Rode kool fermenteren is helemaal niet moeilijk! Met een fermenteerpot en wat geduld kom je een heel eind. Met dit recept maak jij zelf waanzinnig lekkere rode zuurkool.

Een fermentatieproces klinkt misschien afschrikwekkend. Het is echter helemaal niet moeilijk! Met de juiste middelen maak jij thuis de lekkerste zuurkool!
Wat heb je nodig om te fermenteren?
Je kunt gebruik maken van een fermenteerpot, compleet met fermenteergewichten en een waterslot.
Echter is het ook goed mogelijk om een reguliere weckpot te gebruiken. Sluit deze niet tijdens het fermentatieproces. Laat hem openstaan zodat de gassen kunnen ontsnappen. Je kunt de pot afdekken met een luchtdoorlatend materiaal, zoals kaasdoek of een koffiefilter.
In plaats van fermenteergewichten kun je stenen in een ziplock zakje doen. Het is verstandig om de stenen gedurende 5 minuten uit te koken in kokend water met soda.

Rode kool fermenteren
Benodigdheden
- Grote kom;
- (Food processor);
- Weegschaal;
- Eetlepel;
- Fermenteerpot of weckpot.
Ingrediënten
- Rode kolen(aantal afhankelijk van het formaat van je pot. In mijn 3 liter pot passen 2 rode kolen van elk +/-750gram);
- Jeneverbessen;
- Koriander zaad;
- Appels;
- Zout.
Kijk voor de juiste verhouding van ingrediënten in de verhoudingstabel verderop in deze post.
Instructies
Stap 1. Kool snijden
Snij de rode kool in snippers, ongeveer 1 centimeter groot.
Je kunt hiervoor ook een food processor gebruiken. Snij de rode kool dan in enkele grotere stukken die in de food processor passen. Met de hand krijg je grovere zuurkool als machinaal.

Stap 2. Ingrediënten toevoegen
Voeg in een grote kom alle ingrediënten toe.
Gebruik de verhoudingstabel voor de juiste verhoudingen.
Stap 3. Mengen
Kneed met je handen het zout in de gesneden kool. Blijf stevig kneden tot er sap ontstaat. Dit sap is je pekel. Het kan 5 tot 10 minuten duren voordat er genoeg pekel ontstaat.

Stap 4. In de fermenteerpot
Stop de kool met pekel in de pot voor het fermenteerproces. Dit kan een fermenteerpot of een reguliere weckpot zijn.
Duw het geheel stevig aan. Zorg dat de kool volledig onder de pekel staat. Er dient minimaal 1cm pekel boven de kool te zitten.
Heb je niet genoeg pekel? Maak deze dan aan. Meng 1 liter water met 2 eetlepels zout. Voeg de benodigde hoeveelheid hiervan toe aan de fermenteerpot.
Stap 5. Fermenteergewicht
Leg een fermenteergewicht bovenop het blad. Duw het naar beneden om te zorgen dat alles goed onder de pekel zit.
Alles wat boven de pekel uit komt wordt blootgesteld aan zuurstof. Daarbij ontstaat de kans dat er schimmelvorming optreedt.
Gebruik je een waterslot? Zorg dan dat deze gevuld is.

Stap 6. Fermenteren
Laat de rode kool voor 1 tot 4 weken op je keuken staan. Plaats de pot niet in direct zonlicht.
Na 1 week kun je proeven of de rode kool op smaak is. Het is afhankelijk van je persoonlijke smaak hoe lang je het wil laten fermenteren. Des te langer je fermenteerproces, des te zuurder de kool wordt.
Stap 7. Bewaren
Is de rode kool naar wens?
Haal de fermenteergewichten weg. Sluit de deksel en plaats de pot in de koelkast.
Je kunt ook de zuurkool in een andere, afsluitbare, pot doen.
In de koelkast is de zuurkool ruim 1 maand houdbaar.

Verhoudingstabel
Rode kool | 2 kg | 1,5 kg | 1 kg | 750 gr | |
Jeneverbessen | 14 stuks | 11 stuks | 7 stuks | 5 stuks | |
Koriander zaad | 20 stuks | 16 stuks | 10 stuks | 8 stuks | |
Appels | 205 gr. | 160 gr. | 103 gr. | 77 gr. | |
Zout | 41 gr. | 32 gr. | 21 gr. | 16 gr. | |
Hoe lang rode kool fermenteren?
De richtlijn is 1-4 weken. Dit is geheel afhankelijk van je persoonlijke smaak.
Hoe langer je de rode kool fermenteert, hoe heftiger de smaak zal zijn.
Proef na één week regelmatig. Is de rode kool naar wens? Dan stop je het fermenteerproces. Pak de rode kool om in bewaarpotten. Deze zijn ruim 1 maand in de koelkast te bewaren.

Tips om rode kool te fermenteren
- Heb je een food processor? Dan kun je deze gebruiken om de spitskool in kleinere snippers te maken. Snij de kool in stukken zodat hij in de food processor past. Vermaal de spitskool tot kleine stukken;
- Heb je niet genoeg pekel om de kolen onder te zetten? Maak dan wat bij! Voeg 2 eetlepels zout toe aan 1 liter water. Roer het goed door om te mengen. Giet vervolgens de benodigde hoeveelheid in de pot.
Hoe lang kun je gefermenteerde rode kool bewaren?
Gefermenteerde zuurkool in een afgesloten pot is ongeveer 6 maanden houdbaar in de koelkast.
Controleer voor consumptie of er geen schimmelvorming is ontstaan. De zuurkool moet even van kleur zijn. Daarnaast moet hij goed ruiken.
Zorg dat de deksel stevig op de pot zit in deze fase (na fermentatie).
Wat kun je nog meer met kolen uit de moestuin doen?
Recept om rode kool te fermenteren

Rode kool fermenteren
Ingredients
- 1,5 kg rode kolen(aantal afhankelijk van het formaat van je pot. In mijn 3 liter pot passen 2 rode kolen van elk +/-750gram);
- 11 Jeneverbessen;
- 16 Koriander zaad;
- 160 gr. Appels;
- 32 gr. Zout.
- Kijk voor de juiste verhouding van ingrediënten in de verhoudingstabel.
Instructions
Stap 1. Kool snijden
Snij de rode kool in snippers, ongeveer 1 centimeter groot.
Je kunt hiervoor ook een food processor gebruiken. Snij de rode kool dan in enkele grotere stukken die in de food processor passen. Met de hand krijg je grovere zuurkool als machinaal.
Stap 2. Ingrediënten toevoegen
Voeg in een grote kom alle ingrediënten toe.
Gebruik de verhoudingstabel voor de juiste verhoudingen.
Stap 3. Mengen
Kneed met je handen het zout in de gesneden kool. Blijf stevig kneden tot er sap ontstaat. Dit sap is je pekel. Het kan 5 tot 10 minuten duren voordat er genoeg pekel ontstaat.
Stap 4. In de fermenteerpot
Stop de kool met pekel in de pot voor het fermenteerproces. Dit kan een fermenteerpot of een reguliere weckpot zijn.
Duw het geheel stevig aan. Zorg dat de kool volledig onder de pekel staat. Er dient minimaal 1cm pekel boven de kool te zitten.
Heb je niet genoeg pekel? Maak deze dan aan. Meng 1 liter water met 2 eetlepels zout. Voeg de benodigde hoeveelheid hiervan toe aan de fermenteerpot.
Stap 5. Fermenteergewicht
Leg een fermenteergewicht bovenop het blad. Duw het naar beneden om te zorgen dat alles goed onder de pekel zit.
Alles wat boven de pekel uit komt wordt blootgesteld aan zuurstof. Daarbij ontstaat de kans dat er schimmelvorming optreedt.
Gebruik je een waterslot? Zorg dan dat deze gevuld is.
Stap 6. Fermenteren
Laat de rode kool voor 1 tot 4 weken op je keuken staan. Plaats de pot niet in direct zonlicht.
Na 1 week kun je proeven of de rode kool op smaak is. Het is afhankelijk van je persoonlijke smaak hoe lang je het wil laten fermenteren. Des te langer je fermenteerproces, des te zuurder de kool wordt.
Stap 7. Bewaren
Is de rode kool naar wens?
Haal de fermenteergewichten weg. Sluit de deksel en plaats de pot in de koelkast.
Je kunt ook de zuurkool in een andere, afsluitbare, pot doen.
Notes
In de koelkast is de zuurkool ruim 1 maand houdbaar.
Rode zuurkool zelf maken

Leave a Reply