WIl jij een homestead beginnen? Droom jij ook van het leven op een homestead? Elke dag tussen de dieren en in de moestuin. Genieten van al wat er van je land afkomt. Lees dan vooral verder!
Homestead en homesteading is een term die lastig direct in het Nederlands te vertalen is. Homesteading komt vanuit Amerika en vindt steeds meer voeten in aarde in Nederland.
Wat is homesteading?
Homesteading is een levensstijl. Hierbij zorgt men voor een grote mate van zelfvoorziening.
Een homesteader kweekt groente en houdt dieren voor eigen gebruik. Daarnaast speelt voedselbewaring en preservatie een grote rol. Jaarrond zijn ze bezig om zichzelf te voorzien met eten van eigen land.
Daarnaast is er vaak de wens om zelfredzaam te zijn op andere vlakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opwekken van eigen stroom. Dit kan echter ook het verwarmen van het huis zijn met een houtkachel of het voorzien in eigen water.
Waarom zou je een homestead willen beginnen?
De beweegredenen om een homestead te beginnen liggen per persoon anders. Hieronder enkele voorbeelden die jouw drijfveer kunnen zijn.
- Rust & ruimte. Weg van de hectische consumptiemaatschappij, meer in balans met jezelf;
- Kwaliteit van voedsel. Voedsel van eigen land heeft een hele andere kwaliteit als dat uit de supermarkt;
- Financieel. Het kan financieel interessanter zijn om je eigen voedsel te verbouwen en bijvoorbeeld zelf stroom op te wekken. Vergis je echter niet! Je boodschappen zijn wellicht goedkoper, maar je investeringen liggen op andere plekken. Denk hierbij aan de aanschaf van diervoeder, moestuin benodigdheden en zonnepanelen.
- Onafhankelijkheid. Je bent minder afhankelijk van grotere organisaties/bedrijven;
- Gezonde levensstijl. Kwalitatief beter voedsel en meer buitenlucht.
Stappenplan om jouw homestead beginnen
Stap 1. Maak een plan
Maak een realistisch en haalbaar plan. Dit allesomvattend plan heeft enkele belangrijke pijlers:
- Wat wil je? Wat is je grote droom? Waar streef je naar? Hoe zie jij jezelf uiteindelijk leven op je eigen homestead? Welke dieren horen hierbij, past er een moestuin in het plan? Is je homestead gelegen aan huis of op een andere locatie? Wil jij jezelf voorzien van stroom & water?
- Wat kan je? Wat is haalbaar op je huidige locatie? Of ben je op zoek naar een nieuwe locatie? Wat is (financieel) realistisch op een nieuwe locatie?
- Wat heb je nodig? Denk hierbij aan financiën, maar ook aan machines en materialen voor je ultieme droom. Maak een complete lijst met alles wat je denkt nodig te hebben. Dit kan iets nieuws zijn, maar ook aanpassingen aan hetgeen wat je al hebt. Wil je bijvoorbeeld een grote moestuin? Dan is een trekker of frees wellicht praktisch. Wil je een tuinkas? Een koeienstal? Varkenshok? Etc.
- Wanneer ga je het doen? Wees realistisch. Het kost veel tijd om iets op te bouwen. Wil jij 1000M2 moestuin? Begin dan eens met 500M2 en breid over de tijd uit. Hetzelfde geldt voor het houden van vee. Begin klein, bouw ervaring op en breid uit.
Stap 2. Maak deelplannen
Maak deelplannen voor specifieke onderdelen. In het plan heb je bijvoorbeeld beschreven dat je varkens wil. In het deelplan ga je hier dieper op in.
- Wat heb je nodig voor het houden van varkens?
- Waar kun je varkens aanschaffen?
- Hoe ga je varkens vervoeren?
- Waar kun je varkens laten slachten?
- Hoe ga je het vlees verwerken?
Deelplannen omvatten een specifiek onderdeel van je homestead. Deze beschrijven exact wat je wanneer gaat doen en hoe je het gaat doen. Doorloop hierbij de gehele tijdlijn van dit specifieke deelplan. Van begin tot eind.
- Waar kun je ‘het’ aanschaffen? (groentezaden, biggen, kuikens, etc.)
- Vervoer – hoe komt iets bij je? (heb je een trailer of moet je vervoer regelen voor vee?)
- Hoe bouw je het op? (welk diervoeder, compost voor de moestuin, tijd en energie)
- Wat heb je hiervoor nodig? (stal, diervoeder, ruimte, weidegang, frees voor de moestuin, etc.)
- Hoe ga je de opbrengst verwerken? (waar laat je vee slachten? Hoe ga je de moestuin oogst langere tijd bewaren?)
- Hoe ga je de opbrengst opslaan? (heb je genoeg vriezer ruimte? Een kelder voor opslag van weckpotten?)
Bedankt vooraf wat je achteraf gaat doen. Voorkom dat je uiteindelijk met heel veel oogst zit dat je van gekkigheid niet meer weet wat je er mee moet doen.
Stap 3. Heb geduld
Dit is wellicht het lastigst. Heb geduld.
Het opbouwen van een homestead heeft tijd nodig. Je leeft met de seizoenen. Als een seizoen voorbij is, duurt het weer 9 maanden voordat het opnieuw begint. Het weer is vaak een cruciale factor op een homestead. Je bent overgeleverd aan de grillen van de natuur.
Verwacht niet dat je alles in één jaar kan opbouwen. Begin klein, bouw ervaring op en breid uit.
Stap 4. Analyseer & noteer
Analyseer continue waarom bepaalde dingen wel of niet lukken. Noteer je bedenkingen en resultaten. Hiermee bouw je een logboek op voor komende jaren.
Wij gebruiken hier onder andere onze jaarkalender voor. Gedurende het jaar schrijven we elke maand belangrijke momenten op. Dit analyseren we vervolgens aan het begin van het nieuwe jaar.
Denk erover na wat je doet, hoe je het doet en waarom je het doet.
Stap 5. Leer continue bij
Je leert van je eigen fouten. Daarom is stap 4 ook zo belangrijk.
Daarbij is er altijd wel iets nieuws bij te leren. Via verschillende kanalen kun jij jezelf voorzien van informatie.
YouTube staat vol met Engelstalige video’s van homesteaders. Aanraders zijn: Homesteading Family en Elliot Homestead
Daarnaast zijn er veel boeken, een grote aanrader is The New Complete Book of Self-Sufficiency : The Classic Guide for Realists and Dreamers. In dit blog lees je meer boekentips.
Stap 6. Maak connecties
Zoek mensen met dezelfde insteek. Help elkaar en leer van elkaar.
Op Facebook zijn er diverse groepen actief waar mensen met gelijke interesses samenkomen.
Wil jij een homestead beginnen?
Welcome to the family!
Het leven op een homestead is een continu avontuur. Nooit ben je uitgeleerd. Soms vallen dingen tegen, andere keer kan het geluk niet op.
Maar bovenal is het een prachtige levensstijl. Omringd door dieren in de buitenlucht. Met respect voor de natuur om je heen. Het is zo dankbaar werk. Het moment dat jij een 100% zelfgeproduceerde maaltijd op tafel tovert, dat is magisch.
Wil je een goede start maken?
Meld je dan aan voor onze workshop “Leven van eigen Land”!
Leave a Reply