soepstengels voor bij een kom soep.
Brood deeg kneden met machine
Je kunt het deeg kneden met de broodbakmachine.
Pak de pan uit je broodbakmachine. Voeg hieraan alle ingrediënten toe zoals benoemd in stap 1.
Je hoeft de ingrediënten niet te mengen. Zet de pan in je broodbakmachine. Selecteer het programma om deeg te kneden. Dit is doorgaans rond de 20 minuten. Hierna dien je het deeg nog te laten rijzen.
Sommige broodbakmachines hebben een programma dat het kneden en rijzen samenpakt. Deze duren doorgaans 1 uur en 20 minuten.
Kan je broodbakmachine niet rijzen? Leg dan je deeg in een schone schaal om te rijzen. Dek de schaal af met een vochtige theedoek of plastic zak. Zet de schaal op een warme plek. Let wel op dat het niet te warm is. Bovenop een brandende kachel is niet verstandig.
Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is in formaat. Dit kan 30 minuten tot anderhalf uur duren.
Nadat het deeg heeft gerezen is het klaar voor verdere verwerking.
Kneden van brood deeg met de hand
Was je handen voordat je begint. Draag je ringen en andere handsieraden? Doe deze dan af.
Zorg dat je de ruimte hebt om vrij te werken. Stort je deeg op het met bloem bestoven werkblad.
In het begin zal je deeg plakkerig zijn. Het zal ook nog niet goed aan elkaar blijven kleven. Werk met 2 handen. Werk het deeg naar elkaar toe in een stapel. Draai deze stapel om, al knedend met je handen. Zodra het deeg aan elkaar blijft plakken kun je er een bol van maken.
Druk deze bol uit elkaar met je de onderkant van je hand. Leg het weggeduwde deel weer terug op je deeg. Herhaal deze stap.
Werk ritmisch en rustig. Wissel af en toe van kant. Leg het deeg anders voor je neer. Het deeg moet niet mishandeld worden. Maar, laat je deeg ook niet te lang stil liggen. Kneed ongeveer 10 tot 15 minuten gestaag je deeg.
Als je klaar bent met kneden heb je een mooi elastisch deeg. Vorm het deeg tot een stevige bol.
Tips voor het maken van brooddeeg
- Is je deeg te droog? Voeg water toe;
- Is je deeg te nat? Voeg meel toe;
- Gebruik een plastic zak of vochtige theedoek voor het rijzen. Een droge theedoek laat meer lucht door. Hierdoor zal je deeg sneller uitdrogen.
Zelf broodbeleg maken?
- Maak zelf eiersalade;
- Appelschillenboter;
- Courgettejam;
- Bramenjam;
- Of deze heerlijke kruidenboter.
Basisrecept brooddeeg
Basisrecept brooddeeg
Ingredients
- 1 eetlepel zonnebloemolie;
- 300 milliliter lauwwarm water;
- 10 gram zout;
- 500 gram meel;
- 5 gram gedroogde gist.
Instructions
- Voeg alle ingrediënten in bovenstaande orde toe;
- Meng alle ingrediënten door elkaar. Gebruik hiervoor een vork. Meng totdat er een samenhangend geheel ontstaat;
- Strooi wat bloem op het werkblad. Stort hier je deeg bovenop. Kneed je deeg met 2 handen voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Kneed het deeg stevig. Maar mishandel het niet! Maak aan het eind een bol van je deeg. Vouw de onderkant dicht;
- Leg je deeg in een schone schaal om te rijzen. Dek de schaal af met een vochtige theedoek of plastic zak. Zet de schaal op een warme plek. Let wel op dat het niet te warm is. Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is in formaat. Dit kan 30 minuten tot anderhalf uur duren;
- Nadat het deeg heeft gerezen is het klaar voor verdere verwerking.
Leave a Reply