Op zoek naar een recept voor pompoensoep? Zoek dan niet verder! Met dit recept maak je een heerlijke pompoensoep met gember. Een perfecte maaltijd voor een onstuimige herfst.
Deze zomer hebben de pompoenplanten zich ongelofelijk goed ontwikkeld. Ondanks het droge seizoen, geven ze ons nu volop hun vruchten. De oogst is werkelijk overvloedig! We zouden de rest van het jaar elke week één pompoen kunnen eten.
Een goede reden om vol energie in alle recepten met pompoen te duiken. Vorig jaar deelde we al dit recept voor pompoenhachee met een dakje. Maar om die nou elke week één keer te eten aankomend jaar? Dat lijkt mij geen goed idee!
Vandaar dat wij bezig zijn geweest om een pompoensoep te optimaliseren. Samen met gember en royale peper is dit een heerlijke pittige en vullende soep. Ideaal voor een herfstige dag. Lekker aangevuld met een snee zelfgebakken brood, soepstengels of een borrelbroodje.
Welke pompoen voor pompoensoep?
Elke eetbare pompoen is te gebruiken voor pompoensoep.
Er zijn vele verschillende rassen pompoenen. Elk ras heeft zo zijn eigen eigenschappen. De ene pompoen is makkelijker te schillen, de andere smaakt net wat zoeter en weer een ander kun je juist extra lang bewaren.
Voor dit recept gebruikte ik een Pink Banana Jumbo pompoen uit eigen moestuin. Maar een flespompoen zou ook zeker lekker zijn!
Recept voor pompoensoep
Benodigdheden
- Soeppan;
- Snijpank;
- Mes;
- Dunschiller;
- Rasp;
- Pollepel;
- Staafmixer.
Ingrediënten
- 600 gram pompoen;
- 3 tenen knoflook;
- 2 uien;
- 110 gram wortel;
- 1 stengel bleekselderij;
- 2 centimeter verse gember;
- zout;
- peper;
- 750 milliliter water;
- 200 gram crème fraiche.
Instructies
Stap 1.
Snij de uien en knoflook fijn.
Verwarm reuzel, bakboter of olie in een soeppan.
Voeg de uien en knoflook toe. Bak in 3 minuten glazig.
Stap 2.
Haal de schil van de pompoen eraf met een dunschiller. Verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snij vervolgens het vruchtvlees in blokjes van plusminus 2×2 centimeter.
Snij 110 gram wortels en 1 stengel bleekselderij in kleine stukjes.
Voeg de pompoen, wortel en bleekselderij toe aan de soeppan. Laat 3 minuten mee sudderen.
Stap 3.
Rasp 2 centimeter gember. Voeg deze toe aan de soeppan.
Strooi er tevens wat zout en peper bij.
Stap 4.
Voeg 750 milliliter water toe.
Breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens 20 minuten op een laag vuur doorkoken. Hou de deksel op de pan.
Stap 5.
Haal na 20 minuten de pan van het vuur af.
Pak de staafmixer en pureer de soep.
Stap 6.
Voeg 200 gram crème fraiche toe. Roer deze door de nog warme soep heen.
Stap 7.
Klaar! Schep de soep in diepe borden of soepkommen om te serveren.
Pompoensoep bewaren
Pompoensoep kun je enkele dagen gekoeld bewaren in de koelkast.
Wil je hem langer bewaren? Vries hem dan in. Op die manier kun je de pompoensoep circa 12 maanden bewaren.
Hou er rekening mee dat de bevroren soep ongeveer 8 uur nodig heeft om te ontdooien. Wil je ‘s avonds soep eten? Haal dan ‘s ochtends de soep uit de diepvries.
Pompoensoep hoe lang koken
Deze pompoensoep dien je gedurende 20 minuten door te laten koken.
De totale bereidingstijd is ongeveer 30-35 minuten.
Pittige pompoensoep met gember
Bovenstaand recept is voor pompoensoep die vrij mild is van smaak. Maar hou jij van extra pittig? Dan kun je één van onderstaande twee opties kiezen:
- Voeg een verse rode peper toe aan de soep. Snij deze in kleine stukjes en voeg bij stap 2 toe;
- Voeg extra veel versgemalen peper toe bij stap 3.
Wat eten bij pompoensoep?
- Een snee heerlijk vers gebakken brood uit eigen oven;
- Soepstengels met een topping van sesamzaad;
- Borrelbroodje met Provençaalse kruiden;
- Een saucijzenbroodje of Brabants worstenbroodje geeft een lekkere extra bite.
Recept voor pompoensoep uit eigen tuin
Recept voor pompoensoep met gember
Ingredients
- 600 gram pompoen;
- 3 tenen knoflook;
- 2 uien;
- 110 gram wortel;
- 1 stengel bleekselderij;
- 2 centimeter gember;
- zout;
- peper;
- 750 milliliter water;
- 200 gram crème fraiche.
Instructions
Stap 1.
Snij de uien en knoflook fijn.
Verwarm reuzel, bakboter of olie in een soeppan.
Voeg de uien en knoflook toe. Bak in 3 minuten glazig.
Stap 2.
Haal de schil van de pompoen eraf met een dunschiller. Verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snij vervolgens het vruchtvlees in blokjes van plusminus 2×2 centimeter.
Snij 110 gram wortels en 1 stengel bleekselderij in kleine stukjes.
Voeg de pompoen, wortel en bleekselderij toe aan de soeppan. Laat 3 minuten mee sudderen.
Stap 3.
Rasp 2 centimeter gember. Voeg deze toe aan de soeppan.
Strooi er tevens wat zout en peper bij.
Stap 4.
Voeg 750 milliliter water toe.
Breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens 20 minuten op een laag vuur doorkoken. Hou de deksel op de pan.
Stap 5.
Haal na 20 minuten de pan van het vuur af.
Pak de staafmixer en pureer de soep.
Stap 6.
Voeg 200 gram crème fraiche toe. Roer deze door de nog warme soep heen.
Stap 7.
Klaar! Schep de soep in diepe borden of soepkommen om te serveren.
Leave a Reply