Laat je zelf varkens slachten? Dan gaat er een wereld voor je open! Vlees van eigen scharrelvarkens kun je op vele manieren verwerken. Denk bijvoorbeeld aan het pekelen, drogen of roken van vlees. Vaak is dit kennis van vroeger, maar nog altijd actueel.
Weet jij hoe je bacon kan maken? Hoe je zelf droge worst kan maken? Of hoe je zuurkoolspek kan pekelen?
Door de jaren heen hebben wij steeds meer geleerd. Varkensvlees is erg veelzijdig. Je kunt onder andere pekelen, drogen, roken. Het is vaak kennis van vroeger. Kennis die dreigt verloren te gaan. Vroeger moest men wel pekelen en drogen. Tegenwoordig is de noodzaak weg, maar een droge worst of bacon is nog steeds erg lekker!
Vlees van eigen scharrelvarkens verwerken
Als je zelf varkens laat slachten gaat er een wereld voor je open. Er zijn vele verschillende soorten stukken vlees. Afhankelijk van hoe de slager het uitsnijdt, kun je er weer iets anders mee. Om je een idee te geven van de mogelijkheden kun je onze gratis uitsnijlijst hier downloaden.
Inspiratie voor het verwerken van scharrelvarkens
Buikspek
Buikspek kun je op meerdere manieren laten uitsnijden en verwerken.
In dunne plakjes kun je het bakken als speklappen. Maar van een dikker blokje kun je heerlijke zuurkoolspek maken! Deze zet je gedurende twee dagen in de natte pekel. Vervolgens kook je hem gedurende twee uur. Een heerlijk zacht stukje vlees als resultaat!
Van buikspek kun je ook zelf bacon maken. Deze bacon pekel je gedurende 5 dagen. Vervolgens hang je hem twee weken te drogen. Aan het einde kun je hem bakken voor in een salade, stamppot, bij een gebakken ei of door een stoofpot.
Droge ham maken
Van een achterpoot kun je een droge ham maken. De ham wordt gedurende een specifieke periode droog gepekeld. Vervolgens moet hij een x aantal maanden drogen. Na bijna één jaar geniet jij van een heerlijke rauwe ham! Daar kan zelfs de beste parmaham niet tegenop. Hier lees je hoe dat precies in zijn werk gaat.
Engelse Bacon
In Engeland serveren ze heerlijke bacon. Voornamelijk bij het befaamde Engelse ontbijt. Het was even puzzelen voordat wij er achter waren hoe we deze konden maken. Maar met dit recept zijn wij uitermate tevreden!
Hij wordt gemaakt van karbonade blokken die een berekende periode in de natte pekel zitten. Vervolgens wordt hij warm gerookt.
Reuzel
Reuzel is het niervet van een varken. Het zit om de nieren heen om deze te beschermen. Je kunt het vet smelten in een braadpan of slowcooker. Dit resulteert in een zachte reuzel waarmee je kan bakken en braden.
Wij gebruiken het overal voor; het invetten van bakblikken, vlees aanbraden, als vervanging van boter in gebak en voor het braden van groente.
Droge worst zelf maken
Droge worst kun je maken van varkensgehakt. Het vergt wat meer werk, materiaal en ingrediënten. Maar het resultaat is het waard.
Droge worst kun je gemakkelijk invriezen of vacuüm trekken. Zo hou je hem het hele jaar goed. Perfect voor de borrelplank, in de lunch box of als snack tussendoor.
Bouillon trekken
Als je een varken laat slachten krijg je een degelijke hoeveelheid soepbotten mee naar huis. Hier kun je zelf gemakkelijk bouillon van trekken in de slowcooker. Ideaal als basis voor allerlei soorten soep, zoals deze courgettesoep.
De botten kun je echter ook gebruiken om een erwtensoep van maken.
Tips voor het verwerken van scharrelvarkens
- Zorg dat je genoeg koel- en vriesruimte hebt. Zodra het vlees van de slager terugkomt zal het gekoeld moeten worden;
- Doe niet teveel tegelijkertijd. In het begin is alles nieuw. Begin met één ding en bouw dat later uit;
- Zorg dat je alle ingrediënten en materialen op tijd in huis hebt;
- Informeer bij de slager wat zijn mogelijkheden zijn. Sommige zelf slachtende slagers maken bijvoorbeeld zelf gerookte hammen, zult, bloedworst en/of balkenbrij.
Meer over het slachten van varkens lees je hier.
Leave a Reply