Maak zelf een heerlijk borrelbrood met salie, rozemarijn, tijm en oregano. Waanzinnig lekker voor bij de soep, de borrel of gewoon zomaar.
Dit borrelbrood maakt elk diner een groot succes! Het past heerlijk bij soep of gewoon lekker als snack.
In dit huishouden wordt iedereen blij als dit borrelbrood op tafel komt. Voor je met je ogen kan knipperen is het al weg.
Je kunt volop combineren met diverse soorten kruiden of voeg eens knoflook toe. Het is één groot speelveld voor je eigen creaties.
Variëren met de topping
- Gebruik eens olijfolie in plaats van zonnebloemolie;
- Maak een borrelbrood met kruiden en zongedroogde tomaat;
- Voeg een geperst teentje knoflook of knoflookpoeder toe;
- Of strooi wat geraspte kaas op het borrelbrood.
Hoe maak je een borrelbrood?
Benodigdheden
- 2 grote schalen;
- Vork;
- Werkblad;
- Theedoek;
- Deegroller (ik gebruik deze);
- Bakpapier.
Ingrediënten
- De helft van het basisrecept brooddeeg;
- Kruidenmix uit eigen tuin of verse kruiden. Bijvoorbeeld rozemarijn, tijm, salie en oregano;
- Halve theelepel zout, maar enkel als je verse kruiden gebruikt. In de kruidenmix zit al zout;
- 3 eetlepels zonnebloemolie.
Instructies
Stap 1.
Maak de helft van het basisrecept voor brooddeeg.
Stap 2.
Laat het deeg ongeveer 30 minuten tot 1,5 uur rusten.
Stap 3.
Warm de oven voor op 180 graden celcius.
Stap 4.
Spreid het deeg uit tussen je vingen. Rol het deeg verder uit op een stuk bakpapier. Gebruik hiervoor een deegroller. Bestrooi de deegroller royaal met meel. Hierdoor zal het deeg niet blijven plakken. Zorg dat het deeg ongeveer 1cm dik is.
Stap 5.
Vouw de randen dubbel.
Stap 6.
Verdeel de zonnebloemolie over het deeg.
Stap 7.
Strooi de kruidenmix evenredig over de zonnebloemolie.
Je kunt hiervoor ook verse kruiden gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld rozemarijn en tijm. Rits de blaadjes van de takjes af. Strooi de blaadjes over de zonnebloemolie.
Gebruik je verse kruiden? Voeg dan een halve theelepel zout toe. Strooi dit evenredig over het deeg.
Stap 8.
Schuif het bakpapier met borrelbrood in de oven. Bak op 180 graden Celsius voor 20 minuten.
Tips voor het maken van een borrelbrood
- Je kunt het deeg al van te voren maken. Laat het 30 minuten tot 1,5 uur rijzen. Zet het hierna in de koelkast. Je kunt het deeg rechtstreeks vanuit de koelkast uitrollen;
- Schud je kruidenmix voor gebruik. Het zout is zwaarder als de kruiden. Hierdoor zakt het zout vaak naar beneden;
- Geen deegroller? Geen paniek! Een (wijn)fles werkt ook! De fles wordt er wat vies van, maar de wijn smaakt er niet minder om!
Wat is er lekker bij een borrelbrood?
- Allerlei soorten soep. Bijvoorbeeld tomatensoep en courgettesoep uit eigen tuin;
- Een dip van olijf- of zonnebloemolie;
- Droge worst en rauw ham.
Meer doen met brood
- Hier vind je het basisrecept voor brood
- Daar kun je onder andere deze heerlijke broodjes mee maken
Meer doen met kruiden uit eigen tuin
- Een heerlijke kruidenboter;
- De kruidenmix die gebruikt is in dit recept;
- Of maak deze lekkere frisse zomerdrankjes.
Borrelbrood
Borrelbrood met kruiden
Ingredients
- Voor het brooddeeg:
- 1 theelepel zonnebloemolie
- 200 milliliter lauwwarm water
- 3 gram zout
- 300 gram meel
- 4 gram gedroogde gist
- Voor de topping:
- Gedroogde kruidenmix met rozemarijn, salie, oregano en tijm
- 3 eetlepels zonnebloemolie
Instructions
- Meng alle ingrediënten voor het brooddeeg door elkaar met een vork;
- Kneed het brooddeeg voor 10 minuten;
- Laat het brooddeeg 30 minuten tot 1,5 uur rusten;
- Warm de oven voor op 180 graden Celsius;
- Rol het deeg uit op een stuk bakpapier.
Gebruik hiervoor een deegroller. Bestrooi de deegroller royaal met meel. Hierdoor zal het deeg niet blijven plakken. Zorg dat het deeg ongeveer 1cm dik is; - Vouw de randen dubbel;
- Verdeel 3 eetlepels zonnebloemolie over het deeg;
- Strooi de kruidenmix over de zonnebloemolie.
Je kunt hiervoor ook verse kruiden gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld rozemarijn en tijm. Rits de blaadjes van de takjes af. Strooi de blaadjes over de zonnebloemolie; - Schuif het bakpapier met borrelbrood in de oven. Bak op 180 graden Celsius voor 20 minuten.
Leave a Reply