Hoe pluk je kruiden uit eigen tuin? Staat je tuin boordevol met allerlei heerlijk geurende kruiden? Weet dan dat snoeien doet groeien! Lees hier hoe je deze het beste kruiden kan oogsten!
Op de boerderij hebben wij een kruidentuin vol met allerlei soorten kruiden. Tijdens het groeiseizoen plukken wij wekelijks kruiden. Deze gebruiken we in de keuken bij het koken of in een kruidenboter.
Door het oogsten van kruiden creëer je een vollere en gezonde plant. Of je nou een kruidentuin hebt, of enkele kruiden in pot. Het principe blijft hetzelfde. Hoe kun je ze het beste oogsten?
Wanneer kun je kruiden oogsten?
Doorgaans kun je kruiden oogsten tussen begin juni en eind oktober. Pluk geen kruiden meer zodra er nachtvorst is.
Hoe pluk je kruiden?
- Pluk enkel datgeen wat je nodig hebt. Het is niet nodig om een hele plant te oogsten;
- Gebruik een schaar;
- Scheur nooit de takjes van de plant af. Dit kan je plant beschadigen;
- Knip altijd takjes af. Scheur geen losse blaadjes van de plant. Door takjes af te knippen stimuleer je de groei.
Hoe pluk je tijm?
Knip ongeveer 5 centimeter boven de grond de takjes af. Oogst je meer takjes tegelijk? Pluk dan niet alles op één plek. Knip her en der een takje weg om de plant in vorm te houden. In de keuken kun je de blaadjes van de takjes ritsen. Pak hiervoor het bovenste topje vast. Zet je vingers om het takje en rits naar beneden. Zo komen de blaadjes los.
Hoe pluk je oregano?
Knip enkele centimeters boven de grond de takjes af. Ook hier geldt, pluk niet alles op één plek. De blaadjes van oregano zijn vrij zacht. Je kunt ze met de hand van de takjes plukken.
Hoe pluk je salie?
Knip takjes af op een paar centimeter vanaf de grond. De plant zal nieuwe scheuten vormen. Voor gebruik pluk je de blaadjes van de takjes af.
Hoe pluk je rozemarijn?
Knip ongeveer 5 centimeter boven de grond. Oogst je meer rozemarijn tegelijk? Pluk dan niet alles op één plek. Knip her en der een takje weg om de plant in vorm te houden. In de keuken kun je de blaadjes van de takjes ritsen. Pak hiervoor het bovenste topje vast. Zet je vingers om het takje en rits naar beneden. Zo komen de blaadjes los.
Hoe pluk je bieslook?
Knip stengels bieslook ongeveer 2 centimeter boven de grond af.
Hoe pluk je peterselie?
Knip een stengeltje vrij kort boven de grond af. In de keuken kun je de blaadjes eraf plukken met de hand. Tevens kun je het gehele takje gebruiken.
Hoe pluk je munt?
Knip takjes munt net boven de grond af. Je kunt in de keuken de gehele takjes gebruiken. Tevens kun je enkel de blaadjes gebruiken. Pluk ze er met de hand af.
Hoe pluk je citroenverbena?
Knip takjes af net boven een stel blaadjes. Hiermee stimuleer je de groei. Je kunt zowel het gehele takje als enkel de blaadjes gebruiken in de keuken.
Hoe pluk je bassilicum?
Knip takjes basilicum boven het onderste stel blaadjes af. In de keuken kun je de blaadjes van de takjes af halen.
Tips voor het oogsten van kruiden
- Bestudeer je plant goed alvorens te oogsten. Controleer of er geen ziektes of beestjes aanwezig zijn;
- Gebruik een scherpe schaar. Hiermee voorkom je dat de plant beschadigt;
- Oogst nooit meer dan 1/3 van de plant binnen een tijdsbestek van 3 weken. De plant moet de tijd krijgen om zich te herstellen.
Hoe kruiden bewaren?
Wil je de geoogste kruiden bewaren? Hang ze dan te drogen. Bind ze samen in bosjes. Laat deze aan de lucht drogen. Elke keer als je wat nodig hebt, pak je er wat vanaf.
Wat kun je allemaal doen met kruiden?
- Je kunt er je eigen gedroogde kruidenmix van maken voor gebruik in de keuken;
- Of een heerlijke kruidenboter voor bij de barbecue;
- Tevens kun je een focaccia brood maken met gedroogde of verse kruiden uit eigen tuin;
- Of maak er een heerlijk fris zomers drankje mee.
Leave a Reply