Zuurkoolspek is een heerlijk stuk vlees voor bij de stamppot. Met een beetje voorbereiding, maak jij thuis heerlijke gepekelde zuurkoolspek!
Zuurkoolspek wordt gesneden uit het buikspek. Het zuurkoolspek is in wezen een klein stuk buikspek. Doorgaans is zuurkoolspek een blokje van circa 200-300 gram. In de supermarkt is het in gepekelde variant beschikbaar. Echter is het pekelen van zuurkoolspek ook eenvoudig zelf te doen!
Wij eten in de winter graag een stuk zuurkoolspek. Het is perfect te combineren met allerlei soorten stamppot. Bijvoorbeeld met boerenkool of wortels uit eigen tuin.
Het vergt altijd enige planning. Het spek moet twee dagen in de pekel zitten. Wil je maandag zuurkoolspek eten? Zet het dan op zaterdag alvast in de pekel.
Recept voor het zelf maken van zuurkoolspek
Benodigdheden
- Pot of bakje waar het zuurkoolspek ruim in past.+/- 1 liter inhoud;
- Keukenweegschaal;
- Vork;
- Snijplank;
- Mes;
- Kookpan.
Ingrediënten
- Zuurkoolspek van 200-300 gram;
- Water (zie verhoudingstabel);
- Zout (zie verhoudingstabel);
- 25 zwarte peperkorrels;
- 2 teentjes knoflook.
Instructies
Stap 1.
Doe het blokje buikspek in het bakje of de pot. Voeg water toe per 250 milliliter. Meet hoeveel water je dient toe te voegen zodat het spek volledig onder water staat.
Stap 2.
Kijk in de verhoudingstabel voor de hoeveelheid zout die je dient toe te voegen aan het water. Heb je bijvoorbeeld 750 milliliter water toegevoegd? Dan moet er 120 gram zout bij.
Haal het spek uit het water. Voeg de gewenste hoeveelheid zout toe. Meng dit goed door elkaar met behulp van een vork.
Stap 3.
Pel twee teentjes knoflook. Snij ze door de helft. Voeg toe aan de pekel.
Voeg tevens 25 zwarte peperkorrels toe.
Stap 4.
Doe het buikspek terug in de pekel.
Sluit het bakje of de pot. Zet gedurende 2 dagen in de koelkast.
Stap 5.
Na 2 dagen haal je de pot uit de koelkast.
Pak het spek er uit. Spoel af onder de koude kraan. Dit verwijdert overtollig zout.
Stap 6.
Doe het spek in een pan volledig onder water. Breng aan de kook.
Laat gedurende 1,5 tot twee uur doorkoken. Hoe langer je het spek kookt, des te zachter het wordt.
Ik kook het spek het liefst gedurende 2 uur. Maar soms heb je daar gewoonweg niet de tijd voor. Dan volstaat 1,5 uur ook zeker!
Eet smakelijk!
Verhoudingstabel
Het is belangrijk dat het zuurkoolspek compleet onder de pekel zit. Gebruik een pot of bakje dat ruim genoeg is. Afhankelijk van het formaat van je bakje of pot, dien je onderstaande hoeveelheden aan te houden.
Zout | Water |
40 gram | 250 mililiter |
80 gram | 500 mililiter |
120 gram | 750 mililiter |
160 gram | 1000 mililiter / 1 liter |
Tips voor het pekelen van buikspek
- Gebruik coloro- of nitrietzout. Dit zout zorgt ervoor dat het vlees beter zijn kleur behoudt. Daarnaast remt het de bacteriegroei;
- Heb je een stuk zuurkoolspek inclusief huid? Dit kun je er gewoon aan laten zitten;
- Het aantal uren in de pekel hoeft niet exact 48 uur te zijn. Hoe langer het spek in de pekel zit, hoe zouter het zal worden;
- Voeg tijdens het koken geen koud water toe. Gebruik daarvoor water uit de waterkoker;
- Varieer er op los met kruiden! Voeg bijvoorbeeld jeneverbes of korianderzaad toe.
Wat zijn goede combinaties met zuurkoolspek?
- Boerenkoolstamppot (met zelf geoogste boerenkool);
- Hutspot (met ingevroren wortels uit eigen tuin);
- Spruitjesstamppot (met spruitjes uit de wintermoestuin);
- Zelf gefermenteerde witte of rode zuurkool.
Zelf buikspek pekelen
Zuurkoolspek pekelen
Ingredients
- Zuurkoolspek van 200-300 gram;
- Water (zie verhoudingstabel);
- Zout (zie verhoudingstabel);
- 25 zwarte peperkorrels;
- 2 teentjes knoflook.
Instructions
Stap 1.
Doe het blokje buikspek in het bakje of de pot. Voeg water toe per 250 milliliter. Meet hoeveel water je dient toe te voegen zodat het spek volledig onder water staat.
Stap 2.
Kijk in de verhoudingstabel voor de hoeveelheid zout die je dient toe te voegen aan het water. Heb je bijvoorbeeld 750 milliliter water toegevoegd? Dan moet er 120 gram zout bij.
Haal het spek uit het water. Voeg de gewenste hoeveelheid zout toe. Meng dit goed door elkaar met behulp van een vork.
Stap 3.
Pel twee teentjes knoflook. Snij ze door de helft. Voeg toe aan de pekel.
Voeg tevens 20 zwarte peperkorrels toe.
Stap 4.
Doe het buikspek terug in de pekel.
Sluit het bakje of de pot. Zet gedurende 2 dagen in de koelkast.
Stap 5.
Na 2 dagen haal je de pot uit de koelkast.
Pak het spek er uit. Spoel af onder de koude kraan. Dit verwijdert overtollig zout.
Stap 6.
Plaat in een pan volledig onder water. Breng aan de kook.
Laat gedurende 1,5 tot twee uur doorkoken. Hoe langer je het spek kookt, des te zachter het wordt.
Ik kook het spek het liefst gedurende 2 uur. Maar soms heb je daar gewoonweg niet de tijd voor. Dan volstaat 1,5 uur ook zeker!
Eet smakelijk!
Notes
Het is belangrijk dat het zuurkoolspek compleet onder de pekel zit. Gebruik een pot of bakje dat ruim genoeg is. Afhankelijk van het formaat van je bakje of pot, dien je onderstaande hoeveelheden aan te houden.
40 gram zout, 250 milliliter water;
80 gram zout, 500 milliliter water;
120 gram zout, 750 milliliter water;
160 gram zout, 1000 milliliter water (1 liter).
Hans de Fluiter says
Ik ga het proberen! Maar waarom heb ik 25 zwarte peperkorrels nodig als ik er maar 20 gebruik!?!
Stap 6 mag je 1e zin aanpassen.
admin says
Scherp! Ik heb het aangepast.
Het dienen 25 peperkorrels te zijn.