Soepstengels maken je soep af! Met dit recept maak je zelf soepstengels van brooddeeg. Heerlijk om lekker in je soep te dippen. Of gewoon als snack.
Deze soepstengels hebben een heerlijke broodsmaak. Varieer er op los met de topping! Zo maak je allerlei verschillende smaaksensaties. De stengels zijn erg lekker bij een soep. Het heet niet voor niks een soepstengel. Daarnaast zijn ze ook heerlijk als gezonde snack!
Met de helft van het basisrecept brooddeeg maak je genoeg soepstengels voor een gezin van 4. Ze zijn niet lang te bewaren.+/- 1 dag. Maar dat is niet erg! Hier blijven ze nooit lang liggen. Nadat ze op tafel verschijnen zijn ze zo op.
Variaties voor de topping bij het zelf maken van soepstengels
Er zijn vele manieren om de soepstengels te decoreren. Hieronder enkele variaties;
- Provençaalse kruiden;
- Verse kruiden uit eigen tuin. Bijvoorbeeld: oregano, tijm, rozemarijn en salie;
- Sesamzaad;
- Gerookt paprikapoeder;
- Geraspte kaas;
- Peper en zout;
- Je eigen kruidenmix;
- Geperste knoflook;
- Knoflookpoeder.
Soepstengels recept
Benodigdheden
- 2 grote schalen;
- Vork;
- Werkblad;
- Theedoek;
- Keukenkwastje;
- Bakpapier.
Ingrediënten voor basisrecept brooddeeg
- 1 eetlepel zonnebloemolie;
- 400 milliliter lauwwarm water;
- 6 gram zout;
- 600 gram meel;
- 7 gram gedroogde gist.
Ingrediënten soepstengels
- 2 eetlepels zonnebloemolie;
- Topping. Bijvoorbeeld: Provençaalse kruiden, verse kruiden uit eigen tuin sesamzaad, gerookt paprikapoeder, geraspte kaas, peper en zout, je eigen kruidenmix, geperste knoflook of knoflookpoeder.
Instructies
Stap 1. Brood deeg maken
Maak de helft van het basisrecept brooddeeg.
Stap 2. Deeg uitrollen
Bestrooi je werkblad rijkelijk met meel. Doe eveneens meel op je deegroller. Wrijf dit er in.
Leg je deeg op de meel. Rol uit tot een lap van ongeveer 1cm dik.
Stap 3. Deeg snijden
Snij strips van 1cm dik uit de lap deeg. Zorg dat de lengte past op je bakplaat.
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de strips er op.
Het kan zijn dat je twee bakplaten nodig hebt. Heb je deze niet? Bak dan in twee rondes.
Stap 4. Insmeren met zonnebloemolie
Smeer de strips in met zonnebloemolie. Gebruik hiervoor een keukenkwastje.
Stap 5. Bestrooien
Bestrooi de strips met een topping naar keuze. Varieer er op los! Hieronder enkele tips ter inspiratie:
- Provençaalse kruiden;
- Verse kruiden uit eigen tuin (oregano, tijm, rozemarijn en salie);
- Sesamzaad;
- Gerookt paprikapoeder;
- Geraspte kaas;
- Peper en zout;
- Je eigen kruidenmix;
- Geperste knoflook of knoflookpoeder.
Stap 6. Rijzen
Laat je broodstengels ongeveer 30 minuten rijzen.
Ben je erg ongeduldig? Sla deze stap dan over. Je stengels worden iets minder luchtig.
Verwarm de over voor op 200 graden Celsius.
Stap 7. Afbakken
Bak de soepstengels in 10 minuten af op 200 graden Celsius.
Hoe kun je soepstengels serveren?
- Bij de soep uiteraard!
- Met een plakje ham eromheen gerold bij de borrel;
- Als gezonde snack tussen de middag;
- Of met een lekkere dip van kruidenkaas.
Meer doen met brooddeeg?
- Maak zondagse broodjes met je eigen eiersalade;
- Of een heerlijk borrelbrood.
Zelf soepstengels maken
Soepstengels
Ingredients
- 2,5 eetlepels zonnebloemolie;
- 200 milliliter lauwwarm water;
- 3 gram zout;
- 300 gram meel;
- 4 gram gedroogde gist.
- Topping. Bijvoorbeeld: Provençaalse kruiden, verse kruiden uit eigen tuin sesamzaad, gerookt paprikapoeder, geraspte kaas, peper en zout, je eigen kruidenmix, geperste knoflook of knoflookpoeder.
Instructions
Stap 1. Ingrediënten toevoegen
Voeg een halve eetlepel zonnebloem olie, 200ml lauwwarm water, 3 gram zout, 300 gram meel en 4 gram gedroogde gist toe aan een kom.
Stap 2. Mengen van de ingrediënten
Meng alle ingrediënten door elkaar. Gebruik hiervoor een vork. Meng totdat er een samenhangend geheel ontstaat.
Stap 3. Kneden van je brood deeg
Strooi wat bloem op het werkblad. Stort hier je deeg bovenop. Kneed je deeg met 2 handen voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Kneed het deeg stevig. Maar mishandel het niet!
Maak aan het eind een bol van je deeg. Vouw de onderkant dicht.
Stap 4. Rijzen
Leg je deeg in een schone schaal om te rijzen. Dek de schaal af met een vochtige theedoek of plastic zak. Zet de schaal op een warme plek. Let wel op dat het niet te warm is. Bovenop een brandende kachel is niet verstandig.
Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is in formaat. Dit kan 30 minuten tot anderhalf uur duren.
Stap 5. Deeg uitrollen
Bestrooi je werkblad rijkelijk met meel. Doe eveneens meel op je deegroller. Wrijf dit er in.
Leg je deeg op de meel. Rol uit tot een lap van ongeveer 1cm dik.
Stap 6. Deeg snijden
Snij strips van 1cm dik uit de lap deeg. Zorg dat de lengte past op je bakplaat.
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de strips er op.
Het kan zijn dat je twee bakplaten nodig hebt. Heb je deze niet? Bak dan in twee rondes.
Stap 7. Insmeren met zonnebloemolie
Smeer de strips in met zonnebloemolie. Gebruik hiervoor een keukenkwastje.
Stap 8. Bestrooien
Bestrooi de strips met een topping naar keuze. Varieer er op los! Hieronder enkele tips ter inspiratie:
Provençaalse kruiden;
Verse kruiden uit eigen tuin (oregano, tijm, rozemarijn en salie);
Sesamzaad;
Gerookt paprikapoeder;
Geraspte kaas;
Peper en zout;
Je eigen kruidenmix;
Geperste knoflook of knoflookpoeder.
Stap 9. Rijzen
Laat je broodstengels ongeveer 30 minuten rijzen.
Ben je erg ongeduldig? Sla deze stap dan over. Je stengels worden iets minder luchtig.
Verwarm de over voor op 200 graden Celsius.
Stap 10. Afbakken
Bak de soepstengels in 10 minuten af op 200 graden Celsius.
Leave a Reply