Gnocchi kun je gemakkelijk zelf maken! Voor het maken van gnocchi heb je slechts twee ingrediënten nodig; aardappelen en patentbloem. Wil je zelf pasta leren maken? Begin dan met deze eenvoudig gnocchi!

Gnocchi kun je erg eenvoudig zelf maken. Het deeg bestaat simpelweg uit aardappelen en patentbloem. Het is de meest eenvoudige pasta om in een regulier huishouden te maken. Je hebt er geen investering voor nodig. Geen chique gerei om de pasta te maken, zoals bijvoorbeeld bij spaghetti wel het geval is.
Wij eten de gnocchi het hele jaar rond. In de zomer gebruik ik hem om salades net wat meer vulling te geven. Door toevoeging van gnocchi wordt het een echte maaltijdsalade.
In de winter vind ik het heerlijk om gnocchi toe te voegen aan stoofpotten, of een romige pastasaus. Een stevige en vullende maaltijd, ideaal voor koude winteravonden.

Recept gnocchi zelf maken
Benodigdheden
- Kookpan;
- Aardappelstamper;
- Schuimspaan;
- Vergiet;
- Mes.
Ingrediënten
- 530 gram aardappelen;
- 175 gram patentbloem (+ extra om te bestuiven);
- Snufje zout.
Instructies
- Schil de aardappelen en kook ze gaar in 20 minuten. Laat vervolgens volledig afkoelen. Deze stap kun je bijvoorbeeld ‘s middags of de avond van te voren al uitvoeren.
- Voeg aan de aardappelen een snufje zout en 175 gram patentbloem toe;
- Stamp de aardappelen en bloem fijn met een aardappelstamper. Kneed vervolgens met je handen tot een stevig deeg;
- Bestuif het werkblad met bloem. Stort hier het deeg bovenop;
- Haal kleine stukjes van het deeg af en rol deze uit tot lange worsten van circa 1 centimeter dik. Snij alle deegworsten in blokjes van 2-3 centimeter;
- Breng een grote kookpan met 2 liter water aan de kook. Zorg dat het water ruim onder de rand staat. Hoe er rekening mee dat na toevoegen van de gnocchi, het water zal stijgen;
- Kook het water? Voeg dan de stukjes deeg toe. Gebruik hiervoor een schuimspaan waar je de gesneden gnocchi bovenop legt. Laat deze in het kokende water zakken;
- Laat deze 1 à 2 minuten koken. Roer regelmatig om te voorkomen dat de gnocchi aan elkaar plakt.
- Giet vervolgens af in een vergiet. Laat enkele minuten uit lekken.
Je gnocchi is klaar!

Wat te eten bij zelfgemaakte gnocchi?
- Wij voegen de gnocchi graag toe aan een gevulde salade;
- Maar het past ook perfect bij een roomsausje met spinazie;
- Of bij een stoofpotje met rundvlees en pompoen;
- Je kunt het zelfs toevoegen aan een ovenschotel!
Tip: Kook de gnocchi in (zelfgemaakte) bouillon voor extra smaak!
Zelfgemaakte gnocchi koken
Gnocchi hoeft maar kort te koken, 1 à 2 minuten is al voldoende.
Zorg dat je water goed kookt alvorens je de gnocchi toevoegt. Door het toevoegen van gnocchi zal het water van de kook afraken. Om het water zo goed mogelijk aan de kook te houden kun je het vuur hoger zetten alvorens de gnocchi toe te voegen.
Let hierbij wel op dat de pan niet overkookt!

Gnocchi salade zelf maken
Wij eten gnocchi erg graag in een gevulde salade. Op de foto’s zie je bijvoorbeeld de volgende samenstelling:
- Gnocchi;
- Diverse soorten sla;
- Cherry tomaatjes;
- Courgette uit zoetzuur;
- Komkommer uit zoetzuur;
- Druiven;
- Kappertjes;
- Olijven;
- Zelfgemaakte dressing van yoghurt, mayonaise, mosterd en citroensap.
Meer inspiratie voor het samenstellen van gevulde salades vind je hier.
Zelf gnocchi maken zonder ei
Voor het maken van dit gnocchi recept heb je slechts 2 ingrediënten nodig; aardappelen en patentbloem. Het is niet nodig om ei toe te voegen.
Variëren met dit gnocchi recept
- Voeg kruiden toe aan het pastadeeg. Denk bijvoorbeeld aan oregano, koriander of rozemarijn;
- Gebruik eens zoete aardappelen;
- Kook de gnocchi gaar in (zelfgemaakte) bouillon voor extra smaak;
- Voeg geraspte kaas toe aan het pastadeeg.
Gnocchi zelf maken recept
YouTube
Zelfgemaakte gnocchi recept

Gnocchi zelf maken
Ingredients
- 530 gram aardappelen;
- 175 gram patentbloem (+ extra om te bestuiven);
- Snufje zout.
Instructions
- Schil de aardappelen en kook ze gaar in 20 minuten. Laat vervolgens volledig afkoelen. Deze stap kun je bijvoorbeeld ‘s middags of de avond van te voren al uitvoeren.
- Voeg aan de aardappelen een snufje zout en 175 gram patentbloem toe;
- Stamp de aardappelen en bloem fijn met een aardappelstamper. Kneed vervolgens met je handen tot een stevig deeg;
- Bestuif het werkblad met bloem. Stort hier het deeg bovenop;
- Haal kleine stukjes van het deeg af en rol deze uit tot lange worsten van circa 1 centimeter dik. Snij alle deegworsten in blokjes van 2-3 centimeter;
- Breng een grote kookpan met 2 liter water aan de kook. Zorg dat het water ruim onder de rand staat. Hoe er rekening mee dat na toevoegen van de gnocchi, het water zal stijgen;
- Kook het water? Voeg dan de stukjes deeg toe. Gebruik hiervoor een schuimspaan waar je de gesneden gnocchi bovenop legt. Laat deze in het kokende water zakken;
- Laat deze 1 à 2 minuten koken. Roer regelmatig om te voorkomen dat de gnocchi aan elkaar plakt.
- Giet vervolgens af in een vergiet. Laat enkele minuten uit lekken.
Je gnocchi is klaar!
Gnocchi zelf maken

Leave a Reply