Rundersoep kun je zelf maken met gebruik van rundvlees soepbotten. Het geeft een heerlijke soep met diepe smaak.
Wij zijn een groot voorstander van het ‘kop-tot-staart’ principe. Dit houdt in dat alle stukken vlees van een dier gebruikt worden. Zo ook de botten die overblijven.
Van de botten, ook wel soepbotten genoemd, kun je heerlijke soep trekken. Zo maken wij jaarlijks varkensbouillon, gevulde kippensoep en rundersoep. Allemaal van soepbotten en karkassen.
Van de rundvlees soepbotten kun je een heerlijke soep maken. Door het natuurlijke vet in de botten krijg je een goed vullende soep. Perfect voor koude winterse avonden!
Rundersoep maken
Benodigdheden
- Groente mes;
- Snijplank;
- Grote soeppan;
- Vergiet;
- Extra (soep)pan.
Ingrediënten
Voor de basis
- 1 kilo rundvlees soepbotten;
- 2 wortels;
- 4 stengels bleekselderij;
- 1 ui;
- 2 preien;
- 4 kruidnagels;
- 2 blaadjes laurier;
- water.
Voor de vulling
- 450 gram bloemkool.
Instructies
- Snij alle ingrediënten voor de basis grofweg. Je hoeft het niet in kleine stukjes te snijden. Snij de ui in 6 stukken, de bleekselderij en wortels in 4 grote stukken.
- Voeg alle ingrediënten voor de basis toe aan de soeppan. Vul af met water. Zorg dat alle ingrediënten onder water staan.
- Doe de deksel op de pan en breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat gedurende 4 tot 6 uur trekken.
- Giet vervolgens af door een vergiet heen, in de tweede soeppan.
- Haal de soepbotten met vlees uit het vergiet. Laat deze afkoelen op een snijplank. Trek vervolgens met een vork het vlees van de botten af, in kleinere stukjes.
- Doe het vlees terug in de bouillon. De rest van de groentes en botten kun je weggooien.
- Voeg 450 gram rauwe bloemkool toe aan de soep. Kook nog even kort tot de bloemkool zacht is.
Tips voor het bewaren van rundersoep
Bewaar overgebleven soep in de diepvries. De soep is circa 12 maanden houdbaar bij -18 graden Celsius.
Porties van 1 liter soep zijn doorgaans voldoende voor een gezin van 2 ouders en 2 kinderen. Invriezen kan in plastic bakjes of zakjes. Gebruik zakjes met een dubbele zip-lock om lekken te voorkomen. Leg de zakjes plat bij het invriezen. Zodra ingevroren kun je ze rechtop zetten.
Variaties voor het maken van rundersoep
- Draai gehaktballetjes van 250 gram gehakt. Voeg deze toe aan de bouillon;
- Voeg 2 fijngesneden wortels en 1 fijngesneden prei toe;
- Breng de soep op smaak naar wens met peterselie.
- Voeg 1 à 2 eetlepels bloem toe om de soep in te binden;
- Maak soepstengels of een borrelbroodje voor bij de soep.
Meer soep maken?
- Maak eens courgettesoep met mascarpone;
- Erwtensoep met soepbotten;
- Een gevulde kippensoep;
- Of geroosterde tomatensoep.
Rundersoep maken
Rundersoep van soepbotten
Ingredients
- Voor de basis:
- 1 kilo rundvlees soepbotten;
- 2 wortels;
- 4 stengels bleekselderij;
- 1 ui;
- 2 preien;
- 4 kruidnagels;
- 2 blaadjes laurier;
- water.
- Voor de vulling:
- 450 gram bloemkool.
Instructions
- Snij alle ingrediënten voor de basis grofweg. Je hoeft het niet in kleine stukjes te snijden. Snij de ui in 6 stukken, de bleekselderij en wortels in 4 grote stukken.
- Voeg alle ingrediënten voor de basis toe aan de soeppan. Vul af met water. Zorg dat alle ingrediënten onder water staan.
- Doe de deksel op de pan en breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat gedurende 4 tot 6 uur trekken.
- Giet vervolgens af door een vergiet heen, in de tweede soeppan.
- Haal de soepbotten met vlees uit het vergiet. Laat deze afkoelen op een snijplank. Trek vervolgens met een vork het vlees van de botten af, in kleinere stukjes.
- Doe het vlees terug in de bouillon. De rest van de groentes en botten kun je weggooien.
- Voeg 450 gram rauwe bloemkool toe aan de soep. Kook nog even kort tot de bloemkool zacht is.
Leave a Reply