Wil je kruiden uit eigen tuin oogsten en bewaren? Lees verder en ontdek verschillende methodes! In dit blog bespreken we zowel het oogsten als bewaren van diverse kruiden.
Het is heerlijk om een tuin vol geurende kruiden te hebben. Ze zijn prachtig om te zien, geuren heerlijk en trekken allerlei insecten aan. Bovendien kun je de kruiden veelzijdig gebruiken in de keuken.
Heb je nog geen kruidentuin? Lees hier dan hoe je deze kan aanleggen!
Verse kruiden bewaren in de keuken
Er zijn diverse manieren om verse kruiden te bewaren in de keuken. Vanuit de supermarkt kennen we de potjes met kruiden. Dat is de gemakkelijkste manier om kruiden te gebruiken in de keuken. Met de handige doseerdop heb je altijd een goede hoeveelheid kruiden in het eten.
Echter zijn er veel meer manieren om verse kruiden te bewaren. Onderstaand zijn enkele van onze favorieten benoemd.
Manieren om kruiden te bewaren
Drogen aan de lucht
Om kruiden aan de lucht te drogen kun je ruikertjes maken. Dit zijn bundeltjes van één soort kruid, samengebonden met touw. Vervolgens worden ze ondersteboven opgehangen.
Doe dit op een plaats waar lichtcirculatie is. Bijvoorbeeld de keuken, onder een overkapping of in de schuur. Zorg dat de bundeltjes uit het licht en uit het vocht/regen hangen. Maak de bundeltjes niet te groot, dan zullen ze niet goed kunnen drogen.
Binnen circa 7-14 dagen zijn de kruiden voldoende ingedroogd.
Geschikte kruiden om aan de lucht te drogen zijn onder andere rozemarijn, oregano, munt, lavendel, citroenmelisse en salie. Zitten er bloemetjes in de kruiden? Laat deze dan ook gewoon drogen. Ze zitten bomvol smaak!
Je kan ervoor kiezen om de gedroogde kruiden te laten hangen. Zo kun je er altijd een takje vanaf pakken om te gebruiken in de keuken. Echter kun je ook de bladeren van de takjes af verkruimelen. Deze kun je in kruidenpotjes bewaren.
Drogen met een voedseldroger
Met een voedseldroger kun je het droogproces versneld en gecontroleerd laten verlopen. Het principe is hetzelfde als bij het aan de lucht laten drogen van kruiden.
Na het drogen met de voedseldroger kun je de kruiden in kruidenpotjes bewaren.
Kruidenmix maken
Van verse kruiden kun je ook direct een kruidenmix maken. Zoals bijvoorbeeld een Provençaals of Italiaanse getinte kruidenmix. Ik hou altijd dit recept aan.
Bij het bovengenoemde recept wordt zout toegevoegd. Persoonlijk vind ik dit erg lekker. Maar mocht je niet zo’n zout liefhebber zijn kun je het ook gewoon weglaten. Dat verlengt echter de droogtijd van 7 tot circa 10 dagen.
Kruidenboter maken
Kruidenboter is heerlijk om te gebruiken bij het aanbraden van vlees, groente en aardappels. Het geeft smaak aan elke maaltijd.
Kruidenboter maak je gemakkelijk zelf door boter te mengen met de gewenste kruiden. Hier staat het recept dat wij altijd hanteren.
Deze kruidenboter is zowel gekoeld als diepgevroren te bewaren.
Kruiden in zijn geheel invriezen
Verse kruiden kun je direct vanuit de tuin invriezen. Gebruik hiervoor invrieszakjes of –bakjes. De kruiden zullen anders erg gaan verkruimelen in je diepvries.
Je kunt zo altijd de gewenste hoeveelheid kruiden voor een gerecht pakken.
Kruiden bewaren in olijfolie
Doe de blaadjes van kruiden samen met olijfolie in een ijsblokjesvorm. Vries dit in zijn geheel in.
Geschikte kruiden om in olijfolie in te vriezen zijn onder andere basilicum, peterselie, dille en bieslook.
Kruiden nodig? Dan kun je gemakkelijk een blokje kruidige olijfolie uit de vriezer pakken. Dit is bijvoorbeeld heerlijk om te gebruiken bij het braden van aardappeltjes.
Hoe kruidentuin oogsten?
- Pluk enkel datgeen wat je nodig hebt. Het is niet nodig om een hele plant te oogsten;
- Gebruik een schaar;
- Scheur nooit de takjes van de plant af. Dit kan je plant beschadigen;
- Knip altijd takjes af. Scheur geen losse blaadjes van de plant. Door takjes af te knippen stimuleer je de groei;
- Laat de kruiden na het oogsten ongeveer 30 minuten op de tuintafel liggen. Dit geeft insecten de mogelijkheid om er uit te kruipen.
Lees onze volledige blogpost over het oogsten van kruiden hier.
Wanneer kruiden oogsten?
Doorgaans kun je kruiden oogsten tussen begin juni en eind oktober.
Pluk de kruiden in de ochtend als je ze wil drogen. Voor direct gebruik kun je ze het beste zo korte mogelijk van te voren plukken.
De exacte oogsttijd is afhankelijk van het soort kruiden en de status van de plant. Als een plant slecht de winter doorkomt, is het verstandig om wat later te oogsten. Zo kan hij eerst zelf op krachten komen.
Pluk geen kruiden meer zodra er nachtvorst is.
Hoe lang moeten kruiden drogen?
Doorgaans zal een kruid binnen 7-14 dagen drogen aan de lucht.
De exacte droogtijd is afhankelijk van de weersomstandigheden en het soort kruid. Bij erg vochtig weer kan het drogingsproces vertraagd worden. Erg warm weer kan het juist versnellen.
Kruiden gebruiken in de keuken
- Citroenverbena is heerlijk om water een smaakje te geven;
- Maak kruidenboter met kruiden uit eigen tuin;
- Verse muntthee van je eigen munt! Spreekt voor zich toch?
- Verwerk verse of gedroogde kruiden in een heerlijk borrelbrood;
- Een kwartet van rozemarijn, tijm, oregano en salie geeft een vleugje Italië aan je pastasaus;
- Maak je eigen gedroogde kruidenmix voor gebruik in de winter.
Leave a Reply