Hoe kun je varkens die buiten lopen laden op de veewagen? Buiten hebben ze alle ruimte om weg te schieten. De veewagen, een donker hol, is niet de meest aantrekkelijke plek voor ze. Maar, met rust, geduld en voer komt het goed.
Het is prachtig om varkens buiten te hebben lopen. In de buitenlucht, met de neus wroetend in de modder. Gelukkig hoeven ze niet vaak vervoerd te worden. Maar als het zover is, hoe doe je dat dan?
Als de varkens buiten lopen kunnen ze alle kanten uit. De veewagen, een donker hol, is geen aantrekkelijke plek voor ze. Ze zijn vaak niet geneigd om uit eigen motivatie er op te laten.
Hoe zorg je dat ze gemakkelijk en rustig de veewagen opladen? Dat lees je hieronder.
Hoe kun je buiten varkens laden op de veewagen?
Waar zijn varkens absoluut gek op? Juist ja, voer! Zet het voer in om de varkens te laten doen wat jij wil.
Er zijn twee mogelijkheden om varkens trailer te laden.
- Vooraf laten wennen aan de veewagen
- Direct laden in de veewagen
Optie 1. Vooraf laten wennen aan de veewagen
Zet de veewagen enkele dagen tot één week van te voren in het varkensverblijf.
Let hierbij op de volgende zaken:
- De varkens moeten vrij de veewagen op kunnen lopen;
- Maar niet kunnen slopen aan de buitenkant (varkens hebben sterke en nieuwsgierige neuzen);
- De auto moet nog gemakkelijk aangekoppeld kunnen worden;
- Zorg dat de veewagen stabiel staat. Bijvoorbeeld d.m.v. stenen onder de voor- en achterkant.
Zodra de veewagen op de wei staat ga je hierop voeren. Elke voerbeurt gooi je het voer in de veewagen. Dus niet in de reguliere varkenstrog.
De eerste keer zullen varkens het erg spannend vinden. Strooi de eerste voerbeurten het voer halverwege de laadklep. Zo hebben ze halverwege al een beloning te pakken. Doordat de veewagen continue op de wei staat hebben ze de tijd om er geleidelijk aan te wennen.
Na enkele voerbeurten zullen ze de veewagen als iets positiefs gaan beschouwen. Het is daar waar ze hun eten krijgen. Het belangrijkste moment van de dag!
Op de dag dat je de varkens gaat transporteren herhaal je het kunstje. Gooi het voer op de veewagen. Zodra ze lekker staan te eten kan de klep dicht. Veewagen aankoppelen en gaan!
Optie 2. Direct laden in de veewagen
Je kunt er ook voor kiezen om de varkens direct op de veewagen te laden.
Hiervoor is het belangrijk dat je de laatste voerbeurt overslaat. Wil je bijvoorbeeld zondagochtend de varkens laden? Voer dan zaterdagmiddag/-avond niet. Als de varkens honger hebben, is het voer een nog grotere motivatie.
Rij de auto met veewagen achteruit de wei op. Doe de laadklep naar beneden.
Pak een klein handje voer. Gooi dit achterin de veewagen. Ga zelf aan de zijkant van de veewagen staan. Zorg dat ze een vrije inloop de veewagen in hebben. Strooi elke keer een klein handje voer achter in de veewagen om de varkens te motiveren.
Voer niet op de laadklep of op de grond. Dit is allemaal afleiding van het uiteindelijke doel. Als je halverwege de veewagen voert zullen ze dit eerst gaan opeten. Als de veewagen niet zo groot is, betekend dit dat de laadklep nog niet dicht kan. De varkens staan dan nog halverwege de laadklep.
Het is belangrijk dat je rust bewaart. Zorg ervoor dat de varkens niet in paniek raken.
Zodra de varkens er geheel op staan, kun je direct de laadklep dicht doen. Gooi er eventueel nog wat voer bij. Hierdoor hebben ze een bezigheid tijdens het transport.
Tips voor het buiten laden van varkens
- Rij de veewagen in de wei. Varkens hebben veel respect voor stroom. Het kan zijn dat ze niet door een opening durven te lopen waar eerder stroom op stond;
- Zorg dat de laadplank relatief vlak staat. Het is minder beangstigend als ze vlak de veewagen in lopen;
- Blijf rustig. Jouw eigen gedrag heeft veel effect op de varkens;
- Biggen kun je vervoeren in een ruime hondenbench. Hierdoor kunnen ze niet door heel de veewagen heen schuiven tijdens transport;
- “Duw” de varkens niet op de veewagen. Als je druk uitoefent zullen ze gaan wijken voor druk. Buiten hebben ze de ruimte om alle kanten uit te schieten. In de stress zal de veewagen niet hun nummer 1 keuze zijn. Zorg dat ze uit eigen motivatie (voer!) de veewagen oplopen.
Wat moet je niet vergeten?
Als je varkens gaat vervoeren dien je een vervoersdocument op te stellen. Deze dien je bij te hebben tijdens het transport van levende varkens. Dit document kun je opstellen bij de databank waarbij je geregistreerd bent.
Alle varkens in Nederland dienen voorzien te zijn van een oormerk. Dit oormerk is gekoppeld aan een UBN registratie. Er zijn in Nederland twee databanken aangewezen door het RVO voor de meldingen omtrent varkenshouderij.
Je dient bij één van beide databanken aangesloten te zijn als varkenshouder.
Meer over het houden van scharrelvarkens
- Wat heb je nodig voor het houden van hobbyvarkens?
- Hoe werkt het met als particulier varkens te laten slachten?
Leave a Reply