Hele kip uit oven is erg makkelijk te bereiden. Het klinkt misschien wat groots: “een hele kip”. Maar, met slechts weinig moeite tover jij een heerlijke gebraden kip op tafel.
Een hele kip bereiden klinkt als een fikse taak. Een lastig iets, wat alleen de betere koks op tafel toveren. Ik had er vroeger altijd mijn bedenkingen bij. Was er niet van overtuigd dat ik dat zou kunnen.
Echter, ervaring leert mij dat het juist erg makkelijk is! Een hele kip braden kost ongeveer even veel werk als een afbakpizza op tafel krijgen. Bij beide heb je slechts kleine voorbereiding en wat vuile vaat achteraf.
Hoe simpel is een hele kip dan? Nou, heel simpel! Strooi er zonnebloemolie en kruiden op. Schuif de kip voor 50 minuten in een warme oven en wachten maar! Binnen de kortste keren begint het huis heerlijk te ruiken.
Hoe een hele kip bereiden?
Voor het bereiden van een hele kip is niet veel nodig. Met een oven en een ovenschaal kom je al een heel eind. In 50 minuten kun je een hele kip braden. Doe dit in een oven op 200 graden Celsius.
Lees hieronder ons recept.
Recept hele kip uit oven
Benodigdheden
- Oven met bakplaat en rooster;
- Ovenschaal.
Ingrediënten
- Hele kip met huid;
- Zonnebloem- of olijfolie;
- Gedroogde salie, oregano, rozemarijn en tijm;
- Zout.
Je kunt ook zelfgemaakte kruidenmix met kruiden uit eigen tuin gebruiken.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Plaats het rooster boven de bakplaat. Zorg dat er tussen beide nog voldoende ruimte is voor je ovenschaal;
- Besprenkel de olie over de kip. Gebruik je handen of een keukenkwastje om de olie gelijkwaardig te verdelen;
- Bestrooi met de kruiden en het zout. Zorg eveneens dat deze gelijkwaardig verdeeld zijn;
- Plaats de kip in de oven op het rooster. Leg hem op zijn borst. Plaats de ovenschaal eronder. Zet de timer op 20 minuten;
- Draai na 20 minuten de kip om, zodat ook de andere zijde goed geroosterd kan worden. Zet de timer opnieuw op 30 minuten;
- Klaar! Het sap in de ovenschaal is erg lekker om te serveren bij brood of aardappels.
Wil je checken of de kip al gaar is? Steek een vork in het dikste gedeelte. Is het sap dat er uit komt helder? Dan is de kip goed. Als het sap roze is, dan moet hij nog even. De exacte oventijd varieert per kip, gezien niet alle kippen van gelijk formaat zijn.
Hele kip in slowcooker
Een andere perfecte manier om een hele kip te bereiden is in de slowcooker.
Echter, hij zal minder smaakvol en knapperig zijn. In de oven wordt de huid lekker knapperig. Dat effect kun je met een slowcooker niet behalen.
Een slowcooker is daarentegen wel ideaal als je van huis weg bent gedurende de dag. Enig nadeel is dat een hele kip niet in elke slowcooker past. Controleer dit alvorens je begint.
Bereid de kip op dezelfde manier als in bovenstaand recept. In plaats van in de oven plaats je hem in de slowcooker. Zet de slowcooker op standje “high” voor minimaal 4 uur, of “low” voor minimaal 6 uur.
Hele kip recept oven
Hele kip recept kerst
Wil je jezelf moeite besparen maar toch een stijlvolle maaltijd op tafel tijdens de kerst? Kies dan voor een hele kip uit de oven!
Terwijl de kip in de oven zit heb jij je handen vrij. Vrij voor de vuile vaat, tafel te dekken, bijgerechten te maken, enzovoorts. Ik hou van ovenmaaltijden voor de kerst. De oven doet het werk, terwijl jij je handen vrij hebt voor andere zaken.
Presenteer de kip met bijvoorbeeld een versgebakken brood, zelfgemaakte rode kool, spruitjes en/of aardappelgratin. Wist je dat deze appelschillenboter er ook heerlijk bij smaakt?
Hele kip recepten
Wat kun je allemaal met een hele kip doen? Je kunt hem uiteraard opsnijden en serveren bij het diner. Aangevuld met seizoen groentes en aardappeltjes.
Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden:
- Maak een gevulde salade met kip;
- Zelfgemaakte kipragout;
- Maak kippensoep van de resten en botten;
- Of maak kipsalade voor op brood.
Wat serveren bij een hele kip uit oven?
- Aardappelgratin, gebakken aardappeltjes met kruidenmix of gekookte aardappels;
- Seizoen groentes zoals peulen in de zomer en rode kool of zelfgemaakte zuurkool in de winter;
- Een versgebakken brood (heerlijk om te dippen in het sap van de kip!).
Recept voor hele kip uit oven
Hele kip uit oven
Ingredients
- Hele kip met vel;
- Zonnebloem- of olijfolie;
- Gedroogde salie, oregano, rozemarijn en tijm;
- Zout.
- Je kunt ook zelfgemaakte kruidenmix met kruiden uit eigen tuin gebruiken.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Plaats het rooster boven de bakplaat. Zorg dat er tussen beide nog voldoende ruimte is voor je ovenschaal;
- Besprenkel de olie over de kip. Gebruik je handen of een keukenkwastje om de olie gelijkwaardig te verdelen;
- Bestrooi met de kruiden en het zout. Zorg eveneens dat deze gelijkwaardig verdeeld zijn;
- Plaats de kip in de oven op het rooster. Leg hem op zijn borst. Plaats de ovenschaal eronder. Zet de timer op 20 minuten;
- Draai na 20 minuten de kip om, zodat ook de andere zijde goed geroosterd kan worden. Zet de timer opnieuw op 30 minuten;
- Klaar! Het sap in de ovenschaal is erg lekker om te serveren bij brood of aardappels.
Notes
Wil je checken of de kip al gaar is? Steek een vork in het dikste gedeelte. Is het sap dat er uit komt helder? Dan is de kip goed. Als het sap roze is, dan moet hij nog even. De exacte oventijd varieert per kip, gezien niet alle kippen van gelijk formaat zijn.
Leave a Reply