Rauwe melk is heerlijk om te gebruiken in de keuken. Je kunt het direct drinken, zuivelproducten van maken of verwerken in een recept. Maar, wat is rauwe melk? Hier lees je er meer over!

Wat is rauwe melk?
Rauwe melk is melk die direct van de koe afkomt. Deze melk is onbewerkt.
Er zijn voor- en tegenstanders van het drinken van rauwe melk.
Rauwe melk kan schadelijke bacteriën, zoals salmonella, bevatten. Hierdoor wordt de melk die je in de supermarkt ziet verhit voor het verpakt wordt.
Rauwe melk is enkel onverpakt verkrijgbaar, bijvoorbeeld middels een melktap. Bij een dergelijk tappunt kun je zelf een fles vullen met melk. Deze melk komt uit een gekoelde melktank. Tevens wordt het aangeraden om de melk thuis te verhitten alvorens te consumeren.
Op ‘t Brabants Boerderijtje hebben wij onze eigen melkkoe. Wij melken haar dagelijks. Deze melk drinken wij (en onze kinderen) zonder te verhitten. We zorgen er echter wel voor dat de melk nooit langer als 3 dagen gekoeld staat.

Hoe kun je rauwe melk pasteuriseren?
Door het verhitten van melk worden schadelijke bacteriën gedood. Er zijn diverse manieren om dit te doen.
- Laag-pasteurisatie: verhitten tot 65-75 graden Celsius gedurende 15-20 seconde
- Hoog-pasteurisatie: verhitten tot 85-90 graden Celsius gedurende 15-20 seconde
- Steriliseren: verhitten tot boven de 110-120 graden Celsius gedurende 15-20 minuten
Warm melk altijd rustig op. Blijf voortdurende roeren om aanbranden te voorkomen.
Zet warme melk nooit in de koelkast. Laat de melk volledig afkoelen alvorens in de koeling te zetten.

Wat kun je met rauwe melk in de keuken doen?
Er zijn heel veel mogelijkheden voor de verwerking van rauwe melk! Je kunt er zuivelproducten van maken, direct drinken of verwerken in recepten.
Kaas maken van rauwe melk
Er zijn vele recepten voor het maken van diverse soorten kazen. Online zijn er vele kant-en-klare pakketjes verkrijgbaar. Zoals deze voor een Hollandse kaas of deze voor een Mozzarella.
Je kunt echter met enkel melk, appelazijn en zout al een verse ricotta kaas maken. Het recept vindt je hier.
Smoothies en chocomelk
Van rauwe melk kun je heerlijke smoothies en chocomelk maken.
In rauwe melk zit nog room. Hierdoor is het een volle, romige, melk. Dit zorgt voor heerlijke chocomelk en smoothies.
Rauwe melk verwerken in een recept
Rauwe melk kun je, net als gewone melk, verwerken in vele recepten.
Denk bijvoorbeeld aan pannenkoeken, wentelteefjes of een overheerlijke zelfgemaakte pudding.

Hoe kun je room scheiden van rauwe melk?
Rauwe melk zal uit zichzelf scheiden in room en melk. De room gaat naar boven toe. Zo vormt er zich bovenop de melk een dikke en lichtere laag room. Op bovenstaande foto’s zie je dat de bovenste 1,5 centimeter room is. Het duurt 24-48 uur voordat alle room bovenin zit. Zet de melk gedurende deze periode in de koelkast.
Gebruik een glazen pot met brede hals. Hierdoor zie je duidelijk de room zich van de melk scheiden. De brede hals zorgt ervoor dat je makkelijk de room kan afscheppen. In een melkfles met smalle hals kun je de room er niet af scheppen.
Room kun je gemakkelijk afscheppen met behulp van een kleine soeplepel. Zorg dat je niet te diep gaat. Schep enkel de dikke bovenlaag eraf.
De hoeveelheid room die zich op de melk vormt is per koe anders. Er zijn rassen die meer room produceren, zoals de Jersey koe. Echter kan het binnen een ras ook nog verschillen hoeveel room elke koe geeft.

Tips voor het bewaren van rauwe melk in de keuken
Zorg voor een goede hygiëne. Bewaar rauwe melk in schone glazen potten of flessen. Het is ook mogelijk om voedselveilige emmertjes te gebruiken.
Was flessen, potten en/of emmertjes af met afwasmiddel onder een hete kraan. Spoel goed uit zodat er geen afwasmiddel achterblijft. Laat vervolgens aan de lucht drogen. Bij het uitdoen met een theedoek kunnen er bacteriën vanaf de theedoek achterblijven.
Eventueel kun je glazen flessen en potten uitkoken voor gebruik. Doe de flessen met losse deksel gedurende 5 minuten in een pan met kokend water. Zorg dat ze goed onder water zitten. Na 5 minuten laat je ze ondersteboven op een schone theedoek uitlekken.
Rauwe melk in de keuken

Leave a Reply