Komkommer zoetzuur inmaken zorgt ervoor dat je komkommers langer kan bewaren. De komkommers uit eigen tuin kun je door het inmaken circa één jaar bewaren. Door toepassing van zoetzuur krijgt de komkommer een heerlijke frisse smaak.
Elk jaar kweek in komkommers in de tuinkas. Gedurende de zomer genieten we van frisse komkommers. Heerlijk op versgebakken brood met ricotta, of in een gevulde salade. Tevens worden er veel komkommers zo weggesnoept. Lekker als tussendoortje, vers van de plant.
Desondanks kweek ik elk jaar meer als we vers kunnen opeten. Van het overschot maak ik heerlijke zoetzure komkommer. Door het inmaken op zoetzuur is de komkommer circa 12 maanden houdbaar. De smaakbeleving verandert compleet. Het is niet te vergelijken met een verse komkommer.
De zoetzuur is heerlijk om als bijgerecht te eten. Bijvoorbeeld bij een kip uit de oven of bij rijst met pittig gekruid vlees.
Zoetzuur komkommer inmaken
Je kunt komkommer in zoetzuur vers maken. Maar om het langer te bewaren kun je het inmaken in glazen potten. Op deze manier is de zoetzuur circa 12 maanden houdbaar.
Bij het inmaken is de water/azijn oplossing heet is als hij in de glazen potten wordt gegoten. Hierna sluit je de potten af met een metalen deksel. Door het gebruiken van warme vloeistof wordt de pot vacuüm getrokken. Dit vacuüm is de reden dat de potten langer houdbaar zijn.
Bewaren
Na het inmaken kunnen de potten bewaard worden in een donkere ruimte op kamertemperatuur. Bijvoorbeeld een keukenkastje.
Temperatuurverschil glazen pot en inhoud
Het is belangrijk dat de glazen potten ook warm zijn als je ze vult. Door een te groot temperatuur verschil van glas en vloeistof zou de pot kunnen barsten.
Let op: Het is belangrijk dat de glazen potten ook warm zijn als je ze vult. Door een te groot temperatuur verschil van glas en vloeistof zou de pot kunnen barsten. Kook de glazen potten kort voor gebruik. Hierdoor zijn ze nog warm als je ze gaat vullen.
Uitkoken potten
Glazen potten en deksel kun je uitkoken door ze 5 minuten in een pan met kokend water te laten weken. Haal ze er uit met een tang, voorkom dat je de binnenkant van de glazen weer bevuild met je handen. Zet de glazen potten ondersteboven op een schone handdoek om ze aan de lucht te laten drogen. Doe niet uit met een theedoek.
Wanneer komkommer oogsten
Komkommers kun je onder glas vanaf eind juni oogsten. Buiten kan het vanaf begin juli. Oogst komkommers als ze het formaat hebben bereikt dat het zakje met zaad aangeeft. Doorgaans is dit rond de 20 centimeter.
Als je een komkommer langer laat hangen, zal hij groter worden. Echter ontwikkeld hij dan enkel en alleen een grotere zaadlijst. Hierdoor kan de komkommer minder sappig worden.
Pluk regelmatig komkommers. Dit stimuleert de plant om nieuwe vruchten te blijven maken.
Benodigdheden inmaken komkommer zoetzuur
Voor het inmaken van komkommers in zoetzuur heb je inmaakpotten nodig. Dit zijn glazen potten met een schroefdeksel. Gebruik bij voorkeur nieuwe potten. Deze sluiten het beste. Gebruik geen beugelpotten, deze sluiten niet altijd even goed.
Zelf gebruik in onderstaande potten van 300 milliliter. Uitgaande van onderstaande recept kan ik daar ongeveer 8 potten mee vullen.
Recept komkommer zoetzuur inmaken
Benodigdheden
- Pan van 5 liter;
- Lepel;
- Weegschaal;
- Maatbeker;
- Snijplank;
- Scherp mes;
- Kleine soeplepel;
- 8 uitgekookte inmaakpotten.
Ingrediënten
- 8 komkommers;
- 2 rode uien;
- 2 liter natuurazijn;
- 500 gram suiker;
- 1 theelepel zout.
Instructies
- Was de komkommers. Snij ze in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snij de komkommers in blokjes van ongeveer 1×1 centimeter;
- Snij de rode uien in blokjes van hetzelfde formaat;
- Voeg 2 liter azijn, 500 gram suiker en een theelepel zout samen in een pan. Breng deze aan de kook. Roer goed totdat de suiker volledig opgelost is;
- Voeg de komkommer en ui toe aan het kokende mengsel. Breng dit terug aan de kook;
- Laat circa 1 minuut doorkoken alvorens van de warmtebron te verwijderen;
- Vul de uitgekookte inmaakpotten met komkommer en ui. Gebruik hiervoor een kleine soeplepel. Overgiet met het hete azijn/suikermengsel;
- Sluit de potten af met de schroefdeksel. Zet gedurende 5 minuten ondersteboven;
- Laat ze vervolgens rechtopstaand verder afkoelen.
Komkommer als bijgerecht
- Serveer komkommer zoetzuur als bijgerecht bij een hele kip uit de oven;
- Voeg toe aan een frisse salade;
- Serveer als bijgerecht bij een maaltijd met rijst en pittig gekruid vlees;
- Heerlijk bij de barbecue;
- Of serveer met bami en/of nasi.
Zoetzuur komkommer recept
Komkommer zoetzuur inmaken
Ingredients
- 8 komkommers;
- 2 rode uien;
- 2 liter natuurazijn;
- 500 gram suiker;
- 1 theelepel zout.
Instructions
Was de komkommers. Snij ze in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snij de komkommers in blokjes van ongeveer 1×1 centimeter;
Snij de rode uien in blokjes van hetzelfde formaat;
Voeg 2 liter azijn, 500 gram suiker en een theelepel zout samen in een pan. Breng deze aan de kook. Roer goed totdat de suiker volledig opgelost is;
Voeg de komkommer en ui toe aan het kokende mengsel. Breng dit terug aan de kook;
Laat circa 1 minuut doorkoken alvorens van de warmtebron te verwijderen;
Vul de uitgekookte inmaakpotten met komkommer en ui. Gebruik hiervoor een kleine soeplepel. Overgiet met het hete azijn/suikermengsel;
Sluit de potten af met de schroefdeksel. Zet gedurende 5 minuten ondersteboven;
Laat ze vervolgens rechtopstaand verder afkoelen.
Notes
Na het inmaken kunnen de potten bewaard worden in een donkere ruimte op kamertemperatuur. Bijvoorbeeld een keukenkastje.
Leave a Reply