Slagroom kun je zelf maken van rauwe melk. Je hebt maar twee ingrediënten en wat armkracht nodig.
Sinds december 2021 melken wij onze eigen koe. Elke dag hebben wij verse rauwe melk in de koelkast staan. De overvloed van melk brengt nieuwe uitdagingen in de keuken!
Van rauwe melk kun je de melk en de room scheiden. Met beide is er weer een heel scala aan mogelijkheden! Zuivel is erg divers.
Slagroom is erg makkelijk te maken van de room die zich op rauwe melk vormt. Wil je weten hoe? Lees dan verder!
Slagroom maken van rauwe melk
Benodigdheden
- Glazen pot van 1 liter met brede hals;
- Kleine soeplepel;
- Kom;
- Garde, een handmatige mixer of elektrische mixer.
Ingrediënten
- 1 liter rauwe melk;
- Suiker naar smaak.
Instructies
Stap 1.
Plaats de rauwe melk gedurende 24-48 uur in de koelkast. Hierna kun je de room afscheppen. Meer informatie over het afscheppen van room lees je verderop in dit blog.
Stap 2.
Doe de room in een ruime schaal of kom. Werk met koude materialen. Plaats eventueel de kom van te voren in de koelkast.
Mix het geheel met een garde, handmatige mixer of elektrische mixer.
Begin rustig met mixen. Je kunt de snelheid langzaam opvoeren als de slagroom stijver wordt.
Stap 3.
Voeg suiker toe naar smaak. Blijf mixen tot de slagroom een stijf geheel is.
De slagroom is ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast.
Room afscheppen van rauwe melk
Rauwe melk zal uit zichzelf scheiden in room en melk. De room gaat naar boven toe. Zo vormt er zich bovenop de melk een dikke en lichtere laag room. Op bovenstaande foto’s zie je dat de bovenste 1,5 centimeter room is. Het duurt 24-48 uur voordat alle room bovenin zit. Zet de melk gedurende deze periode in de koelkast.
Gebruik een glazen pot met brede hals. Hierdoor zie je duidelijk de room zich van de melk scheiden. De brede hals zorgt ervoor dat je makkelijk de room kan afscheppen. In een melkfles met smalle hals kun je de room er niet af scheppen.
Room kun je gemakkelijk afscheppen met behulp van een kleine soeplepel. Zorg dat je niet te diep gaat. Schep enkel de dikke bovenlaag eraf.
De hoeveelheid room die zich op de melk vormt is per koe anders. Er zijn rassen die meer room produceren, zoals de Jersey koe. Echter kan het binnen een ras ook nog verschillen hoeveel room elke koe geeft.
Tips voor het maken van slagroom van rauwe melk
- Schep enkel de bovenste laag room er af;
- Gebruik je een elektrische mixer? Doe dan een theedoek over de kom. Zo voorkom je dat vlokken slagroom door de keuken vliegen;
- Bewaar rauwe melk in een glazen fles met brede hals. Hierdoor kun je gemakkelijk de room afscheppen;
- Klop de slagroom niet te lang. Het vet en water in de room zullen zich dan gaan scheiden. Dit creëert karnemelk en boter, twee hele andere producten.
Wat kun je nog meer met rauwe melk?
- Maak er pudding van;
- Of maak zelf ricotta;
- Lees hier meer over het gebruiken van rauwe melk in de keuken.
Slagroom maken van rauwe melk
Slagroom van rauwe melk
Ingredients
- 1 liter rauwe melk;
- Suiker naar smaak.
Instructions
Stap 1.
Plaats de rauwe melk gedurende 24-48 uur in de koelkast. Hierna kun je de room afscheppen. Meer informatie over het afscheppen van room lees je verderop in dit blog.
Stap 2.
Doe de room in een ruime schaal of kom. Werk met koude materialen. Plaats eventueel de kom van te voren in de koelkast.
Mix het geheel met een garde, handmatige mixer of elektrische mixer.
Begin rustig met mixen. Je kunt de snelheid langzaam opvoeren als de slagroom stijver wordt.
Stap 3.
Voeg suiker toe naar smaak. Blijf mixen tot de slagroom een stijf geheel is.
De slagroom is ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast.
Notes
Rauwe melk zal uit zichzelf scheiden in room en melk. De room gaat naar boven toe. Zo vormt er zich bovenop de melk een dikke en lichtere laag room. Op bovenstaande foto’s zie je dat de bovenste 1,5 centimeter room is. Het duurt 24-48 uur voordat alle room bovenin zit. Zet de melk gedurende deze periode in de koelkast.
Gebruik een glazen pot met brede hals. Hierdoor zie je duidelijk de room zich van de melk scheiden. De brede hals zorgt ervoor dat je makkelijk de room kan afscheppen. In een melkfles met smalle hals kun je de room er niet af scheppen.
Room kun je gemakkelijk afscheppen met behulp van een kleine soeplepel. Zorg dat je niet te diep gaat. Schep enkel de dikke bovenlaag eraf.
De hoeveelheid room die zich op de melk vormt is per koe anders. Er zijn rassen die meer room produceren, zoals de Jersey koe. Echter kan het binnen een ras ook nog verschillen hoeveel room elke koe geeft.
Leave a Reply