Erwtensoep met soepbotten geeft je een heerlijke romige soep. Perfect voor een koude winterse dag. Een goede stevige vullende soep. De ideale afsluiter van een dag buiten in de kou.

Erwtensoep hoort erbij in Nederland. Wie is er niet groot mee geworden?
Zodra de temperaturen dalen begint mijn hart sneller te kloppen. De gedachte aan een goede erwtensoep warmt mij op van binnen.
Na een dag buiten in de kou is het een genot! Een heerlijke warme en vullende soep. Perfect om op te warmen van de kou.
Deze erwtensoep is gemaakt met soepbotten en platte ribben van onze eigen varkens. Door de botten mee te laten trekken wordt de soep lekker stevig.
Elk jaar maak ik enkele keren een grote pan. Al wat we niet direct opeten gaat de diepvries in. Onze diepvries is altijd gevuld met soep. Perfect voor de dagen dat je geen zin hebt om te koken.

Romige erwtensoep met soepbotten
Benodigdheden
- Grote soeppan;
- Snijplank;
- Mes;
- Houten lepel;
- Staafmixer;
- Schuimspaan.
Ingrediënten
- 1000 gr. spliterwten;
- 800 gr. platte ribben;
- 1400 gr. soeppotten;
- 5 liter water;
- 1 knolselderij;
- 1 ui.
Instructies
Stap 1.
Doe de spliterwten in de soeppan met 5 liter water. Breng het water aan de kook.
Stap 2.
Roer de spliterwten door. Voeg de soepbotten en platte ribben rechtstreeks toe.
Stap 3.
Snij de knolselderij in kleinere stukken. Ongeveer 2x2cm. Snij de ui in stukken.
Voeg beide toe aan de pan met kokende soep. Roer goed door.
Stap 4.
Laat 3 uur lang op een laag vuur trekken.
Roer regelmatig goed over de bodem van de pan.
Stap 5.
Na drie uur het vuur uitzetten.
Schep het vlees er uit met een schuimspaan. Laat afkoelen.
Pureer de soep met een staafmixer.
Stap 6.
Haal het resterende vlees van de botten af. Snij dit fijn. Doe terug in de soep.
Let op! Als je soepbotten gebruikt zullen er nog stukken huid aan zitten. Deze wordt zacht en geleiachtig. Deze niet toevoegen aan de soep.
Stap 7.
Warm de soep kort op na toevoeging van het vlees. Voeg naar eigen smaak peper en zout toe.
Klaar!
Dit recept is voor circa 6 liter soep. Dit is goed voor +/- 5 maaltijden van 3 à 4 man.

Tips voor het maken van erwtensoep
- Maak de erwtensoep een dag van te voren. Hij smaakt nog lekkerder als hij een nacht volledig is afgekoeld;
- Wil je een rookworst toevoegen? Voeg deze dan bij stap 6 toe.
Wat is lekker bij de erwtensoep?
- Roggebrood met katenspek;
- Een rookworst in of bij de soep;
- Zelfgemaakte soepstengels of een borrelbroodje.

Kun je erwtensoep invriezen?
Jazeker!
Erwtensoep kun je goed invriezen. Doe de soep in een plastic (diepvries bestendig) bakje of een zip lock zakje.
Erwtensoep is doorgaans 12 maanden in de diepvries houdbaar.
Romige erwtensoep met soepbotten

Romige erwtensoep
Ingredients
- 1000 gr. spliterwten;
- 800 gr. platte ribben;
- 1400 gr. soeppotten;
- 5 liter water;
- 1 knolselderij;
- 1 ui.
Instructions
Stap 1.
Doe de spliterwten in de soeppan met 5 liter water. Breng het water aan de kook.
Stap 2.
Roer de spliterwten door. Voeg de soepbotten en platte ribben rechtstreeks toe.
Stap 3.
Snij de knolselderij in kleinere stukken. Ongeveer 2x2cm. Snij de ui in stukken.
Voeg beide toe aan de pan met kokende soep. Roer goed door.
Stap 4.
Laat 3 uur lang op een laag vuur trekken.
Roer regelmatig goed over de bodem van de pan.
Stap 5.
Na drie uur het vuur uitzetten.
Schep het vlees er uit met een schuimspaan. Laat afkoelen.
Pureer de soep met een staafmixer.
Stap 6.
Haal het resterende vlees van de botten af. Snij dit fijn. Doe terug in de soep.
Let op! Als je soepbotten gebruikt zullen er nog stukken huid aan zitten. Deze wordt zacht en geleiachtig. Deze niet toevoegen aan de soep.
Stap 7.
Warm de soep kort op na toevoeging van het vlees. Voeg naar eigen smaak peper en zout toe.
Erwtensoep met soepbotten

Leave a Reply