Schapen houden in de winter. Hoe doe je dat? De winter staat voor de deur! Hoe zorg je dat je schapen in optimale conditie de winter door komen?
Schapen zijn erg robuuste dieren. Ze weten zichzelf goed aan te passen aan de weersomstandigheden. Mits de condities goed zijn, kunnen ze (bijna) jaarrond op de weide lopen.
Wat hebben schapen nodig in de winter?
- Voer;
- Water;
- Liksteen;
- Beschutting van de weersinvloeden.
Wat eten schapen in de winter?
Gras!
Gras vormt de basis van het dieet van een schaap. In de winter is er niet veel vers gras beschikbaar. Daarom wordt er hooi of kuilgras gevoerd. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van het ras. Grofweg genomen zou 1 plak hooi per schaap, per dag, volstaan. Een plak hooi van een klein pakje.
Let goed op de kwaliteit van het hooi of kuilgras. Schapen kunnen absoluut niet tegen beschimmeld hooi! Verwijder beschimmelde plekken uit het pak. Bij twijfel, niet voeren. Beschimmeld hooi kan fataal zijn voor schapen.
Het beste is om te voeren in een hooiruif. Als het hooi op de grond ligt zal je meer verspillen. Het zal nat regenen. bovendien urineren en ontlasten de schapen erover. Hierna eten ze het niet meer op.
Je kunt bijvoeren met krachtvoer (brokken). Dit is niet nodig om de schapen in goede conditie te houden. Echter kan het net een extra boost geven. Voornamelijk voor drachtige en zogende ooien is het aan te raden. Voer drachtige ooien de laatste 1,5 maand bij. Gemiddeld genomen zou 100 gram per schaap, per dag, voldoende zijn.
Naast hooi en krachtvoer kun je schapen bijvoeren met gehakselde maïs of bijvoorbeeld boterhammen. Voor dit alles geldt; voer met mate. Ongeveer 1 à 2x per week is al genoeg.
Moet je een liksteen hebben voor schapen?
Jazeker!
Een liksteen voorziet de schapen van vitaminen en mineralen die ze niet uit het gras kunnen halen. Dit biedt een belangrijke aanvulling.
Kies een liksteen speciaal voor schapen. Andere likstenen (voor bijvoorbeeld paarden of koeien) kunnen teveel koper bevatten.
Watervoorziening in de winter
Zorg voor voldoende vers drinkwater.
Staan je schapen op stal? Zet de drinkbak dan in het stro. Dit isoleert. Hierdoor zal de waterbak minder snel bevriezen.
Schapen in de winter op stal
Je kunt schapen in de winter op stal zetten. Echter zijn ze met een schuilstal ook al tevreden. Idealiter hebben de schapen een schuilstal met vrije uitloop.
De stal dient een tochtvrije plek te bieden. In de stal kunnen de schapen warm en droog liggen. Beschut tegen de weersinvloeden. Strooi de stal royaal op met stro, vlas of zaagsel.
Reken op ongeveer 1,5 m2 per schaap.
Wil je fokken met je schapen? Dan is een stal die je kan afsluiten aan te raden. Zo heb je de mogelijkheid om de dieren makkelijker te hanteren. Het is praktisch om de mogelijkheid te hebben een ooi met lam apart te zetten.
Schapen in de winter buiten houden
Wil je de schapen buiten houden? Dat kan!
Schapen die buiten lopen ontwikkelen een dikke ondervacht. Deze beschermt ze tegen de kou.
Zorg dat ze beschutting hebben. Dit kan in een schuilstal zijn. Een dichte haag of struikengewas kan ze ook al beschermen. Tevens dient er een droge plek te zijn waar de schapen uit de wind kunnen liggen.
Als de wei niet genoeg gras biedt, voer dan hooi bij. Het beste is om te voeren in een hooiruif. Als het hooi op de grond ligt zal je meer verspillen. Het zal nat regenen. bovendien urineren en ontlasten de schapen erover. Hierna eten ze het niet meer op.
Vijf tips voor het houden van schapen in de winter
- Zorg voor een tochtvrije, droge en warme (schuil)stal;
- Voer voldoende hooi, eventueel aangevuld met brokken;
- Voorzie vers drinkwater;
- Verschaf een liksteen;
- Controleer dagelijks je schapen visueel.
Wil je meer weten over schapen?
Hier lees je wat je nodig hebt voor het houden van schapen. Tevens delen wij hier onze ervaring met het slachten van lammeren.
Leave a Reply