Hoe werkt het om zelf een koe te slachten? In dit blog lees je meer over het proces. We vertellen over onze ervaring met het slachten van runderen. We hebben het over het proces, de prijs, de opbrengst en wet- en regelgeving.

Op ‘t Brabants Boerderijtje houden wij koeien voor het vlees. De afgelopen jaren hebben wij ervaring opgedaan met het slachten van koeien als particulier.
Om onszelf in vlees te voorzien slachten wij ongeveer één koe per jaar. Dat is ruim voldoende voor één gezin. De koeien lopen bij ons bijna jaarrond op de wei. Zodra ze het juiste gewicht bereikt hebben bellen wij de slager. We plannen een afspraak in en brengen de koe zelf weg.
Hoe een koe slachten?
Het is niet toegestaan om zelf thuis te slachten. Met zelf slachten wordt in dit blog bedoeld dat je het zelf organiseert.
Er zijn diverse slachthuizen en zelf slachtende slagers gecertificeerd voor het slachten van runderen. Inventariseer naar de mogelijkheden bij jou in de buurt.
Bij het slachthuis kun je op een vastgestelde tijd je koe afleveren. Dit is vaak de dag voor het slachten of op de ochtend van het slachten.
Hierna gaat de slager aan het werk. Er zijn vervolgens drie opties:
- Zelf uitsnijden;
- Je organiseert een derde partij die het dier uitsnijdt;
- De slager snijdt uit.
Wij laten altijd de slager uitsnijden. Hij is hierheen gespecialiseerd. Daarnaast heeft hij alle benodigde apparatuur.
Een derde partij kan bijvoorbeeld een slager zijn die niet zelf slacht. Hij heeft wel de expertise en apparatuur om een koe uit te snijden. Echter niet om te slachten.
Stem goed af wat je qua vlees wil hebben. Welke stukken wil je uitgesneden hebben? Wil je dat de slager gehakt draait? Dient de slager nog iets te kruiden? De mogelijkheden verschillen per slager. Er zijn slagers met een standaard uitsnijlijst. Andere slagers vragen de klanten dit zelf aan te leveren. Verderop in dit blog lees je meer over het uitsnijden.
Na enkele dagen kun je het vlees ophalen. In onze ervaring neemt dit ongeveer 5 tot 14 dagen in beslag. Afhankelijk van het ras en de leeftijd dient een koe enkele dagen te hangen alvorens ze het versnijden.
Sommige slagers bieden de mogelijkheid tot inpakken tegen meerprijs. Andere geven het vlees in kratten en/of zakken mee naar huis. Dan kun je het thuis ompakken in kleinere porties.

Wanneer koe slachten?
Het beste moment om een koe te slachten verschilt per situatie.
Wil je kalfsvlees? Dan dien je het dier te slachten voordat het één jaar oud is.
Echter kun je er ook voor kiezen om het dier eerst uit te laten groeien totdat hij 18 tot 24 maanden is. Op dat moment zal er meer opbrengst van één dier afkomen.
Een andere mogelijke situatie is dat je een dier op 5 tot 7 jaar oud slacht. Tot die leeftijd heeft een koe reeds 3 tot 5 kalfjes ter wereld kunnen brengen.
Hoeveel levert een vleeskoe op?
De hoeveelheid vlees is erg afhankelijk van diverse factoren. Hierbij moet je denken aan voerbeleid, leeftijd en ras.
Vleesrassen zoals een Belgische Blauw of Piëmontees leveren meer vlees als melkrassen. Melkrassen zoals bijvoorbeeld een Holsteiner of Jersey worden minder gefokt op vleeskwaliteiten, maar meer op melkkwaliteiten.
Wij hebben zelf ervaring met Fleckvieh, Holsteiner, Dexter en Brandrood. Alle vier deze rassen hebben wij tussen de 12 en 24 maanden laten slachten. Opbrengsten zaten tussen de 150 en 250 kilo aan de haak.

Wat voor soort vlees krijg je van een koe?
Een koe kan op diverse manieren uitgesneden worden. Stem van te voren goed af wat je wil en wat kan. Hou er rekening mee dat als je voor het één kiest, het ander niet altijd meer mogelijk is. Verderop in dit blog vind je een gratis uitsnijlijst. Hier kun je op aanvinken wat je uitgesneden wil hebben.
Hierbij enkele voorbeelden van de mogelijkheden. Dit verschilt echter per slager.
- Runderworst;
- Rundergehakt;
- Hamburgers;
- Hachee;
- Sukadelapjes;
- Riblappen;
- Diverse soorten biefstuk;
- Rosbief;
- Soepvlees.
Daarnaast heb je de mogelijkheid niet gangbare stukken te laten uitsnijden. Denk hierbij aan de staart, tong of de nieren.
Vlees zelf inpakken
Pak je het vlees zelf in? Zorg dan dat je voldoende zakjes en labels hebt.
Je kunt gebruik maken van diepvrieszakken in diverse maten. Voor de meeste stukken vlees zijn 1 liter zakken afdoende. Voor soepvlees of grotere stukken vlees zijn 3 liter zakken ideaal.
Wij maken gebruik van een vacumeerapparaat en vacuumzakken. Dit werkt uitstekend voor het inpakken van vlees. Wij gebruiken doorgaans de 15X30 vacuumzakken. Hiervan passen er twee tegelijkertijd in het vacuumeerapparaat.
Daarnaast gebruiken wij diepvriesstickers. Deze kun je in een online programma vorm geven. Bijvoorbeeld het toevoegen van een invriesdatum en type vlees.
Uitsnijlijst koe
Download hier een gratis uitsnijlijst.
Deze uitsnijlijst geeft je een richtlijn van de mogelijke stukken vlees. Vink hetgeen aan dat je wil laten uitsnijden. Bespreek het vervolgens met de slager.
Wat kost een koe slachten?
De kosten voor het slachten kunnen erg uiteen lopen. Het is afhankelijk van het gewicht van de koe en de verwerking van het vlees. Laat je de slager alleen slachten? Dan ben je goedkoper uit als wanneer hij ook uitsnijdt en eventueel inpakt.
Wij betalen doorgaans tussen de €350,- en €500,- voor het slachten en uitsnijden van 1 koe. Hierbij zitten geen kosten voor het inpakken.
De prijsopbouw van onze slager is als volgt in 2022:
- Rendac (afvoer restafval), wasplaats, keurloon en verzekering €62,50
- Slachten rund €0,30 per kg
- Diepvriesklaar maken rund €1,10 per kg
- Darmen en kruiden (t.b.v. worst) €18,94
Bij extra lichte of juist extra zware dieren kan een ander tarief gelden.
Wie slacht mijn rund?
Er zijn diverse slachthuizen en zelf slachtende slagers gecertificeerd voor het slachten van runderen.
Inventariseer lokaal naar de mogelijkheden. Bijvoorbeeld bij lokale slagers, rundveehouders of -fokkers.

Wet- en regelgeving omtrent particulier slachten koe
Alle koeien in Nederland dienen voorzien te zijn van een oormerk. Dit oormerk is gekoppeld aan een UBN registratie.
Als je een koe laat slachten dien je een “afvoer” melding te doen. Je voert de koe af van jouw UBN naar het UBN van het slachthuis. Hiervoor heb je het UBN van het slachthuis nodig. Dit doet je op de datum van het transport.
Tevens dien je een vervoersdocument op te stellen. Deze dien je bij te hebben tijdens het transport van levende koeien. Dit document kun je hier vinden.
Wat moet je niet vergeten als je een koe laat slachten?
Kort samengevat dien je onderstaande zaken in acht te nemen:
- Transportdocument bij transport naar slachthuis;
- Uitsnijlijst bespreken met slager;
- Afvoermelding bij RVO;
- Bij zelf inpakken: genoeg materiaal om in te pakken;
- Koel- en vriesruimte voor opslag vlees.
Meer over het houden van koeien
- Lees hier wat je nodig hebt om koeien te houden als particulier;
- Hier lees je meer over het houden van een melkkoe als particulier;
- En hier lees je onze 10 tips voor het houden van koeien.
Wat maken met rundvlees?
- Maak een gevulde rundersoep van soepbotten en/of -vlees;
- Gebruik schenkels voor deze stoofschotel.
Koeien slachten

Leave a Reply