Deze simpele bramentaart maak je gemakkelijk met verse bramen. Een verrukkelijke manier om je bramenoogst te verwerken.

Halverwege augustus wordt ik altijd weer enthousiast. Het bramenseizoen barst los! De struiken hangen zwaar onder het gewicht van de zwarte vruchten. Op z’n verst, rechtstreeks van de struik af, zijn ze het lekkerst.
Dat je de vrucht aanraakt en deze direct los laat van de plant. Vol van smaak en nog een beetje warm van de zon.
Bramen plukken is dan ook elk jaar weer een activiteit binnen ons gezin. Gewapend met lange broek, lange mouwen shirt en regenlaarzen trekken we er op uit. Want die vervelende struiken kunnen je aardig prikken. Voordat we thuis zijn heeft ieder alweer een goede portie bramen achter de kiezen. T-shirts en handen zitten vol met dieppaarse vlekken.
Hier lees je meer over het plukken van bramen.
Eenmaal thuis wassen we de bramen schoon en verwerken ze verder. Een favoriet is bramenjam. Maar deze bramentaart gaat er ook in als zoete koek!

Simpele bramentaart
Benodigdheden
- Springvorm van 24 centimeter;
- Weegschaal;
- Twee schalen.
Ingrediënten
Voor het deeg
- 400 gram patentbloem;
- 200 gram suiker;
- 1 theelepel kaneel;
- Snufje zout;
- Rasp van 1 citroen;
- 200 gram koude boter;
- 1 ei;
- 2 theelepels vanille extract.
Voor de bramenvulling
- 425 gram bramen;
- 100 gram suiker;
- 4 eetlepels patentbloem;
- Sap van 1 citroen.
Instructies simpele bramentaart
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Vet de springvorm in met olie, boter of reuzel.
- Start met het deeg te maken. Voeg meel, 200 gram suiker, kaneel, zout en rasp van 1 citroen samen in een schaal. Roer dit even kort door om volledig te vermengen.
- Voeg vervolgens de boter, het ei en de vanille extract toe. Kneed het deeg met je handen tot een kruimelig deeg.
- Pak de tweede schaal. Voeg hierin de bramen, 100 gram suiker, citroensap en eetlepels patentbloem. Mix dit goed door elkaar.
- Doe de helft van het deeg op de bodem van de ingevette springvorm. Druk het aan met de palm van je hand of de bolle kant van een lepel.
- Leg het bramenmengsel bovenop het deeg in de springvorm.
- Dek af met het resterende kruimeldeeg. Verkruimel dit losjes over de bramen heen.
- Bak in 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat afkoelen alvorens te serveren.

Simpele bramentaart bewaren
Deze simpele bramentaart laat zich perfect invriezen. Snij daarvoor de taart in hapklare hoeveelheden. Doe deze in plastic bakjes die geschikt zijn voor de diepvries.
Op deze manier kun je de taart circa 6-12 maanden bewaren. Laat de porties enkele uren in de koelkast ontdooien alvorens te serveren.
Persoonlijk nemen wij graag een stukje taart mee naar het werk. Deze halen wij ‘s ochtends uit de diepvries en kunnen wij rond de lunch eten.
Taart met bramen
YouTube
Recept voor bramenjam
Bramenjam maakt met een gelijke verhouding geleisuiker en bramen. Heb je 1kg bramen? Dan heb je 1kg geleisuiker nodig.
Gebruik je echter geleisuiker speciaal? Dan dient de verhouding 2:1 te zijn. Bijvoorbeeld 0,5kg geleisuiker of 1 kg bramen.
Stappenplan bramenjam
- Bramen wassen;
- Bramen met geleisuiker in kookpan verwarmen;
- Massa 4 minuten laten doorkoken;
- Pureren;
- Eventueel zeven;
- Uitgekookte jampotten warm afvullen en sluiten.
Hier lees je het volledige basisrecept voor het maken van bramenjam.

Wanneer zijn bramen rijp?
Bramen kun je in de periode augustus – oktober plukken.
Bramen zijn rijp als ze een volledig zwarte kleur hebben. Ze dienen zich eenvoudig van de plant los te laten. Als je te hard aan de vrucht moet trekken, is hij nog niet rijp.
Tips voor het plukken van bramen
- Pluk enkel de bramen die boven de 1 meter hoogte groeien. Lager kunnen ze bevuild zijn met urine en overige uitscheiding van dieren;
- Draag bedekkende kleding. Doorns zijn erg vervelend als ze over je blote huid krassen;
- Zorg dat je dichte schoenen aan hebt;
- Bramen laten paarsachtige vlekken achter op kleding en handen. Draag eventueel beschermende kleding of kleding die vuil mag worden.
Recept met verse bramen

Simpele bramentaart
Ingredients
- Voor het deeg
- 400 gram patentbloem;
- 200 gram suiker;
- 1 theelepel kaneel;
- Snufje zout;
- Rasp van 1 citroen;
- 200 gram koude boter;
- 1 ei;
- 2 theelepels vanille extract.
- Voor de bramenvulling
- 425 gram bramen;
- 100 gram suiker;
- 4 eetlepels patentbloem;
- Sap van 1 citroen.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Vet de springvorm in met olie, boter of reuzel.
- Start met het deeg te maken. Voeg meel, 200 gram suiker, kaneel, zout en rasp van 1 citroen samen in een schaal. Roer dit even kort door om volledig te vermengen.
- Voeg vervolgens de boter, het ei en de vanille extract toe. Kneed het deeg met je handen tot een kruimelig deeg.
- Pak de tweede schaal. Voeg hierin de bramen, 100 gram suiker, citroensap en eetlepels patentbloem. Mix dit goed door elkaar.
- Doe de helft van het deeg op de bodem van de ingevette springvorm. Druk het aan met de palm van je hand of de bolle kant van een lepel.
- Leg het bramenmengsel bovenop het deeg in de springvorm.
- Dek af met het resterende kruimeldeeg. Verkruimel dit losjes over de bramen heen.
- Bak in 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat afkoelen alvorens te serveren.
Recept simpele bramentaart

Jullie zijn goed bezig. Ziet er mooi en de recepten zijn goed uitgelegd.
Hé wat super leuk dat je ons volgt! Dankjewel!! 🙂
Ik heb de eer gehad een stuk van de bramentaart te mogen proeven. Heerlijk!!!!
Dankjewel! 🙂
Heerlijk die bramentaart!! Heb ‘m al geproefd.