Kruiden uit eigen tuin zijn een genot in de keuken. Leer hier een kruidenmix maken van gedroogde kruiden. Zo geniet ook jij jaarrond van kruiden uit eigen tuin!
De kruiden nemen hier langzaamaan de tuin over. Na alle regen genieten ze nu van het zonnetje. De salie, rozemarijn en tijm staan in bloei. Regelmatig ga ik er even met mijn handen doorheen. Zo komt de heerlijke geur vrij.
Deze kruidenmix maak ik enkele keren per jaar. Dan heb ik genoeg potjes op voorraad om de winter door te komen. Daarnaast is het ideaal om gedroogde kruiden in de la te hebben staan. Ik ben vast niet de enigste die het niet zoekt om de tuin in te gaan voor 1 takje rozemarijn.
Wil jij ook een kruidentuin aanleggen? Kijk dan eens hier.
Hoe moet je kruiden plukken?
- Pluk enkel datgeen wat je nodig hebt. Het is niet nodig om een hele plant te oogsten;
- Gebruik een schaar;
- Scheur nooit de takjes van de plant af. Dit kan je plant beschadigen;
- Knip altijd takjes af. Scheur geen losse blaadjes van de plant. Door takjes af te knippen stimuleer je de groei.
Lees hier meer over hoe je de verschillende soorten kruiden het beste kan oogsten.
Zelf kruidenmix maken
Benodigdheden
- Schaar;
- Hakmolentje;
- Schaal om op te drogen. Ik gebruik deze ovenschaal;
- Theedoek;
- Koffiefilter of trechter;
- Kruidenpotjes.
Ingrediënten
- 10 takjes tijm;
- 10 takjes rozemarijn;
- 8 blaadjes salie;
- 8 takjes oregano;
- 50 gram zout.
Zorg dat er ongeveer een 50/50 verdeling is tussen de kruiden en het zout, 50% kruiden en 50% zout.
Instructies
- Knip de kruiden af in je tuin;
- Rits de blaadjes van de takjes af;
- Doe alle kruiden in het hakmolentje;
- Doe hier bovenop 50 gram zout;
- Mix tot alles fijn vermengd is;
- Spreid je mix uit op een schaal. Zorg dat de mix erg dun verspreid is op de schaal. Ik gebruik hiervoor een grote ovenschaal. Dek deze af met een theedoek;
- Zet de schaal op een plek waar genoeg luchtcirculatie is voor 5 dagen. De kruiden zullen verder aan de lucht drogen;
- Na 7 dagen kun je de mix in potjes doen. Ik gebruik hiervoor een koffiefilter waar ik de onderkant vanaf heb geknipt. Een echte trechter werkt uiteraard makkelijker.
Hoe kun je kruiden bewaren?
Deze kruidenmix kun je in een donkere ruimte bewaren. Een dichte lade in je keuken is al genoeg. Het blijft zeker een half jaar goed.
Tips voor het maken van je eigen kruidenmix
- Neem de tijd! Het kost wat tijd om de blaadjes van de takjes af te ritsen. Neem hier de tijd voor. Takjes in de kruidenmix zijn niet lekker;
- Wil je de mix zonder zout maken? Dat kan! Dan wordt de droogtijd langer. Het zout onttrekt het vocht aan de kruiden. Zonder zout dienen de kruiden al gauw 10 dagen te drogen;
- Maak zoveel mogelijk in één keer. Hier gaan de potjes er snel doorheen!
Variaties voor de kruidenmix
Varieer er op los! Er is van alles mogelijk. Ontdek wat jij zelf lekker vindt! Varieer met het soort kruiden. Maar vooral ook met de verhouding tussen de kruiden. Hieronder enkele variaties te inspiratie
- Rozemarijn, tijm & oregano;
- Rozemarijn, lavendel & salie;
- Basilicum, oregano & tijm;
- Peterselie, basilicum & oregano.
Toepassingen van je eigen kruidenmix
De mogelijkheden zijn eindeloos! Ik gebruik de kruiden te pas en te onpas. Hieronder enkele voorbeelden ter inspiratie.
- Verwerk ze in je eigen brooddeeg voor heerlijke hartige broodjes;
- Of maak je eigen borrelbrood;
- Gebruik ze in de tomatensoep voor een heerlijk zuiders tintje;
- Strooi ze over een hele kip uit de oven of slowcooker;
- Gebruik je kruidenmix in pastasaus (bijvoorbeeld met een spaghettipompoen);
- Gebruik het in deze aardappelgratin met kaas;
- Strooi ze over groentes heen die in de oven gaan.
Let wel op! Schud het potje met kruiden voor gebruik. Hierdoor zijn de kruiden en het zout evenredig verdeeld. Het zout is zwaarder, dus zakt naar de bodem.
Zelf kruidenmix maken
Kruidenmix
Ingredients
- 10 takjes tijm;
- 10 takjes rozemarijn;
- 8 blaadjes salie;
- 8 takjes oregano;
- 50 gram zout.
Instructions
- Knip de kruiden af in je tuin;
- Was de kruiden;
- Rits de blaadjes van de rozemarijn, tijm en oregano;
- Doe alle kruiden in het hakmolentje;
- Doe hier bovenop 50 gram zout;
- Mix tot alles fijn vermengd is;
- Spreid je mix uit op een schaal. Ik gebruik hiervoor een grote ovenschaal. Dek deze af met een theedoek;
- Zet de schaal op een plek waar genoeg luchtcirculatie is voor 5 dagen. De kruiden zullen verder drogen;
- Doe de kruiden in potjes. Ik gebruik hiervoor een koffiefilter waar ik de onderkant vanaf heb geknipt. Een echte trechter werkt uiteraard makkelijker.
Meer doen met kruiden uit eigen tuin
- Probeer ook eens dit recept voor kruidenboter;
- Of maak heerlijke frisse zomerdrankjes.
Leave a Reply