Zelf droge worst maken, dat is toch super gaaf! Het is misschien wat beangstigend om vlees gedurende een periode te laten drogen. Maar eigenlijk is het helemaal nog niet zo moeilijk.
Al enkele jaren maken wij onze eigen droge worst. Het vlees is afkomstig van onze eigen scharrelvarkens.
Het maken van droge worst is altijd weer een mooi moment op de boerderij. Samen een middagje (of avond) worsten draaien. Het doet je smachten naar de lekkere smaak.
Vervolgens hangt onze kelder enkele weken vol met worsten. Ze hangen allemaal aan het wasrek. Dus de was, die hangt over de balustrade, stoelen en al wat ik kan gebruiken.
Als het moment dan eindelijk daar is proeven we een klein stukje. “Is ie goed?” Met volle mond en vol overtuiging knikkend kijkt Sander mij dan aan. Hij is weer gelukt! Dat wordt weer een mooi jaar, gevuld met droge worst!
Volgend jaar doen we het weer opnieuw.
Recept voor het zelf maken van droge worst
Benodigdheden
- Grote schaal of plastic bak;
- Gehaktmolen met worsttrechter of worstvuller;
- Varkensdarmen;
- Zeef;
- Slagerstouw;
- Schaar;
- Speld;
- Keukenpapier;
- Appelazijn.
Ingrediënten
- 2,5 kilo varkensgehakt;
- 2 teentjes knoflook;
- 1 eetlepel koriander zaad;
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels;
- 60 gram zout;
- 125 milliliter rode wijn.
Instructies
Dag 1.
Stap 1.
Haal de varkensdarmen uit de verpakking. De darmen worden aangeleverd in zoutwater. Dit dient eraf gespoeld te worden, gebruik hiervoor koud water. Laat uitlekken in een zeef.
Stap 2.
Breek de peperkorrels en koriander met de platte kant van het mes. Je hoeft ze niet volledig te pletten, maar zorg dat ze breken. Snij 2 knoflookteentjes fijn.
Meng alle ingrediënten in een grote schaal of plastic bak. Kneed het goed door met je handen om volledig te mengen. Het is belangrijk dat het zout evenredig vermengd zit.
Stap 3.
Je kunt zowel een gehaktmolen als worstenvuller gebruiken.
Bevestig de worstentrechter aan de gehaktmolen of worstvuller. Hier dient de darm op geschoven te worden. Zorg dat er zoveel mogelijk darmen om de trechter zitten.
Stap 4.
Vul de molen of worstvuller met het gehaktmengsel. Draai totdat het mengsel net niet uit de trechter komt. Zo pers je de lucht uit het systeem.
Nu kun je het uiteinde van de worst gaan dichtknopen. Leg er een dubbele knoop in. Zorg dat deze stevig zit.
Blijft de knoop niet zitten? Knip dat een stukje slagerstouw af en knoop hiermee het uiteinde extra af. Maak een knoop van het slagerstouw en het uiteinde van de darm.
Stap 5.
Vul de darm tot hij 15-25 centimeter is. Kleine luchtbellen zijn niet erg.
Zorg dat je rustig werkt. Te snel vullen kan de darm laten knappen. Begeleid de worst met je handen terwijl je draait. Zorg dat de darm rustig van de tuut afglijdt terwijl de darm zich vult met vlees.
Afhankelijk van het type molen of vuller kun je dit het beste met 2 man doen. Eén man draait, de ander houdt de worst vast.
Stap 6.
Heeft de worst de juiste lengte bereikt? Schuif hem van de tuut af zodat er een extra stukje darm mee komt. Knip de darm door.
Knip een stukje slagerstouw af, circa 10-15cm. Knoop dit tezamen met darm tot een stevige knoop.
Stap 7.
Dat was de eerste worst! Herhaal het proces tot al het gehakt op is. Vervolgens kun je de worsten gaan ophangen om te drogen. Lees verderop in dit blog hoe je de worst te drogen kan hangen.
Dag 2.
Controleer de worsten op luchtbellen. Deze vormen zich tussen de darmen en het vlees. Prik luchtbellen kapot met een speld. Hou de speld kortstondig in een vlam (bijvoorbeeld van een aansteker) alvorens dit te doen.
Tijdens het drogingsproces
Controleer regelmatig hoe de worst erbij hangen. Eventuele schimmelvorming tijdens het drogingsproces kun je afpoetsen. Gebruik hiervoor keukenpapier met appelazijn. Dep dit op de plek waar de schimmel zich vormt.
Na minimaal 4 weken
Hoe langer de worst hangt, hoe droger en harder hij zal worden. Druk de worst lichtjes in met je duim en wijsvinger om de stevigheid te testen.
Wij eten de worst doorgaans nadat hij minimaal 4 tot 6 weken te drogen heeft gehangen. Echter, dit is afhankelijk het weer. De droogperiode is nimmer exact gelijk. Als het een erg natte periode is, zal de worst minder snel drogen.
Is de worst nog erg zacht? Laat hem dan nog wat langer hangen.
Tips voor het maken van droge worst
- Let op met houten werkbladen tijdens het maken van droge worst! Het zout in de worst tast het hout aan;
- Hang de worsten recht op. Knoop ze niet in een lus;
- Gebruik coloro- of nitrietzout. Dit zout zorgt ervoor dat het vlees beter zijn kleur behoudt. Daarnaast remt het de bacteriegroei;
- De worsten kunnen gaan lekken tijdens het drogingsproces. Is je vloer je kostbaar? Leg er dan een zeiltje over;
- Heb je gehakt over? Maak er kleine gehaktballetjes van die je kort braad in de pan. Voeg ze vervolgens toe aan de kippensoep. Geeft een lekkere ‘bite’!
Hoe kun je droge worst te drogen hangen?
Hang de worst op met behulp van het stukje slagerstouw. Knoop dit bijvoorbeeld aan een wasrek. Zorg dat de diverse worsten elkaar niet raken tijdens het drogingsproces.
Gebruik de wintermaanden om vlees te drogen. Gedurende deze periode zijn er minder vliegen. Om de worst extra te beschermen tegen vliegen kan hij in een kaasdoek gehangen worden. Zorg dat het kaasdoek de worsten niet raakt, maar wel volledig omsluit. Zoals bijvoorbeeld een klamboe.
Hang de worst te drogen op een plek waar de temperatuur relatief stabiel is. Tevens dient er een goede luchtcirculatie te zijn. Daarnaast dient de worst buiten bereik van zonlicht, regen en dieren te hangen.
Geschikte ruimtes kunnen bijvoorbeeld zijn: een tuinhuisje, een schuur aan huis, een kelder of een zolder.
Wij hangen de worsten aan een wasrek in de kelder. Als het kelderraam beneden openstaat is er een goede, frisse, luchtcirculatie.
Hoe kun je zelfgemaakte droge worst bewaren?
Als je droge worst onverpakt bewaard zal hij verder indrogen. Dit betekend dat hij steeds harder wordt.
Om het drogingsproces te stoppen kun je de worst vacuüm verpakken. Hiervoor gebruik je een vacuumapparaat en vacuümzakken.
Je kunt de worst ook invriezen. Wil je ingevroren worst consumeren? Haal hem dan ruim van te voren uit de diepvries. Laat hem ontdooien in de koelkast. Buiten de koelkast zal hij slap worden.
Meer doen met varkensvlees
- Reuzel maken;
- Zuurkoolspek pekelen;
- Prosciutto ham maken;
- Bacon maken van buikspek;
- Engelse bacon maken;
- Bottenbouillon maken.
Zelf je eigen varkens houden voor scharrelvlees?
- Wat heb je nodig voor het houden van hobbyvarkens?
- Hoe kun je varkens op de veewagen laden?
- Zelf varkens slachten – hoe werkt dat?
Recept om droge worst zelf te maken
Droge worst
Ingredients
- Varkensdarmen;
- 2,5 kilo varkensgehakt;
- 2 teentjes knoflook;
- 1 eetlepel koriander zaad;
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels;
- 60 gram zout;
- 125 milliliter rode wijn.
Instructions
Dag 1.
Stap 1.
Haal de varkensdarmen uit de verpakking. De darmen worden aangeleverd in zoutwater. Dit dient eraf gespoeld te worden, gebruik hiervoor koud water. Laat uitlekken in een zeef.
Stap 2.
Breek de peperkorrels en koriander met de platte kant van het mes. Je hoeft ze niet volledig te pletten, maar zorg dat ze breken. Snij 2 knoflookteentjes fijn.
Meng alle ingrediënten in een grote schaal of plastic bak. Kneed het goed door met je handen om volledig te mengen.
Stap 3.
Je kunt zowel een gehaktmolen als worstenvuller gebruiken.
Bevestig de worstentrechter aan de gehaktmolen of worstvuller. Hier dient de darm op geschoven te worden. Zorg dat er zoveel mogelijk darmen om de trechter zitten.
Stap 4.
Vul de molen of worstvuller met het gehaktmengsel. Draai totdat het mengsel net niet uit de trechter komt. Zo pers je de lucht uit het systeem.
Nu kun je het uiteinde van de worst gaan dichtknopen. Leg er een dubbele knoop in. Zorg dat deze stevig zit.
Blijft de knoop niet zitten? Knip dat een stukje slagerstouw af en knoop hiermee het uiteinde extra af. Maak een knoop van het slagerstouw en het uiteinde van de darm.
Stap 5.
Vul de darm tot hij 15-25 centimeter is. Kleine luchtbellen zijn niet erg.
Zorg dat je rustig werkt. Te snel vullen kan de darm laten knappen. Begeleid de worst met je handen terwijl je draait. Zorg dat de darm rustig van de tuut afglijdt terwijl de darm zich vult met vlees.
Afhankelijk van het type molen of vuller kun je dit het beste met 2 man doen. Eén man draait, de ander houdt de worst vast.
Stap 6.
Heeft de worst de juiste lengte bereikt? Schuif hem van de tuut af zodat er een extra stukje darm mee komt. Knip de darm door.
Knip een stukje slagerstouw af, circa 10-15cm. Knoop dit tezamen met darm tot een stevige knoop.
Stap 7.
Dat was de eerste worst! Herhaal het proces tot al het gehakt op is. Vervolgens kun je de worsten gaan ophangen om te drogen. Lees verderop in dit blog hoe je de worst te drogen kan hangen.
Dag 2.
Controleer de worsten op luchtbellen. Deze vormen zich tussen de darmen en het vlees. Prik luchtbellen kapot met een speld. Hou de speld kortstondig in een vlam (bijvoorbeeld van een aansteker) alvorens dit te doen.
Tijdens het drogingsproces
Controleer regelmatig hoe de worst erbij hangen. Eventuele schimmelvorming tijdens het drogingsproces kun je afpoetsen. Gebruik hiervoor keukenpapier met appelazijn. Dep dit op de plek waar de schimmel zich vormt.
Na minimaal 4 weken
Hoe langer de worst hangt, hoe droger en harder hij zal worden. Druk de worst lichtjes in met je duim en wijsvinger om de stevigheid te testen.
Wij eten de worst doorgaans nadat hij 4 weken te drogen heeft gehangen. Echter, dit is afhankelijk het weer. Als het een erg natte periode is, zal de worst minder snel drogen.
Notes
Hoe kun je droge worst te drogen hangen?
Hang de worst op met behulp van het stukje slagerstouw. Knoop dit bijvoorbeeld aan een wasrek. Zorg dat de diverse worsten elkaar niet raken tijdens het drogingsproces.
Gebruik de wintermaanden om vlees te drogen. Gedurende deze periode zijn er minder vliegen. Om de worst extra te beschermen tegen vliegen kan hij in een kaasdoek gehangen worden. Zorg dat het kaasdoek de worsten niet raakt, maar wel volledig omsluit. Zoals bijvoorbeeld een klamboe.
Hang de worst te drogen op een plek waar de temperatuur relatief stabiel is. Tevens dient er een goede luchtcirculatie te zijn. Daarnaast dient de worst buiten bereik van zonlicht, regen en dieren te hangen.
Geschikte ruimtes kunnen bijvoorbeeld zijn: een tuinhuisje, een schuur aan huis, een kelder of een zolder.
Wij hangen de worsten aan een wasrek in de kelder. Als het kelderraam beneden openstaat is er een goede, frisse, luchtcirculatie.
Leave a Reply