Ricotta zelf maken is erg eenvoudig. Je maakt het gemakkelijk zelf van rauwe melk. Echter kun je er ook gewone melk voor gebruiken. Ricotta is een vers kaasje dat je zeer divers kan gebruiken in de keuken.
Wil je beginnen met het verwerken van rauwe melk? Dan is ricotta de perfecte start! Het proces is simpel. Je hebt weinig ingrediënten nodig en je bent binnen 2,5 uur klaar.
Het eindproduct daarentegen is verre van ‘simpel’! Ricotta is een heerlijk veelzijdig kaasje. Hij is past voor elke maaltijd van de dag. Bij het ontbijt op een cracker met komkommer. Tijdens de lunch op een boterham of bij het avondeten op een ovenschotel, pasta of pizza.
Dit eenvoudige kaasje verrijkt je keuken! Hij is eenvoudig te maken een veelzijdig in gebruik. Een ware topper! Ideaal om als eerste verse kaasje te maken in jouw melk-avontuur!
Waar kun je ricotta voor gebruiken?
- Bij elk pastagerecht (lasagne, spaghetti, etc.)
- Op de pastasaus bij een spaghettipompoen;
- Op een pitabroodje of flatbread met shoarma;
- Als topping op een pizza. Voor één pizza heb je ongeveer 1 liter melk nodig om genoeg ricotta te maken;
- Door een quiche;
- Op een toastje of cracker;
- Of gewoon op de boterham.
Recept om zelf ricotta te maken van rauwe melk
Benodigdheden
- Pan voor minstens 3 liter;
- Maatbeker;
- Voedselthermometer;
- Vergiet;
- Kaasdoek.
Ingrediënten
- 2 liter melk;
- 40 milliliter appelazijn;
- 2 gram zout.
Instructies
- Zet een pan met 2 liter melk op het vuur. Hou de temperatuur in de gaten. De ideale temperatuur is tussen de 85 en 95 graden Celsius.
- Heeft de melk deze temperatuur range bereikt? Zet dan het vuur uit. Voeg 40 milliliter appelazijn toe. Roer één keer door met een lepel.
- Laat de melk 10 minuten rusten. Je zult zien dat hij begint te klonteren. Dat is je kaas!
- Leg kaasdoek in een vergiet. Giet vervolgens de melk af, over het vergiet. Laat gedurende twee uur uitlekken.
- Doe de ricotta vanaf het kaasdoek in een schaaltje. Meng er 2 gram zout door.
Hoe kun je zelfgemaakte ricotta bewaren?
De ricotta is ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast.
Tips voor het zelf maken van ricotta
- Deze thermometer van de Ikea is ideaal. Je kunt hem instellen op de gewenste temperatuur. Zodra hij deze bereikt heeft begint hij te piepen. Zo ben je nooit te laat;
- In plaats van appelazijn kun je ook het sap van 3 citroenen gebruiken;
- Je kunt de kaas ook korter laten uitlekken. Als je hem bijvoorbeeld één uur laat uitlekken is de ricotta smeuïger;
- Vang de wei op. Voer dit op aan de varkens of kippen.
Meer doen met rauwe melk?
- Maak er heerlijke pudding van;
- Of slagroom;
- Hier lees je algemene informatie over het gebruik van rauwe melk.
Ricotta zelf maken van rauwe melk
Ricotta
Ingredients
- 2 liter melk;
- 40 milliliter appelazijn;
- 2 gram zout.
Instructions
- Zet een pan met 2 liter melk op het vuur. Hou de temperatuur in de gaten. De ideale temperatuur is tussen de 85 en 95 graden Celsius.
- Heeft de melk deze temperatuur range bereikt? Zet dan het vuur uit. Voeg 40 milliliter appelazijn toe. Roer één keer door met een lepel.
- Laat de melk 10 minuten rusten. Je zult zien dat hij begint te klonteren. Dat is je kaas!
- Leg kaasdoek in een vergiet. Giet vervolgens de melk af, over het vergiet. Laat gedurende twee uur uitlekken.
- Doe de ricotta vanaf het kaasdoek in een schaaltje. Meng er 2 gram zout door.
Danielle says
Bedankt voor het delen van dit recept.
Heb ik 1 of 2 liter melk nodig? Er staat 1 liter bij de ingrediënten en 2 liter in het recept.
admin says
Ik zie het, dat is niet de bedoeling! Heb het direct aangepast. Het recept is gebaseerd op 2 liter melk.
Linda says
Hoi wat leuk dit! Ik vroeg me af wat doe je met het vocht wat je over houdt?
Groetjes Linda
admin says
Hi,
Wij voeren het vocht (wei) aan de varkens. Maar kippen vinden het ook erg lekker!
Roel Knol says
En als je een paar uur eens flink gewicht op de ricotta zet heb je paneer. (Officieel gebruik je daarvoor citroensap ipv azijn).
admin says
Interessant! Dat heb ik nog nooit gemaakt 🙂