Geroosterde tomatensoep is een waar genot! Verse tomaten, Italiaanse kruiden, knoflook en balsamico azijn. Veel meer is er niet voor nodig. De soep heeft een heerlijke intense smaak. Ideaal voor lunch of diner!

Elk jaar kweek ik weer enkele tomaten in onze tuinkas. Tomaten houden niet van regen. In de kas groeien ze echter vaak weelderig! Er zijn allerlei tips en tricks om de tomaten beter te laten groeien. Ik steek er echter vaak niet zoveel tijd in. Mocht de plant te groot worden, snoei ik hem wat bij. Voor de rest laat ik hem zijn gang gaan.
Desondanks heb ik vaak een grote opbrengst! Heerlijke verse tomaten. Cherrytomaten, vleestomaten en pomodori tomaten. Dit jaar had ik echter geen geluk. De kas stond al vol met paprika’s. Na enkele droge zomers dacht ik dat de tomaat wel buiten kon staan.
Grote fout! We hebben een ongelofelijk natte zomer gehad. Mijn tomaten hebben het niet overleefd. Gelukkig heb ik een grote zak heerlijke pomodori tomaten gekregen van de buren. Wat een genot!
Ik heb er deze heerlijke soep van gemaakt. Een absolute klassieker!

Kun je tomaten invriezen?
Jazeker! Heb je (nog) niet genoeg oogst voor dit recept? Vries de tomaten in!
Zodra je soep wil gaan maken ontdooi je ze weer. Na het ontdooien zijn de tomaten wat slapper. Maar voor de soep is dit niet erg.
Ik vries vaak gedurende de zomer alle rijpe tomaten in. Als ik genoeg heb verzameld, maak ik er één grote pan soep van.
Welke tomaten moet je gebruiken voor tomatensoep?
Wat jij wil! Je kunt allerlei soorten tomaten door elkaar gebruiken. De gebruikte tomaten zullen de smaak van je soep bepalen.

Geroosterde tomatensoep
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1,5 kilo tomaten;
- 2 teentjes knoflook;
- Zonnebloemolie;
- Balsamico azijn;
- 4 takjes tijm;
- 4 takjes rozemarijn;
- Zout.
Instructies
Stap 1. Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Stap 2. Tomaten snijden
Was de tomaten. Halveer ze. Leg ze met het snijvlak naar boven in de ovenschalen.
Stap 3. Ingrediënten toevoegen
Besprenkel royaal met zonnebloemolie en balsamico azijn. Voeg per ovenschool 2 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn toe.
In plaats van verse kruiden kun je ook Italiaanse kruiden of je eigen kruidmix gebruiken.
Snij de knoflook in grove stukken. Verspreid deze over de ovenschalen.
Bestrooi met een snufje zout.
Stap 4. In de oven
Schuif de tomaten voor 1 uur in de oven.
Stap 5. Afkoelen
Laat vervolgens goed afkoelen, +/- 1 uur.
Stap 6. In de pan & pureren
Verwijder de kruidentakjes en knoflook. Giet de inhoud van de ovenschaal in een grote soeppan.
Pureer het tot een gladde soep. Eet smakelijk!

Hoe kun je tomatensoep bewaren?
Tomatensoep is gedurende 2 à 3 dagen houdbaar in de koelkast.
In de diepvries is tomatensoep +/- 12 maanden houdbaar.
Je kunt tomatensoep ook wecken. Weck de soep gedurende 30 minuten op 90 graden Celsius.
Geroosterde tomatensoep recept

Geroosterde tomatensoep
Ingredients
- 1,5 kilo tomaten;
- 2 teentjes knoflook;
- Zonnebloemolie;
- Balsamico azijn;
- 4 takjes tijm;
- 4 takjes rozemarijn;
- Zout.
Instructions
Stap 1. Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Stap 2. Tomaten snijden
Was de tomaten. Halveer ze. Leg ze met het snijvlak naar boven in de ovenschalen.
Stap 3. Ingrediënten toevoegen
Besprenkel royaal met zonnebloemolie en balsamico azijn. Voeg per ovenschool 2 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn toe.
In plaats van verse kruiden kun je ook Italiaanse kruiden of je eigen kruidmix gebruiken.
Snij de knoflook in grove stukken. Verspreid deze over de ovenschalen.
Bestrooi met een snufje zout.
Stap 4. In de oven
Schuif de tomaten voor 1 uur in de oven.
Stap 5. Afkoelen
Laat vervolgens goed afkoelen, +/- 1 uur.
Stap 6. In de pan & pureren
Verwijder de kruidentakjes en knoflook. Giet de inhoud van de ovenschaal in een grote soeppan.
Pureer het tot een gladde soep. Eet smakelijk!
Wat is lekker bij tomatensoep?
- Soepstengels! Bestrooi ze met dezelfde kruiden als die je gebruikt hebt in de soep;
- Je kunt ook een borrelbroodje maken. Lekker om te delen;
- Of maak zelf broodjes met een beetje kruidenboter.
Recept voor geroosterde tomatensoep

Leave a Reply