Ben je op zoek naar informatie over het slachten van lammeren? Ik deel graag de kennis die wij hebben opgedaan de afgelopen jaren.

Elk jaar krijgen wij enkele lammeren. Ze worden in maart en/of april geboren. Tot en met het einde van de zomer lopen ze bij hun moeder op de wei. Ze genieten van het volle gras op de wei en moeders melk. Vervolgens worden ze gespeend op ruim 4 à 5 maanden leeftijd. Rond deze leeftijd worden de jonge rammen geslachtsrijp. Ze zullen dan hun moeder, tantes, zusjes en nichtjes willen gaan dekken.
Dit is de periode dat wij keuzes gaan maken over wat er met de lammeren gaat gebeuren. Bij ons zijn er 3 mogelijkheden:
- Slacht;
- Verkoop (particulier of handelaar);
- Aanhouden voor eigen fok.
Graag deel ik meer informatie over de eerste optie. Onze ervaring met het slachten van lammeren als particulier.

Hoe werkt het zelf slachten van lammeren?
Het is niet toegestaan om zelf thuis te slachten zonder bedwelming. Met het zelf slachten wordt in deze zin bedoeld dat je het zelf organiseert.
Er zijn diverse slachthuizen en zelf slachtende slagers gecertificeerd voor het slachten van schapen en lammeren. Inventariseer naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Vanwege regelgeving zijn veel slagers gestopt met het slachten van schapen.
Bij het slachthuis kun je op een vastgestelde tijd je lammeren afleveren. Dit is vaak de dag voor het slachten of op de ochtend van het slachten.
Hierna gaat de slager aan het werk. Je hebt vervolgens twee opties:
- Je snijdt zelf het lam uit;
- De slager snijdt uit.
Wij laten altijd de slager uitsnijden. Hij is hierheen gespecialiseerd. Daarnaast heeft hij alle benodigde apparatuur.
Indien de slager uitsnijdt, stem dan goed af wat je wil. Welke stukken wil je uitgesneden hebben? Wil je dat de slager gehakt draait? Dient de slager nog iets te kruiden? De mogelijkheden verschillen per slager.
Mocht je de huid willen laten looien, geef dit dan voor de slacht aan. De slager zal de huid gekoeld bewaren.
Na enkele dagen kun je het vlees weer ophalen. In onze ervaring neemt dit ongeveer 3 tot 6 dagen in beslag.
Sommige slagers bieden de mogelijkheid tot inpakken tegen meerprijs. Andere geven het vlees in kratten en/of zakken mee naar huis. Dan kun je het thuis ompakken in kleinere porties.

Hou oud is een lam voor de slacht?
Dit is afhankelijk van meerdere factoren zoals ras en voer.
Sommige rassen groeien sneller als andere. Lammeren die veel brok bijgevoerd krijgen zullen ook eerder op gewenst gewicht zijn.
Wij slachten onze Nederlandse Bonte Schapen tussen de 4 en 7 maanden. Wij voeren geen brok bij. De schapen lopen 24/7 op het gras.
Hoeveel kilo vlees van een schaap?
Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld: voer, ras en leeftijd.
Onze ervaring is dat lammeren tussen de 11 en 15 kilo vlees opleveren. Dit betreft Nederlandse Bonte Schapen van tussen de 4 en 7 maanden. Ze lopen al die tijd bij hun moeder op de weide. Wij voeren geen brok bij.

Wat voor soort vlees wordt er gemaakt van een schaap?
Er zijn verschillende manieren om een lam uit te laten snijden. Stem van te voren goed af wat je wil en wat kan. Hou er rekening mee dat als je voor het één kiest, het ander niet altijd meer mogelijk is.
Hierbij enkele voorbeelden van de mogelijkheden. Dit verschilt echter per slager.
- Lamsbout in zijn geheel
- Lamsbout in schijven
- Schouderbout in zijn geheel
- Schouderbout in schijven
- Hals koteletten
- Koteletten van de rug
- Lamsribben
- Lamsrack
- Shoarma
- Gehakt
- Poulet
- Stoofvlees
- Rollade
- Braadstuk
- Soepbotten
Daarnaast heb je de mogelijkheid niet gangbare stukken te laten uitsnijden. Denk hierbij aan de testikels, het hart, lever, nieren en de tong.
Vlees zelf inpakken
Pak je het vlees zelf in? Zorg dan dat je voldoende zakjes en labels hebt.
Je kunt gebruik maken van diepvrieszakken in diverse maten. Voor de meeste stukken vlees zijn 1 liter zakken afdoende. Voor soepvlees of grotere stukken vlees zijn 3 liter zakken ideaal.
Wij maken gebruik van een vacumeerapparaat en vacuumzakken. Dit werkt uitstekend voor het inpakken van vlees. Wij gebruiken doorgaans de 15X30 vacuumzakken. Hiervan passen er twee tegelijkertijd in het vacuumeerapparaat.
Daarnaast gebruiken wij diepvriesstickers. Deze kun je in een online programma vorm geven. Bijvoorbeeld het toevoegen van een invriesdatum en type vlees.
Wat kosten het om een lam te slachten?
De kosten variëren per slager. Contacteer je lokale slager voor de mogelijkheden en kosten.
Wij betalen doorgaans tussen de €50,- en €75,- voor het slachten en uitsnijden. Hierbij zitten geen kosten voor het inpakken.

Wet- en regelgeving omtrent slachten van lammeren
Alle schapen en lammeren in Nederland dienen voorzien te zijn van een oormerk. Dit oormerk is gekoppeld aan een UBN registratie.
Als je lammeren laat slachten dien je een “afvoer” melding te doen. Je voert de lammeren af van jouw UBN naar het UBN van het slachthuis. Hiervoor heb je het UBN van het slachthuis nodig.
Tevens dien je een vervoersdocument op te stellen. Deze dien je bij te hebben tijdens het transport van levende schapen en/of lammeren.
Meer over schapen
Slachten van lammeren

Leave a Reply