Pompoen kun je goed inmaken in zuur. In een mengsel met o.a. suiker en azijn kun je de pompoen in glazen potten inmaken. Zo kun je ze geruime tijd bewaren in de kelder.
Dit jaar (2022) hebben wij een royale pompoenenoogst. Ik heb er ruim 50 stuks uit de moestuin kunnen halen. Hoogste tijd dus om creatief te gaan worden met alle oogst!
Zo maken we graag een stoofpotje met pompoen, eten we regelmatig pompoensoep en serveren we pompoenjam bij de boterham. Een andere favoriet is de spaghettipompoen met pastasaus. Allemaal compleet andere smaaksensaties van één soort groente. Deze pompoen in zuur is daarop een mooie aanvulling.
Het is weer een compleet andere smaaksensatie. Door het korte koken blijft de pompoen heerlijk knapperig. Erg lekker als tussendoortje of bij het borrelplankje!
Pompoen bewaren
Pompoen kun je het beste bewaren op een donkere en koele plek. Bijvoorbeeld een kelder of een schuurtje. De ideale bewaartemperatuur ligt tussen de 10 en 15 graden Celsius, met een niet al te hoge luchtvochtigheid.
Afhankelijk van het soort pompoen kun je ze 2 tot 8 à 10 maanden bewaren. Een goede bewaarpompoen is bijvoorbeeld de Pink Banana Jumbo.
Heb je een pompoen die reeds beschadigd is of al is aangesneden? Bewaar deze dan in de koelkast, bij voorkeur in een luchtdicht bewaarbakje.
Recept pompoen inmaken
Benodigdheden
- 3 à 4 glazen potten van 200 milliliter;
- Stukje kaasdoek of een theezakje voor losse thee;
- Soeplepel;
- Eventueel trechter.
Ingrediënten
- 750 gram pompoenvlees;
- 500 milliliter azijn;
- 375 gram suiker;
- 1 sinaasappel;
- 1 citroen;
- 2 kruidnagels;
- 1 kaneelstokje.
Instructies
- Schil een pompoen. Snij in kleine dobbelstenen tot je 750 gram pompoenvlees hebt;
- Was de sinaasappel en citroen. Snij vervolgens de schil er vanaf;
- Doe de schillen tezamen met het kaneelstukje en kruidnagels in een stukje kaasdoek. Je kunt hiervoor ook een theezakje voor losse thee gebruiken;
- Voeg de azijn en suiker toe aan een pan. Roer goed door elkaar en voeg het zakje met specerijen toe;
- Breng het geheel aan de kook. Laat circa 10 minuten op een laag pitje doorkoken;
- Kook ondertussen de glazen potten uit;
- Voeg de pompoenblokjes toe aan de zoetzuur. Laat deze 3 minuten meekoken;
- Zet een trechter op een glazen pot. Gebruik een soeplepel om de pompoenblokjes, inclusief zoetzuur, in de potten te scheppen. Zorg voor een evenredige verdeling tussen vloeistof en pompoenblokjes. De pompoenblokjes dienen volledig onder de zoetzuur te staan in de potjes;
- Schroef de deksels op de potten en laat afkoelen.
- Klaar! De zoetzuur is ongeveer 8 maanden houdbaar.
Glazen potten uitkoken
Was de potten in een sopje met heet water om ze van vuil te ontdoen. Zorg dat je alle zeep verwijderd van de potjes.
Doe de potjes met losse deksel gedurende 5 minuten in een pan met kokend water. Zorg dat ze goed onder water zitten.
Haal ze eruit. Hiervoor is een BBQ tang ideaal. Giet het kokende water eruit, terug in de pan. Zet de potjes ondersteboven op een schone handdoek. Laat ze drogen aan de lucht.
Pompoen in zoetzuur eten
Het zit wellicht niet in je dagelijkse dieet om pompoen in zoetzuur te eten. Daarom hierbij enkele tips om deze heerlijke zoetzuur te eten:
- Bij een Oosterse rijsttafel;
- Als snackje tussendoor;
- Bij een borrelplankje;
- Op een hartige sandwich;
- Tijdens het diner als ‘side dish’.
Recept pompoen in zoetzuur
Pompoen inmaken in zoetzuur
Ingredients
- 750 gram pompoenvlees;
- 500 milliliter azijn;
- 375 gram suiker;
- 1 sinaasappel;
- 1 citroen;
- 2 kruidnagels;
- 1 kaneelstokje.
Instructions
- Schil een pompoen. Snij in kleine dobbelstenen tot je 750 gram pompoenvlees hebt;
- Was de sinaasappel en citroen. Snij vervolgens de schil er vanaf;
- Doe de schillen tezamen met het kaneelstukje en kruidnagels in een stukje kaasdoek. Je kunt hiervoor ook een theezakje voor losse thee gebruiken;
- Voeg de azijn en suiker toe aan een pan. Roer goed door elkaar en voeg het zakje met specerijen toe;
- Breng het geheel aan de kook. Laat circa 10 minuten op een laag pitje doorkoken;
- Kook ondertussen de glazen potten uit;
- Voeg de pompoenblokjes toe aan de zoetzuur. Laat deze 3 minuten meekoken;
- Zet een trechter op een glazen pot. Gebruik een soeplepel om de pompoenblokjes, inclusief zoetzuur, in de potten te scheppen. Zorg voor een evenredige verdeling tussen vloeistof en pompoenblokjes. De pompoenblokjes dienen volledig onder de zoetzuur te staan in de potjes;
- Schroef de deksels op de potten en laat afkoelen.
- Klaar! De zoetzuur is ongeveer 8 maanden houdbaar.
Leave a Reply