Op zoek naar lekkere recepten met brood deeg? Zoek niet verder! Wij delen 5 manieren waar op wij brood deeg gebruiken. Lees verder voor de lekkerste recepten.
Op de boerderij maken wij elke dag deeg van 500 gram meel. Dit is genoeg voor één brood.
Negen van de tien keer komt er hier een vers brood op tafel. Maar, er is nog veel meer mogelijk!
Zo maken wij bijvoorbeeld graag kleinere broodjes of een borrelbroodje. Met één basisrecept kun je allerlei kanten op.
Door toevoeging van verschillende ingrediënten kun je nog veel meer smaakvariaties creëren. Leef je uit!
5 recepten met brood deeg
- Brood
- Zondagse broodjes
- Borrelbrood
- Soepstengels
- Pizza
Brood
Uiteraard kun je met brood deeg een vers brood maken!
Met het basisrecept brooddeeg kun je een heerlijk vers brood maken. Zo’n knapperig vers brood. Lauwwarm, waar de boter in smelt. Heerlijk!
Je kunt ervoor kiezen om het brood in de broodbakmachine te bakken. Echter, in de oven smaakt hij veel beter!
Creëer een heerlijk knapperige korst door het deeg met wat water te besprenkelen alvorens het in de oven te schuiven.
Variëren met brood deeg
Wil je meer smaak toevoegen aan een standaard brood deeg? Voeg dan eens wat extra ingrediënten toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Rozijnen;
- 2 eetlepels suiker;
- 10 gram honing;
- Diverse noten;
- Gedroogd fruit.
Voeg alle ingrediënten toe tijdens het kneden van het deeg. Zorg dat het deeg reeds goed gekneed is. Strooi de toevoegingen over je werkblad heen. Kneed vervolgens het brood hier overheen. Kneed goed door het gehele deeg heen.
Zondagse broodjes
Heerlijke kleine broodjes. Perfect voor elke dag van de week. Maar extra lekker bij een zondags ontbijtje.
Met het basisrecept brooddeeg kun je gemakkelijk deze kleine broodjes maken. Vorm ze, laat ze rijzen en bak ze af in een voorverwarmde oven.
Met dit recept kun je ook combineren met extra ingrediënten. Maak er bijvoorbeeld eens rozijnenbollen van.
Borrelbrood
Een heerlijk broodje voor bij de borrel, of voor bij de soep. Dit borrelbrood bak je in 20 minuten af. Geef het jouw persoonlijke smaak door te variëren met toppings.
Vind jouw persoonlijke voorkeur. Gebruik bijvoorbeeld:
- Je eigen kruidenmix met zout;
- Verse kruiden;
- Kaas en uienringen;
- Gedroogde kruiden zoals salie, rozemarijn en tijm.
Soepstengels
Heerlijk voor bij de soep of als snack tussendoor. Soepstengels kun je maken met het basisrecept brood deeg.
Maak ze precies zoals jij ze lekker vindt. Met sesamzaad, Italiaanse kruiden of met geraspte kaas.
Deze soepstengels van brood deeg vullen aardig goed. Maak ze als snack en je zult een tijdje geen honger meer hebben! Maar uiteraard zijn ze ook erg lekker bij een verse kom courgette– of tomatensoep.
Pizza
Wie houdt er nu niet van pizza?
Maak zelf pizza en varieer er op los met toppings naar keuze.
Hoe maak je zelf pizza van brood deeg?
- Rol het basisrecept brooddeeg uit tot een grote lap. Circa 0,5-1 centimeter dik;
- Besmeer met een mengel van tomatenpuree, olie, zout en Italiaanse kruiden;
- Bedek met toppings naar keuze;
- Strooi er geraspte kaas overheen. Hiervoor kun je ook ricotta gebruiken;
- Bak in 20 minuten op 200 graden Celsius.
Wat kun je op een pizza doen?
Er is van alles mogelijk! Enkele voorbeelden zijn:
- Verse tomaten;
- Olijven;
- Ananasringen;
- Salami;
- Gedroogde ham;
- Uienringen;
- Pepers.
Tips voor het maken van een brood deeg
- Kneed het deeg met een broodbakmachine. Ideaal! Geen vieze keuken en vieze handen. De machine doet het werkt;
- Dek het deeg af met een plastic zak tijdens het rijzen. Dit voorkomt uitdrogen van het deeg;
- Gebruik lauwwarm water. Dit activeert het gist het beste;
- Bewaar het deeg circa 1 week afgedekt in de koelkast. Laat het hierna volledig op kamertemperatuur komen alvorens te gebruiken.
Leave a Reply