Traditionele rode kool met appel is werkelijk waar verrukkelijk! Geen enkel potje uit de supermarkt kan op tegen dit recept. Heerlijk met appel en kaneel. Een waar genot op een koude winterdag.

Het is onmogelijk om de smaaksensatie in woorden te beschrijven. Rode kool smaakt tig keer beter als je hem zelf klaar maakt!
Het duurt uiteraard wat langer als een potje open draaien. Maar dat verdien je ruimschoots terug in smaak.
Door toevoeging van suiker, appel en kruiden maak je een onweerstaanbaar gerecht! Heerlijk om een koude winteravond. Maar net zo lekker op een herfstdag. Of hartje zomer.
Rode kool is heerlijk op een doordeweekse dag. Lekker met worst en aardappels. Maar ook bij het kerstdiner is hij welkom! Serveer hem dan bijvoorbeeld met varkenshaas of een stoofpotje.
Kun je rode kool invriezen?
Jazeker!
Laat de rode kool na het bereiden afkoelen. Vries hem daarna in. Gebruik hiervoor plastic zakjes of bakjes.
Maak realistische porties. Hier vries ik de rode kool per 400 gram in. Dit is voor een gezin van 2 volwassenen en 2 kleine kinderen.

Tips bij het bereiden van traditionele rode kool
- Controleer regelmatig of er nog genoeg water in de pan zit. Vul aan indien nodig;
- Roer regelmatig om de kruiden goed te verdelen;
- Krijg je de kruidnagels niet gevonden voor het serveren? Maak er een spelletje van wie er één op zijn bord vindt;
- Wees voorbereid op vieze handen! Rode kool geeft af. Bij het snijden kun je paarsrode handen krijgen. Het wast er gelukkig goed vanaf!
Traditionele rode kool recept
Benodigdheden
Ingrediënten
- 500 gram rode kool;
- 500 milliliter water;
- 1 kaneelstokje;
- 3 kruidnagels;
- 2 blaadjes laurier;
- 3 eetlepels bruine suiker;
- 3 appels (goudreinetten);
- 1 theelepel kaneel.
Instructies
Stap 1. Rode kool snijden
Snij de rode kool fijn in kleine snippers. Haal de harde stukken rondom de kern ertussenuit.
Weeg 500 gram af. Voeg deze toe aan de kookpan.

Stap 2. Koken
Voeg 500 milliliter water toe aan de pan.
Voeg 2 laurierblaadjes, 3 kruidnagels en een kaneelstokje toe.
Breng het geheel aan de kook.

Stap 3. Appels snijden
Snij ondertussen 3 appels in blokjes. Meng deze met 1 theelepel kaneel.
Voeg de appel toe.
Voeg 3 eetlepels bruine suiker toe.

Stap 4. Koken
Breng het geheel terug aan de kook.
Laat gedurende 30 minuten koken. Roer regelmatig om.
Controleer regelmatig of er nog genoeg water is. Vul aan indien nodig.

Stap 5. Serveren!
Zit er nog water in de pan? Giet dit af voor het serveren.
Serveer warm. Geniet van je heerlijke huisgemaakte rode kool!

Serveertips voor traditionele rode kool
- Heerlijk met gebakken aardappeltjes met kruiden;
- Verwerk de rode kool in een ovenschotel;
- Of serveer met gebakken appelringen;
- Serveer met een varkensworstje, karbonade of draadjesvlees.
Recept voor traditionele rode kool

Traditionele rode kool met appel
Geschikt voor: 4 personen
Ingredients
- 500 gram rode kool;
- 500 milliliter water;
- 1 kaneelstokje;
- 3 kruidnagels;
- 2 blaadjes laurier;
- 3 eetlepels bruine suiker;
- 3 appels (goudreinetten);
- 1 theelepel kaneel.
Instructions
Stap 1. Rode kool snijden
Snij de rode kool fijn in kleine snippers. Haal de harde stukken rondom de kern ertussenuit.
Weeg 500 gram af. Voeg deze toe aan de kookpan.
Stap 2. Koken
Voeg 500 milliliter water toe aan de pan.
Voeg 2 laurierblaadjes, 3 kruidnagels en een kaneelstokje toe.
Breng het geheel aan de kook.
Stap 3. Appels snijden
Snij ondertussen 3 appels in blokjes. Meng deze met 1 theelepel kaneel.
Voeg de appel toe.
Voeg 3 eetlepels bruine suiker toe.
Stap 4. Koken
Breng het geheel terug aan de kook.
Laat gedurende 30 minuten koken. Roer regelmatig om.
Controleer regelmatig of er nog genoeg water is. Vul aan indien nodig.
Stap 5. Serveren!
Zit er nog water in de pan? Giet dit af voor het serveren.
Serveer warm. Geniet van je heerlijke huisgemaakte rode kool!
Koken vanuit de moestuin?
- Maak zelf zuurkool van spitskool;
- Of courgettesoep met mascarpone.
Pin deze post voor later

Leave a Reply