Zelf kippen slachten is iets wat vroeger op menig erf werd gedaan. Tegenwoordig wordt het veel minder uitgevoerd. Dat terwijl het zelf slachten van kippen een praktische en schaalbare manier is om in eigen vleesconsumptie te voorzien.
Er zijn diverse manieren om zelf kippen te slachten. Het ligt geheel aan je eigen mogelijkheden en faciliteiten. Het is mogelijk om slechts met basisbenodigdheden te starten. Echter zul je merken dat er meerdere benodigdheden zijn die de klus aanzienlijk makkelijker maken.
In dit artikel bespreken we een stukje regelgeving, de diverse manieren om een kip te slachten en hoe je deze kan verwerken.
Kippen slachten voor particulieren
Als particulier is het toegestaan om thuis kippen te slachten. Hier vind je de informatie van het NVWA.
Er zijn enkele regels om rekening mee te houden. Onderstaand een samengevatte opsomming:
- De kip dient vooraleerst bedwelmd te worden (bijvoorbeeld door een krachtige slag met een afgerond stuk hout op de kop, of middels een stroomstoot);
- Er dient een onmiddellijke dood in te treden;
- Elke vorm van pijn, spanning of lijden dient bespaard te worden;
- De slachtende persoon dient aantoonbare kennis en vaardigheden te hebben voor het humaan en doeltreffend slachten.
Voor de volledige informatievoorziening verwijzen we je graag naar het NVWA.
Hoe kip slachten
- Bedwelm de kip;
- Hang de kip ondersteboven op;
- Snij de halsslagader door;
- Verwijder veren en eventueel huid;
- Verwijder de ingewanden;
- Spoel de kip schoon onder koud water;
- Snij eventueel uit in diverse stukken vlees of verwerk als één geheel.
Kippen slachten benodigdheden
Het slachten van kippen kan met een geringe hoeveelheid benodigdheden. Echter, het juiste materiaal kan een wereld van verschil maken. Zorg voor goed scherp gereedschap.
De basisbenodigdheden voor het slachten van een kip:
- Materiaal voor de bedwelming (lees verderop de toegestane methodes);
- Touw om de kip mee op te hangen aan de poten;
- Snoeischaar;
- Scherp mes;
- Emmer met plastic zak voor het slachtafval;
- Verpakkingsmateriaal voor in de diepvries.
Indien je wil plukken heb je nog nodig:
- Een grote weckketel) met warm water om de kip in onder te dompelen;
- Warmtebron om de pan op te plaatsen (bijvoorbeeld een kampvuur of camping gastoestel)
Benodigdheden die het proces versoepelen:
- Elektrische weckketel, als vervanging van een grote pan op externe warmtebron;
- Pluimveedompelaar, als vervanging van een elektrische weckketel of grote pan;
- Plukmachine, om machinaal te plukken;
- Een slachttrechter, in plaats van touw om de kip mee op te hangen. Dit laat de kip gecontroleerd uitbloeden.
Hoe maak je een kip dood?
Het is niet toegestaan om de kop van een kip af te hakken. Er zouden meerdere onderzoeken zijn uitgevoerd waarbij bewezen is dat de kip hierbij onnodig lijdt.
Alvorens een kip te doden is het noodzakelijk deze eerst te bedwelmen.
Bedwelmen van kippen
In Verordening (EG) Nr. 1099/2009 staat welke manieren van bedwelmen zijn toegestaan. Hieronder een beknopte opsomming:
- Penetrerend penschiettoestel;
- Niet penetrerend penschiettoestel;
- Vuurwapen met vrij projectiel;
- Breken van de nek (enkel toegestaan bij pluimvee tot 5kg levend gewicht);
- Percuterende slag op de kop;
- Elektrische bedwelming van kop of gehele kip;
- Elektrische bedwelming in een waterbad;
- Bedwelming middels gas.
Voor de gehele toelichting verwijzen wij je graag naar de Verordening (EG) Nr. 1099/2009.
Het gebruik van een (niet) penetrerend schiettoestel zorgt voor het correct bedwelmen van de kip. Hier vind je een dergelijk schiettoestel in de verkoop.
Het gebruik van een vuurwapen is uiteraard enkel toegestaan voor diegene die gemachtigd zijn een vuurwapen te bezitten en te gebruiken.
Voor het breken van de nek kan men de kip op de grond leggen. Leg een bezemsteel overdwars over de nek heen. Zet beide voeten langs het hoofd van de kip, op de bezemsteel. Trek de kip aan zijn poten krachtig omhoog. Door juiste uitvoering hiervan breekt men de nek van de kip.
Bij het bedwelmen met een percuterende slag op de kop kan men denken aan een forse tik op het achterhoofd. Hiervoor kan met een afgerond stuk hout of knuppel gebruiken.
Bij elektrische bedwelming kan met kiezen tussen drie methodes; uitsluitend de kop, het gehele lichaam of middels een waterbad.
Als men kiest voor bedwelming middels gas zijn er zes diverse samenstellingen van gas toegestaan. Voor de volledige uitleg verwijzen wij je graag naar de Verordening (EG) Nr. 1099/2009.
Doden van de kip
Hang de bedwelmde kip met touw op aan zijn poten. Eventueel kun je hiervoor ook een slachttrechter gebruiken.
Snij de halsslagader door en laat de kip uitbloeden. Plaats een emmer onder de kip om op het bloed op te vangen. Tip: plaats een plastic zak in de emmer.
Methodes om kippen te slachten
Na het doden van een kip kun je ervoor kiezen om de kip te plukken of om de huid met veren al te verwijderen.
Methode 1. Plukken
Bij het plukken van een kip worden enkel de veren verwijderd. De huid blijft aan de kip zitten.
Voordat een kip geplukt kan worden dient deze in warm water ondergedompeld te worden. Dit zorgt ervoor dat de veren losser komen te zitten. Vervolgens kan de kip geplukt worden.
Voor het onderdompelen in water kun je gebruik maken van:
- Pluimveedompelaar;
- Elektrische weckketel;
- Grote (weck)plukmachines. Afhankelijk van het type kan een plukmachine meerdere kippen tegelijkertijd verwerken.
Na het plukken kun je verder gaan met het verwijderen van de ingewanden.
Methode 2. Huid met veren verwijderen
In plaats van plukken kun je ook de huid met veren en al verwijderen.
Hang de geslachte kip ondersteboven op, bijvoorbeeld met touw aan de poten. Zorg voor een stevige bevestiging.
Snij de huid rondom door aan de poten. Doe dit op de aanhechting van de poten en het vlees, ter hoogte van het kniegewricht.
Zet een snede aan één zijde vanaf het kniegewricht richting de dij. Doe dit aan beide poten.
Vervolgens kun je hier de huid vastpakken en volledig over de kip heen trekken. Trek de huid, inclusief veren, over de kop van de kip heen. Dit vergt zeker wat kracht. Eventueel kun je kleinere stukken huid voorzichtig los snijden.
Na het verwijderen van huid en veren kun je doorgaan met het verwijderen van de ingewanden.
Kip uitsnijden
- Als de kip kaal is kan de kop en de poten verwijderd worden. Gebruik een snoeischaar voor het doorknippen van de botten. Vervolgens kun je de pezen doorsnijden met een scherp mes.
- Vervolgens kun je de ingewanden verwijderen. Snij hiervoor de kippen open vanaf de anus richting het onderste borstpunt. Door de gecreëerde opening kunnen de ingewanden verwijderd worden. Plaats de hand in de kip om alle ingewanden eruit te halen. Je kunt ervoor kiezen om ingewanden te bewaren voor consumptie, of om deze af te voeren.
- Hierna kan men de kip afspoelen. Spoel de kip onder een koude kraan volledig schoon. Verwijder al het aangekoekte bloed.
- Na het schoon spoelen kun je de kip direct invriezen als hele kip. Je kunt er echter ook voor kiezen om hem verder uit te snijden. Gebruik hierbij een scherp mes om het beste resultaat te krijgen.
Wat kun je van een kip afsnijden?
- Borstfilets;
- Dijen;
- Poten;
- Vleugels;
- Karkas.
Recepten met kip
Wanneer kippen slachten?
Het juiste moment om een kip te slachten is sterk afhankelijk van het ras en het voerbeleid. In dit blog lees je meer over het houden van vleeskippen.
Daarin wordt onder andere besproken dat er drie types kip onderscheiden kunnen worden:
- Vleeskippen, slachten tussen 49 en 56 dagen;
- Dubbel doel kippen, slachten tussen 18 en 25 weken;
- Leghennen, slachten voor de 25 weken (over het algemeen niet geschikt voor het vlees).
Zelf kippen slachten
Leave a Reply