Wat heb je nodig voor het hobbymatig houden van rundvee? In deze post lees je alles wat je nodig hebt voor het houden van koeien.
In 2018 kregen wij onze eerste koe. Het was een Fleckvieh kalf dat nog aan de melk zat. We noemde haar Bertha. Bertha heeft ons heel veel geleerd over koeien. We hadden het al lang over koeien. We durfde de stap echter nog niet te maken. Tot dat Bertha op de stoep stond. Het avontuur begon!
Wat heb je nodig voor een koe?
- Weidegang met een goed hekwerk;
- (Winter)stalling;
- Hooi en/of brok;
- Water;
- UBN registratie.
Kan een koe alleen zijn?
Nee. Een koe is een kudde dier.
Hoeveel runderen per hectare?
De stelregel is 2 runderen per hectare voor begrazing.
Je kunt echter meer koeien houden op minder grond. Ze zullen dan bijgevoerd moeten worden. Hou er rekening mee dat de weide kapot gelopen gaat worden. Dit gebeurt als er teveel dieren op één stuk staan of als ze te lang op één stuk staan.
Houden van koeien – weidegang
Een koeienweide dient degelijk afgezet te zijn. Je wil niet hebben dat de dieren ontsnappen.
Koeien hebben respect voor stroomdraad. Ze moeten hem echter wel goed zien. Als koeien van stal afkomen moeten de ogen wennen aan het licht. Ze zullen dan sneller door de draad gaan. Ze zien hem simpelweg niet. Je kunt de draad verduidelijken door er afzetlint aan te knopen.
Qua afrastering voldoet 1 stroomdraad op ongeveer 1 meter tot 1,2 meter hoogte voor volwassen koeien. Voor kleine rassen of kalfjes kan er een extra stroomdraad onder gespannen worden.
Wij houden de koeien in elektrische netten. Het voordeel hiervan is dat je ze makkelijk kan verzetten. Dit werkt voor ons prima.
Huisvesting hobby koe
Het is aan te raden om altijd de mogelijkheid te hebben om rundvee op stal te zetten.
Het geeft de mogelijkheid om de koeien op te sluiten. Dit kan erg praktisch zijn wanneer het nodig is de dieren te hanteren.
Daarnaast is een stal aan te raden voor de winterperiode. Als het gras op is zullen koeien snel de weide kapot lopen. Gezien hun gewicht en voerbehoefte hebben ze meer impact als schapen. Ter bescherming van de weide kunnen koeien tijdelijk op stal of een paddock gezet worden.
Een schuilstal volstaat voor koeien. Zorg ervoor dat de dichte zijdes aan de kant zitten waar de wind vandaan komt. Daarnaast is het aan te raden om de stal ten alle tijden te kunnen afsluiten.
Voorzie de stal van een dik pak stro. Je kunt de stal dagelijks of wekelijks uitmesten. Echter kun je er ook voor kiezen om op te potten. Hierbij strooi je regelmatig de stal op. Door toevoeging van stro wordt de mest bedekt. Tegelijkertijd zal de mest en het stro onderin beginnen met composteren. Bij dit proces komt warmte vrij wat de stal opwarmt. Bij het oppotten komt je bodem steeds hoger te liggen.
Houden van koeien – watervoorziening
Koeien drinken relatief veel water. Zorg dat er altijd genoeg vers water voorhanden is. Daarnaast zijn ze sterk genoeg om een emmer om te gooien. Als dit een spelletje wordt, kun je met water blijven lopen.
Er zijn diverse manieren om koeien van water te voorzien. Enkele voorbeelden:
- Grote bak/speciekuip;
- Drinktrog zonder vlotter;
- Drinktrog met vlotter;
- Vlotter drinkbak;
- Weidepomp.
Als je geen directe toegang hebt tot water op de weide kan een H2Go bag handig zijn. Dit is een grote waterzak voor in de kruiwagen. Hiermee kun je grotere hoeveelheden water per kruiwagen vervoeren.
Houden van koeien – voer
Koeien eten gras. Als het gras op is in de winter vormt gekuild gras of hooi de basis. Daarnaast kan hun rantsoen aangevuld worden met maïs en/of brok.
Koeien dienen bovendien genoeg mineralen binnen te krijgen. Gras biedt niet genoeg mineralen aan rundvee. Hierdoor kan een tekort aan koper en selenium ontstaan. Op onderstaande manieren kun je extra mineralen toedienen.
- Een mineralen liksteen ten alle tijde beschikbaar stellen;
- Bijvoeren van een rundveebrok.
Meer weten over het houden van koeien?
Hier lees je onze 10 tips voor het hobbymatig houden van koeien.
Wil je zelf gaan melken? Hier lees je onze ervaring met het handmelken.
Heb je zelf rauwe melk? Maak er dan eens slagroom, ricotta of pudding van.
Wet- en regelgeving?
Als je rundvee houdt dien je een UBN registratie te hebben. Dit dien je te regelen bij het RVO.
Alle koeien in Nederland hebben een oormerk. Dit identificeert de koe.
Via het RVO kun je de oornummers van jouw runderen koppelen aan jouw UBN registratie.
Er zijn diverse meldingen die je vast dient te leggen. Dit betreft altijd meldingen van dieren die bij jou op het erf komen, of het erf verlaten. Bijvoorbeeld: aanvoermelding, geboortemelding en doodmelding.
Wil je hier meer over weten? Kijk dan ook de website van het RVO: Runderen melden.
Maria Stegeman says
Ik heb een of twee maanden geleden twee lieve stier kalfjes gekocht om ze een lang en gelukkig leven te geven. Ik heb zelf geen tuin en het koeien rusthuis heeft geen plek. Heeft een beginnende hobby boer(in) interesse in twee stierkalveren?
admin says
Hi Maria,
Wellicht kun je via Marktplaats of Facebook een geschikt huisje voor ze vinden?
Succes!
Annie says
Hallo,
We hebben 2 merries paarden, 1 van 5 (andalusier) en 1 van 9 ( forse koudbloed) Er was nog een fjord van 28 die we helaas hebben moeten laten gaan. Nu zou ik ipv een paard er een koe bij willen nemen(vind koeien super en allang wens en al jaren over nagedacht)
idee zou zijn om een kalf te nemen en deze samen met de paarden te laten opgroeien en in de weide. Koe zal dus net als de paarden alle aandacht en verzorging krijgen. Wat zijn echte aandacht punten bv qua ras ea (woon in Friesland dus dacht zelf aan echt Fries ras)
admin says
Hi Annie,
Wat leuk dat je erover nadenkt om een koe/kalf aan te schaffen! Ik zou een koe altijd met soortgenoten houden. Bovendien dien je er met een (jong) kalf rekening mee te houden dat deze nog (poeder)melk dient te krijgen.
Heel tof dat je een echt Fries ras wilt! Ben benieuwd wat het wordt 🙂