Boerenkool is heerlijk om in de winter in huis te hebben. Maar wat nu als je boerenkool nu, in de zomer, al volop groeit? Dan kun je eenvoudig boerenkool invriezen.
Ik ben altijd veels te ongeduldig. Het liefst zaai ik alle groentes zodra het kan. Het resultaat is echter dat ik vaak in de zomer een bult aan wintergroente heb. Klaar om geoogst te worden! En, heel eerlijk. Boerenkool in de zomer smaakt gewoon niet zo lekker. In de blakende zon een bord boerenkoolstampot wegwerken. Dat hoort niet. Daarom vriezen wij elk jaar boerenkool in.
Daarbij is het voor de smaak beter als er vorst over de boerenkool heen komt. Na een nachtje vorst zit er meer suiker in de bladeren. Je kunt wachten tot de natuurlijk vorst. Je kunt echter ook de vorst nabootsen door boerenkool in te vriezen.
Tevens is het ideaal om boerenkool in de diepvries te hebben liggen. Je kunt het rechtstreeks vanuit de diepvries in de pan doen. Heb je geen verse groente meer in huis? Dan kun je last-minute terugvallen op je ingevroren boerenkool.
Elk jaar vriezen wij enkele porties boerenkool in. Daarnaast laten we hem in de moestuin doorgroeien. Zo grijpen we nooit mis.
Kan je boerenkool rauw invriezen?
Jazeker! Boerenkool kun je makkelijk rauw invriezen.
Voordelen van boerenkool invriezen
- Je creëert vorst. De boerenkool wordt zoeter als er vorst overheen is geweest. Door in te vriezen creëer je hetzelfde effect;
- Door bladeren te oogsten stimuleer je de plant door te groeien;
- Boerenkool kun je direct vanuit de diepvries bereiden. Geen gedoe met tijdig ontdooien. Ben je vergeten groente in huis te halen? Je ingevroren boerenkool is de redder in nood;
- Als je plant later bedolven raakt onder, bijvoorbeeld, rupsen, dan heb jij nog goede oogst in de diepvries!
Hoe kun je boerenkool oogsten?
Breek de onderste, grootste, bladeren van de plant af. Je hoeft niet direct de gehele plant te oogsten. Haal er telkens de hoeveelheid bladeren vanaf die je op dat moment nodig hebt.
Boerenkool invriezen
Benodigdheden
- Snijplank;
- Mes;
- Slacentrifuge of vergiet;
- Zakjes of bakjes om in te vriezen.
Ingrediënten
- Verse boerenkool
Instructies
Stap 1. Boerenkool oogsten
Oogst boerenkool uit de moestuin. Pluk de gezonde bladeren van de plant af. Het is niet nodig de gehele plant te oogsten.
Stap 2. Schoonmaken
Was de bladeren. Controleer of er geen beestjes tussen zitten. Laat de boerenkool uitlekken in een vergiet.
Je kunt ook een slacentrifuge gebruiken. Zo slinger je gemakkelijk de bladeren droog.
Stap 3. Snijden
Snij de bladeren in kleinere stukken. Ongeveer 3x3cm.
Stap 4. Invriezen
Je kunt de gesneden boerenkool invriezen in zakjes op bakjes.
Zakjes nemen minder plek in beslag in de diepvries. Dit omdat er geen loze lucht in op wordt geslagen.
Maak realistische porties. Stem dit af op grootte van je gezin of de toepassing van de boerenkool later. Mijn porties zijn ongeveer 250-300 gram.
Hoe ontdooi je boerenkool?
Boerenkool kun je direct vanuit de vriezer in de pan gooien. Het is niet nodig om de boerenkool geheel te laten ontdooien.
Hoelang boerenkool bewaren in vriezer?
Boerenkool is 12 maanden houdbaar in de diepvries.
Meer groentes invriezen?
Hoe kun je boerenkool bewaren?
Boerenkool invriezen
Ingredients
- Verse boerenkool
Instructions
- Oogst boerenkool uit de moestuin. Pluk de gezonde bladeren van de plant af.
- Was de bladeren. Controleer of er geen beestjes tussen zitten.
- Laat de boerenkool uitlekken in een vergiet. Je kunt ook een slacentrifuge gebruiken. Zo slinger je gemakkelijk de bladeren droog.
- Snij de bladeren in kleinere stukken. Ongeveer 3x3cm.
- Vries de gesneden boerenkool in in zakjes of bakjes
Boerenkolenboer says
Als je rauwe boerenkool uit de vriezer haalt is hij slap. Is hij dan al gaar of moet hij echt nog net zo lang koken als oningevroren verse boerenkool?
admin says
Hi,
Je kunt de boerenkool vanuit de diepvries rechtstreeks in de pan doen. Je dient hem dan nog wel gewoon te koken. Als je hem laat ontdooien, wordt hij slap.
Tonny says
Ook ik vries boerenkool in,maar ik snij ze niet ik doe grote stukken blad( zonder nerf) in een vuilniszak,laat dit goed bevriezen en knijp het daarna fijn,scheelt heel veel snijwerk.
admin says
Hi Tonny,
Dat is wel een goeie! Scheelt weer een hoop werk!