Recept zelf ijsjes maken – Met dit recept maak jij zelf heerlijke ijsjes. Perfect voor de warme zomerse dagen! Gezonde ijsjes maak je gemakkelijk zelf met vers fruit en yoghurt. Met dit recept geniet je heel de zomer lang!
Op ‘t Brabants Boerderijtje maken wij geregeld ijsjes in de zomer. De kinderen zijn er dol op. En daar blijft het niet bij. Wij snoepen er ook graag eentje weg!
Het is geweldig om gezonde ijsjes binnen handbereik te hebben tijdens de warme dagen. Een heerlijke verfrissende traktatie, genieten zonder mate!
Heerlijke verse ijsjes, met ingrediënten van eigen boerderij. Boordevol gezonde ingrediënten. De yoghurt maken we zelf met melk van onze melkkoe. Het fruit komt uit onze eigen fruittuin.
Heerlijk verkoelend op een warme zomerse dag. Zonder allerlei onnodige suikers en smaakmakers. Wij zijn er in ieder geval dol op!
Wat heb je nodig om zelf ijs te maken
Om deze ijsjes te maken heb je een ijsjesvorm nodig. Onderstaand enkele voorbeelden van dergelijke vormen:
Er zijn vele verschillende ijsjesvormen op de markt. Kijk vooral naar het formaat. Sommige maken erg kleine ijsjes, andere weer grote. Kies wat bij jouw past.
Heb je geen ijsjesvorm in huis? Geen paniek! Met de volgende materialen maak jij als nog ijsjes:
- Siliconen muffin vormpjes
- Lege verpakkingen van Danoontjes
- Melamine bekers (van de kinderen of de campinguitrusting)
Plaats er een lepeltje of ijsstokje in.
Recept zelf ijsjes maken
Benodigdheden
Ingrediënten
- 150 milliliter yoghurt
- 50 gram aardbeien
- sap van 1/2 citroen
- theelepel honing
Het benoemde recept is afgestemd op een kleine ijsjesvorm. Pas het eventueel aan waar nodig voor goed gevulde ijsjes.
Instructies
- Was de aardbeien en verwijder de kroosjes;
- Voeg alle ingrediënten samen. Pureer het tot een gladde massa;
- Vul de ijsvormpjes;
- Plaats in de vriezer voor minimaal 24 uur.
Zelf ijs maken met fruit
In de zomer is er volop vers fruit beschikbaar. Combineer met jouw favoriete smaken om zelf ijsjes te maken.
Gebruik bijvoorbeeld onderstaanden combinaties:
- Blauwe bessen & aalbessen
- Aardbeien, blauwe bessen & frambozen
- Frambozen & blauwe bessen
- Bramen & frambozen
Aalbessen smaken relatief zuur. Bij het gebruik van aalbessen kun je een theelepeltje honing toevoegen aan het ijsmengsel. Dit zorgt ervoor dat ze minder zuur gaan smaken.
Zelf ijs maken met yoghurt
Yoghurt is de perfecte basis om zelf ijs te maken. Gezond, stevige structuur en laat zich gemakkelijk invriezen.
Wij gebruiken zelfgemaakte yoghurt van rauwe melk. De rauwe melk hebben we van eigen boerderij, van onze melkkoe Ruby. Hier vind je het recept om zelf yoghurt te maken.
Andere lekkere soorten yoghurt om ijs mee te maken zijn:
- Griekse yoghurt
- Skyr
- Geitenyoghurt
- Volle yoghurt
Gebruik bij voorkeur een dikkere yoghurt. Deze zullen een stevige structuur aan de ijsjes geven.
IJs maken van rauwe melk
Met rauwe melk kun je heerlijk ijs maken. Voor de ijsjes in dit blog hebben wij yoghurt gebruikt van rauwe melk.
Deze yoghurt hebben wij eerst gepasteuriseerd. Vervolgens hebben we hem laten fermenteren met yoghurtbacteriën. Na circa 24 uur gaat de yoghurt in potten in de koelkast. Het volledige recept vind je hier.
Vervolgens gebruiken we deze yoghurt voor het maken van ijsjes met vers fruit.
Zelf ijsjes maken zonder suiker
Door gebruik van vers, zoet, fruit is het niet nodig om extra suiker toe te voegen.
Wil je de ijsjes toch wat zoeter maken? Voeg dan een theelepel honing toe. Honing is een natuurlijke zoetstof.
Zelfgemaakte ijsjes losmaken
Zelfgemaakte ijsjes losmaken kan soms erg lastig zijn. Door middel van warm water kun je gemakkelijk losmaken.
Hou het vormpje met ijsjes onder de warme kraan. De warmte zal het ijs langs de randen laten smelten. Hierdoor kun je hem gemakkelijk eruit trekken.
Je kunt ook een grote schaal met warm water vullen. Zet hierin de vorm met ijsjes. Na enige tijd kun je ze gemakkelijk lostrekken.
Makkelijk zelf ijs maken – tips
- Geen citroen in huis? Geen paniek! Ook zonder citroen smaken de ijsjes heerlijk;
- In plaats van vers fruit kun je ook diepvriesfruit of jam gebruiken;
- Snij wat fruit klein om je ijsjes meer structuur te geven. Pureer deze niet mee, maar voeg ze later toe;
- Gebruik een trechter om de vormpjes te vullen. Dat scheelt een hoop knoeien!
Recept om zelf ijsjes te maken
Aardbeien ijsjes
Ingredients
- 150 milliliter yoghurt
- 50 gram aardbeien
- sap van 1/2 citroen
- theelepel honing
Instructions
- Was de aardbeien en verwijder de kroosjes;
- Voeg alle ingrediënten samen. Pureer het tot een gladde massa;
- Vul de ijsvormpjes;
- Plaats in de vriezer voor minimaal 24 uur.
Notes
Het benoemde recept is afgestemd op een kleine ijsjesvorm. Pas het eventueel aan waar nodig voor goed gevulde ijsjes.
Leave a Reply