Boerenjongens kun je eenvoudig zelf maken met dit recept. Het is een erg leuke (en lekkere) manier om druiven uit eigen tuin te verwerken.
Dit jaar hadden wij enorm veel druiven aan onze druivenstruik hangen. We hebben er vele uit het handje gesnoept, een groot deel is ingemaakt als druivensap en we hebben er boerenjongens van gemaakt!
Deze boerenjongens zijn heerlijk om te serveren bij het dessert. Alhoewel ze van vroeger uit ook op tafel kwamen bij verjaardagen en andere feestelijkheden. Wij hebben deze boerenjongens gemaakt om tijdens het kerstdiner te kunnen serveren.
Let op! als je een druif hebt met grote pit erin, is deze minder geschikt voor het maken van boerenjongens. De druif die wij hiervoor hebben gebruikt is Boskoops Glorie. Dit is een druif met grote en hard pit. Ik zou dit niet nogmaals met deze druif doen.
Boerenjongens maken
Ingrediënten
- 1 kilo druiven;
- 1 liter bloedwijn;
- 500 gram suiker;
- 200 milliliter water.
Benodigdheden
- Vergiet;
- 2 weckpotten van elk 1 liter;
- Pan.
Instructies boerenjongens recept
- Haal de druiven los van de tros. Was ze schoon en laat ze uitlekken in een vergiet;
- Doe in elke weckpot 500 gram druiven;
- Overgiet elke pot met 500 milliliter bloedwijn;
- Sluit de weckpotten af en laat ze één week trekken. Ze de potten op een koele plaats uit direct zonlicht;
Na één week
- Doe 200 milliliter water en 500 gram suiker in een pan. Kook dit in 5 tot 10 minuten tot een dikke siroop. Roer regelmatig;
- Giet de druiven en het sap bij. Laat 5 minuten goed doorkoken;
- Was ondertussen de weckpotten af;
- Giet de gehele inhoud van de pan terug in de twee weckpotten;
- Laat afkoelen met een open deksel. Sluit vervolgens af en laat één maand rusten. Zet wederom op een koele plaats uit direct zonlicht.
Na één maand
- Klaar voor gebruik!
Boerenjongens ijs
Boerenjongens kun je heerlijk serveren over een bolletje vanille ijs. Andere lekkere variaties zijn:
- Boerenjongens met vanille-ijs, slagroom en een scheutje advocaat;
- Een schaaltje zelfgemaakte pudding met een eetlepel boerenjongens erbij;
- Ovenappels met boerenjongens;
- Boerenjongens met stoofpeertjes en een toef slagroom.
Boerenjongens drank
Boerenjongens zijn druiven geconserveerd in een alcoholische drank. Traditioneel wordt Brandewijn gebruikt. In dit recept wordt echter bloedwijn gebruikt. Een andere mogelijkheid is om jenever te gebruiken.
Recept boerenjongens
Boerenjongens recept
Ingredients
- 1 kilo druiven;
- 1 liter bloedwijn;
- 500 gram suiker;
- 200 milliliter water.
Instructions
- Haal de druiven los van de tros. Was ze schoon en laat ze uitlekken in een vergiet;
- Doe in elke weckpot 500 gram druiven;
- Overgiet elke pot met 500 milliliter bloedwijn;
- Sluit de weckpotten af en laat ze één week trekken. Ze de potten op een koele plaats uit direct zonlicht;
Na één week
- Doe 200 milliliter water en 500 gram suiker in een pan. Kook dit in 5 tot 10 minuten tot een dikke siroop. Roer regelmatig;
- Giet de druiven en het sap bij. Laat 5 minuten goed doorkoken;
- Was ondertussen de weckpotten af;
- Giet de gehele inhoud van de pan terug in de twee weckpotten;
- Laat afkoelen met een open deksel. Sluit vervolgens af en laat één maand rusten. Zet wederom op een koele plaats uit direct zonlicht.
Na één maand
- Klaar voor gebruik!
Leave a Reply