Wil je starten met een moestuin? Dan is dit blog voor jou! Hier lees je wat de basis benodigdheden zijn om te starten met een moestuin.

Er is een heel groot aanbod van allerlei leuke spullen. Maar wat heb je nu echt nodig? Het is niet nodig om direct van alles aan te schaffen. Met enkele basis benodigdheden kun jij al aan de gang!
Starten met een moestuin
Voor het kweken van groente en fruit zijn er 4 basis benodigdheden:
- Grond;
- Water;
- Zon;
- Stekjes of zaden.
Dit is de echte basis. Zonder deze vier gebeurt er niks. Uiteraard zijn er een hele hoop artikelen die je gaan helpen om succesvol te zijn.

De grond
Je hebt grond nodig voor een moestuin. Dit kan volle grond zijn, direct in de aarde. Echter kun je vele soorten ook uitstekend kweken in een pot, gevuld met potgrond.
Het is verstandig de grond te voorzien van een organische stof. Deze voedt de grond. Hierdoor kunnen de groenteplanten er weer volop hun voedingsstoffen uithalen.
Een organische stof is bijvoorbeeld compost of dierlijke mest.
Compost is bij elk tuincentrum verkrijgbaar. Vaak zit het verpakt in 40 liter zakken. Zoals bijvoorbeeld deze tuincompost. Voor grotere hoeveelheden kun je kiezen voor big bags of los gestort. Hiervoor kun je doorgaans terecht bij hoveniers. Daarnaast is het mogelijk om zelf compost op te halen, met een aanhanger. Tevens zijn er doorgaans ook enkele aanbieders op Marktplaats.
Dierlijke mest bestaat uit uitwerpselen van dieren, vaak vermengd met stro. Het is verstandig om dierlijke mest minimaal 1 jaar te laten composteren alvorens op de moestuin te gebruiken.
Dierlijke mest is tevens verkrijgbaar als champignonmest. Dit is meestal paardenmest die in de champignoncellen is gebruikt.
Werk de organische stof in de bovenlaag van de grond.

Water
Zonder water zal er niet veel groeien. Dat spreekt voor zich.
Regen is de meest ideale vorm van water. Hier hoef je niet veel voor te doen. Echter, hebben we er ook helemaal niks over te zeggen.
De moestuin kun je, in tijden van droogte, extra water aanbieden. Dit kan op onderstaande manieren:
- Leidingwater;
- Grondwater;
- Opgevangen regenwater.
Denk goed na over de watervoorziening in de moestuin. Voorkom dat je in tijden van droogte eindeloos met gieters loopt te zeulen!
Zon
Deze spreekt ook voor zich. Zonder zon geen moestuin.
Er zijn soorten, zoals tomaten en aubergine, die het graag warm hebben. Deze kun je een handje helpen met een tuinkas.
Daarnaast is een tuinkas praktisch om zaden in voor te zaaien. Door te warmte zullen ze beter opkomen als in de volle grond.
Tuinkassen zijn er in vele soorten en maten. Doorgaans zijn ze beschikbaar in drie verschillende soorten materiaal:
- Glas;
- Polycarbonaat;
- Folie.
Kies een formaat en type materiaal wat bij jouw doel en moestuin past.
Een foliekas is niet verstandig op een open vlakte. De wind zal zijn tol eisen. Maar een glazenkas is wellicht niet verstandig tussen kinderen die voetballiefhebbers zijn.

Stekjes of zaden
Groente kun je aanschaffen in verschillende stadia van ontwikkeling.
- Je kunt zelf groente opkweken uit zaad. Hiervoor heb je zaad, stekpotjes, zaai– en stekgrond en steeketiketten nodig. Zaad kweek je binnenshuis of in een tuinkas op. Op het zakje met zaad staat doorgaans omschreven in welke maand je kunt zaaien;
- Stekjes zijn in het seizoen te koop bij tuincentra. Deze stekjes zijn al wat verder ontwikkeld en beter afgehard. Hierdoor heb je meer kans op succes. Stekjes kunnen vaak direct in de volle grond.
Gereedschap
Er zijn vele soorten gereedschap beschikbaar. Onderstaand een lijst van praktische basis benodigdheden.

Tips voor het starten met een moestuin
- Wees realistisch. Sommige dingen zullen mislukken, andere gaan fantastisch! Dat hoort erbij, laat het je niet ontmoedigen;
- Maak een moestuinplan. Hier lees je hoe je dat doet;
- Wees niet te overdadig! Plant en zaai niet teveel. Je moet het ook allemaal bijhouden in de zomer;
- Hetzelfde geldt voor materiaal. Met een basis set-up kun je al heel wat. Schaf enkel datgeen aan dat je daadwerkelijk nodig hebt.
Starten met een moestuin

Leave a Reply