Wil je Engelse bacon zelf maken? Zeker doen! Heerlijk met een gebakken eitje en een geroosterde boterham. Dat is nou nog eens een goede start van de dag.
In Engeland hebben ze heerlijke ontbijtjes. Of nou ja, ontbijtJE? Het zijn fikse maaltijden.
Voorheen kwamen wij regelmatig in Engeland voor het werk. Die periode heeft mij geleerd een goed Engels ontbijt te waarderen. Het is een stevige maaltijd die zorgt dat je geen trek krijgt tot de lunch (en ver er na).
Het was ook die periode dat ik verknocht raakte aan bacon. Maar de bacon zoals ze die daar hebben, die kennen wij Nederlanders niet. En dus zat er niet veel anders op als hem zelf te maken.
Recept voor het zelf maken van Engelse bacon
Benodigdheden
- Grote pan;
- Bord dat in de pan past;
- Elektrisch weegschaal;
- Garde;
- Rookoven om warm te roken of barbecue met rookfunctie;
- Rookhout;
- Vleesthermometer.
Ingrediënten
- Karbonade blok van +/- 500 gram;
- Bruine suiker;
- Zout;
- Water.
Instructies
Dag 1.
Wegen
Zet de lege pan op de weegschaal. Zorg dat deze op 0 staat. Gewicht van de pan wordt dus niet meegeteld.
Doe de karbonade in de pan. Vul deze met water. Het vlees moet 2,5 centimeter onder water staan.
Noteer het gewicht van het vlees en water tezamen.
Haal het vlees uit het water.
Berekenen ingrediënten
Bereken de juiste verhouding van de ingrediënten. Dit is afhankelijk van het gewicht van het vlees en water. Hanteer hiervoor de verhoudingstabel verderop in dit blog.
Mengen
Voeg de bruine suiker, het zout en de jeneverbessen toe aan het water. Zorg dat het vlees niet in het water zit. Roer dit goed door met een garde of vork.
Pekeltijd berekenen
Meet de dikte van het blokje vlees. Meet dit op het dikste punt. Het aantal centimeters gaan we gebruiken om de pekeltijd te berekenen. Hanteer hiervoor de volgende formule:
(aantal centimeter X 1,6)+2 = ….
Rond het getal af naar boven.
In ons geval was het vlees 6 centimeter dik. (6 X 1,6)+2 = 11,6 = 12 dagen in de pekel
In de koelkast
Voeg het vlees toe aan de pan. Leg er een bord bovenop. Dit zorgt ervoor dat het vlees volledig onder de pekel staat. Is het bord niet zwaar genoeg? Voeg dan een schaaltje toe voor extra gewicht.
Zet de pan in de koelkast.
Dag 2-einde pekeltijd
In de vorige stap hebben we de pekeltijd berekend. Op de laatste dag mag het vlees uit de pekel. Tot die tijd moet het vlees elke 2 dagen gedraaid worden.
Onze bacon zat 12 dagen in de pekel. Voor ons gold onderstaand programma:
- Zondag: in de pekel
- Dinsdag: draaien
- Donderdag: draaien
- Zaterdag: draaien
- Maandag: draaien
- Woensdag: draaien
- Vrijdag: uit de pekel
- Zaterdag: roken
Op de laatste dag haal je de bacon uit de pekel. Leg hem op een rooster om uit te lekken. Zorg ervoor dat er iets onder het rooster ligt om het lekvocht op te vangen.
Plaats de bacon voor een nacht in de koelkast om goed uit te lekken.
Laatste dag. Roken
De laatste stap! Het roken van de bacon.
Rook de bacon tot hij een interne temperatuur van 60 graden Celsius heeft bereikt. Hou er rekening mee dat dit enkele uren kan duren.
Let op! De bacon dient altijd gebakken te worden voor consumptie! Hij is op dit punt nog niet gaar genoeg om rauw te consumeren.
Verhoudingstabel
Gewicht water/vlees | Bruine suiker | Zout | Jeneverbessen |
1 kilo | 17 gram | 19 gram | 3 stuks |
1,5 kilo | 26 gram | 29 gram | 5 stuks |
2 kilo | 34 gram | 38 gram | 6 stuks |
2,5 kilo | 43 gram | 48 gram | 8 stuks |
3 kilo | 51 gram | 57 gram | 9 stuks |
3,5 kilo | 60 gram | 67 gram | 11 stuks |
Tips voor het maken van Engelse bacon
- Er kunnen diverse soorten rookhout gebruikt worden. De keuze van rookhout beïnvloedt de smaak van de bacon. Beuk, eik, appel en kers geven bijvoorbeeld een goede smaak. Maar varieer hier vooral mee! Ieders smaak verschilt;
- Gebruik coloro- of nitrietzout. Dit zout zorgt ervoor dat het vlees beter zijn kleur behoudt. Daarnaast remt het de bacteriegroei;
- Zet je wekker zodat je niet vergeet de bacon te draaien.
Hoe kun je zelfgemaakte bacon bewaren?
Na het roken kun je de bacon zowel in de koelkast of de diepvries bewaren. Laat hem eerst afkoelen.
In de koelkast is de bacon ongeveer twee weken houdbaar. Verpak hem hiervoor in vershoudfolie of in een plastic zakje/bakje.
De bacon is ook te bewaren in de diepvries. Snij hem in kleine blokken. Zo hoef je niet alles in één keer uit de diepvries te halen. Verpak deze blokjes in vershoudfolie, plastic zakjes of plastic bakjes.
Wil je bacon uit de diepvries consumeren? Laat hem dan rustig ontdooien in de koelkast. Hierna is hij nog ongeveer twee weken houdbaar in de koelkast.
Meer doen met varkensvlees
- Reuzel maken;
- Zuurkoolspek pekelen;
- Prosciutto ham maken;
- Droge worst maken;
- Bacon maken van buikspek;
- Bottenbouillon maken.
Zelf je eigen varkens houden voor scharrelvlees?
- Wat heb je nodig voor het houden van hobbyvarkens?
- Hoe kun je varkens op de veewagen laden?
- Zelf varkens slachten – hoe werkt dat?
Recept om zelf Engelse bacon te maken
Engelse bacon
Ingredients
- Karbonade blok van +/- 500 gram;
- Bruine suiker;
- Zout;
- Water.
Instructions
Dag 1.
Wegen
Zet de lege pan op de weegschaal. Zorg dat deze op 0 staat. Gewicht van de pan wordt dus niet meegeteld.
Doe de karbonade in de pan. Vul deze met water. Het vlees moet 2,5 centimeter onder water staan.
Noteer het gewicht van het vlees en water tezamen.
Haal het vlees uit het water.
Berekenen ingrediënten
Bereken de juiste verhouding van de ingrediënten. Dit is afhankelijk van het gewicht van het vlees en water. Hanteer hiervoor de verhoudingstabel in dit blog.
Mengen
Voeg de bruine suiker, het zout en de jeneverbessen toe aan het water. Zorg dat het vlees niet in het water zit. Roer dit goed door met een garde of vork.
Pekeltijd berekenen
Meet de dikte van het blokje vlees. Meet dit op het dikste punt. Het aantal centimeters gaan we gebruiken om de pekeltijd te berekenen. Hanteer hiervoor de volgende formule:
(aantal centimeter X 1,6)+2 = ….
Rond het getal af naar boven.
In ons geval was het vlees 6 centimeter dik. (6 X 1,6)+2 = 11,6 = 12 dagen in de pekel
In de koelkast
Voeg het vlees toe aan de pan. Leg er een bord bovenop. Dit zorgt ervoor dat het vlees volledig onder de pekel staat. Is het bord niet zwaar genoeg? Voeg dan een schaaltje toe voor extra gewicht.
Zet de pan in de koelkast.
Dag 2-einde pekeltijd
In de vorige stap hebben we de pekeltijd berekend. Op de laatste dag mag het vlees uit de pekel. Tot die tijd moet het vlees elke 2 dagen gedraaid worden.
Onze bacon zat 12 dagen in de pekel. Voor ons gold onderstaand programma:
- Zondag: in de pekel
- Dinsdag: draaien
- Donderdag: draaien
- Zaterdag: draaien
- Maandag: draaien
- Woensdag: draaien
- Vrijdag: uit de pekel
- Zaterdag: roken
Op de laatste dag haal je de bacon uit de pekel. Leg hem op een rooster om uit te lekken. Zorg ervoor dat er iets onder het rooster ligt om het lekvocht op te vangen.
Plaats de bacon voor een nacht in de koelkast om goed uit te lekken.
Laatste dag. Roken
De laatste stap! Het roken van de bacon.
Rook de bacon tot hij een interne temperatuur van 60 graden Celsius heeft bereikt. Hou er rekening mee dat dit enkele uren kan duren.
Leave a Reply