Maak snel en gemakkelijk je eigen broodjes. Wij delen graag met jullie ons recept. Hiermee bak je eenvoudig de lekkerste broodjes.

Ik wilde al langer zelf brood bakken. Echter leek het proces mij erg ingewikkeld. Ik durfde niet de stap te zetten om er gewoon aan te beginnen. Op een dag kwam ik thuis van werk. Het rook heerlijk in de keuken. Sander had broodjes gemaakt! Dat was het begin.
Samen begonnen we te leren over brood. We keken filmpjes op YouTube. Lazen boeken uit onze kast. We leerde steeds meer bij. Al gauw maakte we minimaal 1 keer per week een deeg. Voor broodjes, English Muffins, brioche, stokbrood. Noem maar op!
Sindsdien hebben wij de smaak te pakken! Er is niks beter dan de geur van versgebakken brood. Heerlijk met zelfgemaakte kruidenboter, jam of eiersalade.
Graag delen wij ons recept voor broodjes met jullie. Brood maken is niet moeilijk! Twijfel niet zo lang als dat ik deed.
Is brood bakken moeilijk?
Nee! Brood bakken is helemaal niet moeilijk. Begin er gewoon aan. Al doende leert men.
Welk meel om broodjes te bakken?
Er zijn vele verschillende soorten meel. Voor dit basisrecept voldoet patentbloem of tarwe bloem. Deze zijn beide verkrijgbaar bij de supermarkt. In mijn ervaring kneedt patentbloem soepeler als tarwe bloem. Gebruik in ieder geval geen zelfrijzende bloem.
Tips voor het bakken van je eigen broodjes
- Laat de broodjes goed rijzen. Als je dit niet doet, zullen ze in de oven rijzen.
- Gebruik een plastic zak of vochtige theedoek voor het rijzen. Een droge theedoek laat meer lucht door. Hierdoor zal je deeg sneller uitdrogen.

Recept voor het bakken van je eigen broodjes
Benodigd materiaal
- 2 grote schalen;
- Vork;
- Werkblad;
- Theedoek;
- Bakpapier.
Ingrediënten voor brood deeg
- 1 eetlepel zonnebloemolie;
- 400 milliliter lauwwarm water;
- 6 gram zout;
- 600 gram meel;
- 7 gram gedroogde gist.
Stappenplan brood bakken
Stap 1. Maak het basisrecept brooddeeg
Kijk hier voor de instructies.
Na de eerste rijs kun je het deeg gaan verwerken. Heb je haast? Geen geduld? Dan kun je deze stap ook overslaan. Je broodjes worden er iets minder luchtig van.

Stap 2. Broodjes vormen
Na de eerste rijs kun je broodjes gaan vormen! Van dit recept kun je ongeveer 10 tot 12 stuks maken. Dit is afhankelijk van hoe groot je ze maakt.
Broodjes kun je op de volgende manier vormen:
- Trek een stuk deeg los van je bol;
- Maak dit plat tussen je vingers;
- Vouw de punten naar de onderkant toe;
- Maak de punten aan de onderkant aan elkaar.
Op deze manier maak je een holle ruimte. Hierdoor worden je broodjes mooi luchtig van binnen.

Stap 6. Nog een keer rijzen
Laat de broodjes op de bakplaat nog eens 20 tot 40 minuten rijzen. Dek de broodjes af met een plastic zak of theedoek.
Verwarm je oven alvast voor op 180 graden Celsius.
Stap 7. Afbakken van je eigen broodjes!
Bevochtig de broodjes licht alvorens ze in de oven te schuiven. Bak ze gedurende 20 minuten.

Brood deeg kneden met machine
Je kunt het deeg ook kneden met de broodbakmachine.
Pak de pan uit je broodbakmachine. Voeg hieraan alle ingrediënten toe zoals benoemd in stap 1.
Je hoeft de ingrediënten niet te mengen. Zat de pan in je broodbakmachine. Selecteer het programma om deeg te kneden. Dit is doorgaans rond de 20 minuten. Hierna dient het deeg nog 45-90 minuten te rijzen.
Er zijn echter ook broodbakmachines die een programma hebben waarbij het deeg kneden gecombineerd wordt met de eerste rijs. Dit is doorgaans tussen de 1 en 2 uur.

Variaties op het basisrecept brood deeg
- Hou je van wat zoeter brood? Voeg dan 10 gram suiker toe;
- Voor een hartig broodje kun je wat Provençaalse of Italiaanse kruiden aan je deeg toevoegen. Of gebruik een zelfgemaakte kruidenmix. Sprenkel de kruiden over het deeg als je bijna klaar met bent kneden. Kneed de kruiden goed in;
- Voeg rozijnen toe om krentenbollen te maken. Voeg ongeveer 50 gram rozijnen toe. Doe dit als je bijna klaar bent met kneden. Verspreid de rozijnen over het werkblad. Rol het deeg eroverheen. Kneed ze goed door het gehele deeg.
Ook lekker op je broodjes

Broodjes
Maak snel en gemakkelijk broodjes in de oven.
Ingredients
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 400 milliliter lauwwarm water
- 6 gram zout
- 600 gram meel
- 7 gram gedroogde gist
Instructions
- Voeg alle ingrediënten in bovenstaande orde toe aan een kom.
- Meng alle ingrediënten door elkaar. Gebruik hiervoor een vork. Meng totdat er een samenhangend geheel ontstaat.
- Strooi wat bloem op het werkblad. Stort hier je deeg bovenop. Kneed je deeg met 2 handen voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Kneed het deeg stevig. Maar mishandel het niet!
Maak aan het eind een bol van je deeg. Vouw de onderkant dicht. - Leg je deeg in een schone schaal om te rijzen. Dek de schaal af met een theedoek of plastic zak. Zet de schaal op een warme plek. Let wel op dat het niet te warm is. Bovenop een brandende kachel is niet verstandig.
Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is in formaat. Dit kan 30 minuten tot anderhalf uur duren. - Het is tijd om broodjes te gaan maken! Van dit recept kun je ongeveer 10 tot 12 broodjes maken,. Dit is afhankelijk van hoe groot je ze maakt.
Er zijn verschillende methode om de broodjes te vormen. Ik leg er jullie graag één uit die wij vaak gebruiken.
Trek een stuk deeg los van je bol;
Maak dit plat tussen je vingers;
Vouw de punten naar de onderkant toe;
Maak de punten aan de onderkant aan elkaar.
Op deze manier maak je een holle ruimte. Hierdoor worden je broodjes mooi luchtig van binnen. - Laat de broodjes op de bakplaat nog eens 20 tot 40 minuten rijzen. Dek de broodjes af met een plastic zak of theedoek.
Verwarm je oven alvast voor op 180 graden Celsius. - Afbakken van je eigen broodjes!
Schuif je broodjes in de oven voor 20 minuten.
De broodjes blijven vrij bleek van kleur. De smaak doet er echter niet voor onder!
Notes
- Is je deeg te droog? Voeg water toe.
- Is je deeg te nat? Voeg meel toe
Pin deze post voor later

Leave a Reply