Hoe verwerk je kruiden uit eigen tuin? Het is heerlijk om een tuin vol kruiden te hebben staan. Maar wat kun je met kruiden maken? Meng ze eens met roomboter. Je krijgt er heerlijke kruidenboter van! Lees verder voor ons kruidenboter recept met kruiden uit eigen tuin.
Zelfgemaakte kruidenboter is altijd een succes! Je kunt er allerlei kanten mee op. Gewoon op de boterham. Of juist op een toastje bij de borrel. Maar je kunt ook een klontje toevoegen aan je braadpan. Het zal je vlees een extra smaaksensatie geven.
Het is ook heerlijk om een kruidig stokbrood te maken. Snij het stokbrood in de lengte door het midden. Smeer beide binnenkanten in met de kruidenboter. Schuif het vervolgens onder de ovengrill voor enkele minuten. Tot hij heerlijk geurend en knapperig uit de oven komt. Een heerlijk broodje voor bij de soep of salade!
Kortom, kruidenboter kan bijna altijd!
Nu het weer wat warmer wordt groeien de kruiden goed. De tuin komt tot leven na alle regen. De rozemarijn, tijm, peterselie en salie zijn klaar om geplukt te worden. Je kunt eindeloos variëren met de combinatie van kruiden.
Uiteraard kun je dit recept ook maken met kruiden uit de supermarkt. Wil je graag je eigen kruidentuin aanleggen? Kijk dan eens hier.
Welke kruiden voor kruidenboter?
Er zijn vele kruiden die je in kruidenboter kan doen. Kruiden die wij graag gebruiken zijn:
- Peterselie;
- Salie;
- Tijm;
- Rozemarijn;
- Oregano;
- Bieslook;
- Basilicum.
Wat voor boter voor kruidenboter?
Gebruik ongezouten roomboter voor kruidenboter. Het is heerlijk om nog wat zout toe te voegen. Dit geeft extra diepgang aan je kruidenboter. Doe je dit bij roomboter met zout, dan zit er uiteindelijk relatief veel zout in.
Hoe moet je kruiden plukken?
- Pluk enkel datgeen wat je nodig hebt. Het is niet nodig om een hele plant te oogsten;
- Gebruik een schaar;
- Scheur nooit de takjes van de plant af. Dit kan je plant beschadigen;
- Knip altijd takjes af. Scheur geen losse blaadjes van de plant. Door takjes af te knippen stimuleer je de groei.
Lees hier meer over hoe je de verschillende soorten kruiden het beste kan oogsten.
Recept voor kruidenboter uit eigen tuin
Benodigdheden
- Mes
- Snijplank
- Hakmolentje
- Bewaarbakje
Ingrediënten kruidenboter uit eigen tuin
- 125 gram ongezouten roomboter
- kruiden naar keuze, bijvoorbeeld:
- Salie, 2 blaadjes
- Rozemarijn, 2 takjes
- Tijm, 2 takjes
- Peterselie, 2 takjes
- Oregano, 2 takjes
- Bieslook, 4 stengels
- snufje zout
Instructies kruidenboter uit eigen tuin
- Laat de boter op kamertemperatuur komen;
- Pluk de kruiden;
- Snij eventuele dode puntjes eruit. Haal blaadjes van takjes bij rozemarijn en tijm;
- Snij de roomboter in 4 stukken;
- Doe de roomboter in het hakmolentje. Doe hierboven op de kruiden;
- Voeg een snufje zout toe;
- Mix totdat alle ingrediënten één massa vormen;
- Schep de kruidenboter in een bewaarbakje.
Hoe lang kun je zelfgemaakte kruidenboter bewaren?
In de koelkast kun je de kruidenboter ongeveer 1 maand bewaren.
Buiten de koelkast kun je de kruidenboter ongeveer 1 week bewaren. Let er wel op dat het niet te warm.
Kan kruidenboter in de vriezer?
Je kunt kruidenboter invriezen. In de vriezer is kruidenboter ongeveer 2 maanden houdbaar.
Mogelijke kruidencombinaties
Er zijn heel veel verschillende combinaties mogelijk. Ga hiermee spelen. Ontdek wat jij lekker vindt. Varieer ook eens met het aantal kruiden. Voeg eens veel kruiden toe voor een volle smaak. Of juist weinig voor een vleugje. Hieronder enkele combinaties ter inspiratie.
- Peterselie, bieslook en rozemarijn;
- Rozemarijn, tijm en oregano;
- Salie, bieslook en basilicum;
- Tijm, salie en oregano;
- Rozemarijn, tijm, oregano, peterselie, bieslook en salie.
Variaties voor het maken van kruidenboter uit eigen tuin
- Voeg wat citroensap toe voor een frisse smaak;
- Voeg een geperst teentje knoflook toe voor extra ‘bite’;
- Gebruik geen zout voor een gezondere variant.
Recept met kruiden uit eigen tuin
Kruidenboter
Zelfgemaakte kruidenboter is altijd een succes! Je kunt er allerlei kanten mee op. Op de boterham, op een toastje bij de borrel. Of tijdens het braden in de pan voor extra smaak aan je vlees.
Ingredients
- 125 gram ongezouten roomboter
- Snufje zout
- Kruiden naar keuze, bijvoorbeeld:
- Salie, 2 blaadjes
- Rozemarijn, 2 takjes
- Tijm, 2 takjes
- Peterselie, 2 takjes
- Oregano, 2 takjes
- Bieslook, 4 stengels
Instructions
- Laat de boter op kamertemperatuur komen;
- Pluk de kruiden;
- Snij eventuele dode puntjes eruit. Haal blaadjes van takjes bij rozemarijn en tijm;
- Snij de roomboter in 4 stukken;
- Doe de roomboter in het hakmolentje. Doe hierboven op de kruiden;
- Voeg een snufje zout toe;
- Mix totdat alle ingrediënten één massa vormen;
- Schep de kruidenboter in een bewaarbakje.
Notes
Het is ook heerlijk om een kruidig stokbrood te maken. Snij het stokbrood in de lengte door het midden. Smeer beide binnenkanten in met de kruidenboter. Schuif het vervolgens onder de ovengrill voor enkele minuten. Tot hij heerlijk geurend en knapperig uit de oven komt. Een heerlijk broodje voor bij de soep of salade!
Nog meer doen met kruiden?
- Smeer je kruidenboter eens op je zelfgemaakt broodjes;
- Maak een kruidenmix;
- Of dit heerlijke borrelbrood.
Leave a Reply