Geniet ook van heerlijke zelfgemaakte salades. Rijkelijk gevuld met zelf gekweekte verse sla. Leer sla kweken in de tuinkas en ervaar de smaakbeleving.
Al sinds mijn tienerjaren ken ik het genot van zelf gekweekte sla uit de kas. Mijn moeder kocht altijd in het voorjaar enkele plantjes. Vervolgens konden wij hier enkele weken van eten alvorens er weer nieuwe plantjes gekocht werden. Zo voorzagen wij onszelf bijna de gehele zomer van diverse soorten verse sla.
Vorig jaar is er op de boerderij eindelijk een tweedehandse tuinkas gekomen. Mijn schoonvader heeft deze zelf afgebroken en bij ons weer opgebouwd. We hadden het geluk dat er vroeger bij de boerderij een grote tuinkas heeft gestaan. Deze was al lang weg toen wij het huis kochten, maar op de zolder stonden nog bakken met vlakglas. Deze platen glas kwamen goed van pas om de kapotte ruiten te repareren.
Zodoende was de zomer van 2020 mijn eerste jaar met een eigen tuinkas. Begin april kocht ik, traditiegetrouw, mijn eigen plantjes sla. Maar naast de plantjes sla begon ik ook met het zelf zaaien van sla. We hebben een hele zomer lang genoten van rijkelijk gevulde salades uit eigen tuin.
Halverwege de winter begonnen we hier in huis alweer te verlangen naar de salades. Vanaf begin maart staat er hier dus alweer sla in de kas. Dit jaar heb ik geen plantjes meer gekocht, maar zaai ik alles zelf. Met behulp van los zaad en een zaailint.
Wat een genot! Het water loopt mij alweer in de mond als ik denk aan een grote salade. Gevuld met allerlei lekkers. Hier lees je wat je zoal in een salade kan doen.
Hoe zelf sla kweken in de tuinkas?
- Kies welke soorten sla je wil groeien. Wat eet je veel? Welke soorten sla gebruik je veel in de keuken? Hou je bijvoorbeeld van rucola of heb je liever eikenbladsla?
- Kies of je zelf sla wil zaaien, of je plantjes wil kopen of dat je met een zaailint werkt. Lees hieronder de verschillen tussen sla opkweken vanuit zaad en plantjes kopen.
- Zorg dat de grond in je tuinkas van goede kwaliteit is. Wij brengen elk jaar nieuwe compost aan. Hier kun je bijvoorbeeld eigen compost voor gebruiken of zakken compost. In dit blog lees je meer over het toevoegen van compost.
- Plant je plantjes uit, zaai de zaadjes direct in de grond of leg het zaailint onder de aarde.
- Houd goed vochtig. In de kas kan de temperatuur al snel oplopen bij zonnige dagen.
- Plukken maar! Pluk onderaan de oudste en grootste bladeren weg. Hierdoor geef je de nieuwe bladeren bovenop de ruimte om te groeien. Je kan telkens enkele blaadjes plukken, de plant zal zelf nieuwe bladeren aanmaken. Zo kun je lange tijd van één slaplant blijven eten.
Sla voorzaaien
Zoals bovengenoemd kun je zelf sla zaaien. Dit kan vaak vanaf maart – april, afhankelijk van het soort zaad. Lees de informatie op het zakje met zaad. Hier staat op wat voor die specifieke soort van toepassing is.
Zaai de sla direct in de volle grond op een rijtje, met op ongeveer elke 5-10cm een zaadje. Leg het zaad op de grond, dek het niet af met aarde! Markeer het rijtje met een markeerpaaltje, zo zul je altijd zien waar je gezaaid hebt. Handig om onkruid te onderscheiden van je kleine slaplantjes!
Sla is een lichtkiemer. Dit houdt in dat slazaad het beste kiemt als het opengesteld wordt aan licht. Leg het zaad bovenop de aarde. Dek eventueel af met 2 tot 5mm losse aarde, druk deze lichtjes aan.
Je kunt sla ook voorzaaien, om vervolgens buiten uit te planten. Zaai in een zaaitray of kweekbak. Zodra de plantjes circa 5 centimeter groot zijn kun je ze in de volle grond planten. Als je te dicht hebt gezaaid dien je de plantjes later te verpotten. Hier lees je meer over het verpotten van zaailingen.
Sla kweken in bloembakken
Sla kun je in bloembakken kweken. Zorg dat je een ruime bloempot gebruikt, minimaal 30 centimeter in doorsnee. Vul de pot met een verse potgrond.
Plaats de bloempotten in de halfschaduw. Zorg dat ze enkele uren per dag schaduw hebben en enkele uren zon. Hou er rekening mee dat je voldoende water moet geven. Slaplanten in bloempot kunnen geen vocht aan de bodem onttrekken.
Sla plantjes aanschaffen
Je kunt ook sla plantjes aanschaffen, bijvoorbeeld hier. Maar ook bij diverse tuincentrums en Welkoop winkels kun je slaplantjes vinden in het voorjaar.
Je start een stuk verder in het proces als wanneer je sla vanuit zaad opkweekt. De plantjes zijn vaak wat robuuster. Dit betekend dat ze beter tegen de weersomstandigheden kunnen. Daarbij zul je eerder van je eigen sla kunnen genieten.
Het gebruik van een zaailint
In plaats van los zaad kun je ook een zaadlint aanschaffen. Ik kocht bijvoorbeeld deze: pluksla zaadlint. Het grote voordeel hiervan vind ik dat je meerdere soorten sla in één verpakking hebt.
Het zaadlint is op elke gewenste lengte af te knippen. Vervolgens leg je het lint op de aarde en druk je deze lichtjes aan. Daarna bedek je deze met een dun laagje (2-5mm) losse aarde.
Vergeet niet een markeerpaaltje! Anders zie je straks niet meer of het nu sla of onkruid is dat opkomt.
Hoe vaak moet je sla water geven?
Gedurende de eerste dagen/weken zal het voldoen om eens in de 2-3 dagen water te geven. Naarmate de temperaturen oplopen dien je vaker water te geven.
Tijdens hele hete dagen kan het zelfs zijn dat je 2-maal daags water zal moeten geven. Geef dan bij voorkeur ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat water. Als de zon fel schijnt kan het water in de blaadjes van de sla branden.
Op hete dagen kan het zijn dat je sla gaat hangen. Zolang de sla genoeg water krijgt zul je merken dat hij ‘s avonds weer terugveert.
Kun je sla die geschoten is nog eten?
Ja hoor! Doorgeschoten sla kun je nog gewoon eten.
Wel kan het zijn dat de onderste bladeren beginnen te verwelken. Eet alleen frisse groene bladeren.
Welke sla soorten kun je zelf kweken?
Er zijn vele verschillende soorten sla om zelf te kweken. Kijk vooral naar de soorten die je ook daadwerkelijk lekker vindt om te eten. Onderstaand enkele lekkere soorten die wij zelf met succes hebben geteeld in de kas.
- Rucola
- Eikenbladsla
- IJsbergsla
- Veldsla
Tips bij het kweken van sla in de koude kas
- Laat je kas openstaan op warme dagen. Dit brengt de temperatuur in de kas naar beneden;
- Gebruik een schaduwdoek! Dit hang je tegen het raam aan, om de sla tegen de directe invloed van de zonnestralen te beschermen;
- Pluk de grootste en onderste bladeren eerst. De kleine bladeren die hoger zitten krijgen hierdoor meer ruimte om te groeien;
- Gebruik goede compost. Sla groeit het beste als ze veel voedingsstoffen uit de bodem kan halen;
- Zaai ook eens spinazie. De kleine verse blaadjes spinazie zijn heerlijk om door een salade te mengen.
Meer moestuinieren?
Pin deze post voor later
Leer zelf sla kweken in de tuinkas en geniet deze zomer nog van je eigen salade.
Leave a Reply