Bietjes kun je makkelijk invriezen. Het is een ideale manier om je oogst te verwerken. Op deze manier smul jij nog de hele winter van je eigen bietjes!
Van jongs af aan waren de bietjes mijn grote favoriet in de tuin! Mijn moeder kweekte elk jaar een paar rijen met bietjes. Na de oogst verdwenen ze in de diepvries. Vervolgens aten wij enkele maanden later nog geregeld bietjes uit de diepvries.
Mijn liefde voor bietjes is zeker niet over gegaan! Nog steeds is het mijn grote favoriet in de tuin. Ik heb de taak van mijn moeder overgenomen. Tegenwoordig kweek ik zelf elk jaar enkele rijen met bieten.
Bietjes zijn makkelijk te kweken op de zandgrond waar wij zitten. Daarnaast zijn ze erg makkelijk in te vriezen. Vervolgens heb je kant-en-klare porties in de diepvries liggen. Ideaal vind ik het! Het is nu even wat moeite, maar daar genieten we de rest van het jaar van.
Als je eenmaal bieten uit eigen tuin hebt geproefd, dan wil je nooit meer anders!
Kun je bietjes invriezen?
Jazeker! Bietjes kun je gemakkelijk invriezen.
Waarom zou je bietjes invriezen?
- Je hebt kant en klare porties in de diepvries liggen. Enkel opwarmen en je kunt eten;
- Door in te vriezen kun je gemakkelijk grote hoeveelheden voor langere tijd bewaren;
- Eigen bietjes zijn vele malen lekkerder als die uit de winkel!
Hoe kun je bietjes oogsten?
Pak het loof net boven de knol vast. Druk de bietjes lichtjes verder de grond in. Daarna kun je ze omhoog trekken, uit de grond.
Bietjes koken en invriezen
Benodigdheden
- Snijplank;
- Mes;
- Grote kookpan;
- Zakjes of bakjes om in te vriezen.
Ingrediënten
- Vers geoogste bietjes.
Instructies
Stap 1. Bietjes oogsten
Oogst het aantal bietjes dat je wilt invriezen. Oogst de knollen in zijn geheel, met loof eraan.
Stap 2. Schoonmaken
Haal het loof van de knol. Het stukje wortel onderaan kun je nog laten zitten.
Maak de bietjes schoon onder stromend water. Verwijder alle aarde.
Stap 3. Koken
Doe de bietjes in een pan. Vul deze af met kraanwater. Zorg dat alle bietjes onder water zitten.
Breng het water aan de kook. Laat voor 1 uur doorkoken.
Stap 4. Afkoelen
Giet de bieten af. Laat ze afkoelen op de snijplank.
Stap 5. Pellen
Nu ga je vieze handen krijgen!
Snij het stukje wortel en het stukje bovenaan van de bietjes. Haal nu met je handen het velletje eraf. Door het koken is dit erg soepel geworden.
Stap 6. Portioneren & invriezen
Snij de bieten in plakjes of blokjes.
Stap 7. Invriezen
Je kunt de bietjes invriezen in zakjes of bakjes.
Zakjes nemen minder plek in beslag in de diepvries. Hier wordt geen loze lucht in opgeslagen.
Maak realistische porties. Stem dit af op grootte van je gezin. Mijn porties zijn ongeveer 250-300 gram.
Hoe ontdooi je bietjes?
Haal de bietjes ‘s ochtends uit de diepvries als je ze ‘s avonds wilt eten. Plaats ze uit direct zonlicht, buiten de koelkast. Is de omgevingstemperatuur erg hoog? Dan is het verstandig om de bietjes in de koelkast te ontdooien.
Heb je zakjes gebruikt om in te vriezen? Leg deze dan op een schaaltje. Er zal rood sap ontstaan bij het ontdooien. Als het zakje niet goed sluit dan loopt dit sap er uit.
Na het ontdooien hoef je de bietjes enkel kort op te warmen. Daarna zijn ze klaar voor consumptie.
Hoe lang kun je ingevroren bietjes bewaren?
In de diepvries zijn rode bieten 12 maanden houdbaar bij -18 graden celcius.
Nog meer recepten voor het invriezen van je eigen oogst
Rode bieten invriezen
Bietjes invriezen
Ingredients
- Rode bieten
Instructions
- Oogst het aantal bietjes dat je wilt invriezen. Oogst de knollen in zijn geheel, met loof eraan.
- Haal het loof van de knol. Het stukje wortel onderaan kun je nog laten zitten.
- Maak de bietjes schoon onder stromend water. Verwijder alle aarde.
- Doe de bietjes in een pan. Vul deze af met kraanwater. Zorg dat alle bietjes onder water zitten.
- Breng het water aan de kook. Laat voor 1 uur doorkoken.
- Giet de bieten af. Laat ze afkoelen op de snijplank.
- Snij het stukje wortel en het stukje bovenaan van de bietjes. Haal nu met je handen het velletje eraf. Door het koken is dit erg soepel geworden.
- Snij de bieten in plakjes of blokjes.
- Je kunt de bietjes invriezen in zakjes of bakjes. Zakjes nemen minder plek in beslag in de diepvries. Hier wordt geen loze lucht in opgeslagen.
- Maak realistische porties. Stem dit af op grootte van je gezin. Mijn porties zijn ongeveer 250-300 gram.
Leave a Reply