Wil jij ook graag je eigen kuikens opvoeden? Genieten van die heerlijke aandoenlijke kleine kuikentjes en ze zien groeien tot volwassen kippen? Lees hier onze tips voor het succesvol opvoeden van je eigen kuikens.

Wat heb je nodig voor kuikens?
- Een bak/kooi voor de eerste paar weken, bijvoorbeeld een caviakooi
- Bodembedekking, zoals zaagsel, hennepvezel of stro
- Warmtelamp of -plaat
- Drinker
- Voerbakje
- Kuikenmeel
Huisvesting voor kuikens
Succesvol opvoeden van kuikens – huisvesting
Een bak/kooi voldoet voor de eerste paar weken. Denk bijvoorbeeld aan een caviakooi of konijnenkooi. Mocht je niks tot je beschikking hebben werkt een kartonnen doos ook voor de eerste paar dagen.
Wij hebben altijd een caviakooi gehad. Vorig jaar zijn we overgestapt op de werpkist van de honden. We hadden zoveel kuikens dat het niet meer paste in de caviakooi.
In de bak zet je het volgende:
- Voederbakje met kuikenmeel, deze bijvoorbeeld;
- Drinker gevuld met water, deze bijvoorbeeld;
- Warmteplaat. Indien je een lamp gebruikt hang je deze erboven.
Het is verstandig om je drinker een stukje hoger te zetten. Bijvoorbeeld door er een omgekeerd schoteltje onder te zetten. Als de kuikens ouder worden zullen ze gaan scharrelen. Hierdoor kan zaagsel (of hennepvezel) in de drinker komen. Deze raakt dan verstopt.
Succesvol opvoeden van kuikens – bodemmateriaal
Leg bodemmateriaal in de bak. Voorbeelden hiervoor zijn zaagsel, hennepvezel en stro.
- Zaagsel; makkelijk verkrijgbaar, vaak zelfs in de supermarkt. Nadeel is echter dat zaagsel stof veroorzaakt.
- Hennepvezel; verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Hennepvezel neemt vocht beter op, absorbeert de geur beter en stoft aanzienlijk minder.
- Stro; niet geschikt voor jonge kuikens. Als de kuikens circa 4 weken oud zijn kun je stro in het hok gaan leggen. Hierdoor kunnen ze hun natuurlijke scharrelbehoefte ontwikkelen. Daarnaast zitten er in het stro vaak nog zaadjes die ze op eten.
Succesvol opvoeden van kuikens – plaatsing van de bak
Zet de kuikens op een plek zonder teveel temperatuurschommelingen. Let ook op met tocht.
Gedurende de eerste 1,5 à 2 weken is het leuk om de kuikens in huis te hebben staan. Je ziet ze ontwikkelen en opgroeien. Echter, vanaf de 2 weken komen ze in de veren. Vanaf dat moment zullen ze meer stof en stank produceren.

Wat eten kuikens?
De eerste weken eten kuikens uitsluitend kuikenmeel. Dit is onder andere verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak en de Welkoop.
Vanaf 6 weken kun je kuikenmeel gaan vermengen met korrel. Bouw dit langzaam op. Tot de 18 weken moeten kuikens kuikenmeel te krijgen. Vanaf dat moment hebben ze genoeg aan enkel korrel.
Er zijn veel soorten kippenvoer beschikbaar. Voor leghennen voldoet legkorrel. Deze kan je mengen met graan.
De eerste week met kuikens
Als kuikens uit het ei komen kunnen ze de eerste 24 uur in de broedmachine blijven. Ze hebben dan nog geen eten of water nodig. Daarnaast is het klimaat in de broedmachine ideaal om op krachten te komen. Het kost een kuiken veel energie om uit het ei te komen.
Zorg dat de lamp of warmteplaat al op temperatuur is voordat je de kuikens verplaatst. Hang de lamp zo kort mogelijk in de bak. Hoe dichter bij deze hangt, hoe meer warmte hij afgeeft.
Zitten je kuikens dicht op elkaar? Bijna bovenop elkaar? Dan hebben ze het koud en zoeken ze elkaars warmte op. Hang de lamp wat dichterbij. Zitten ze juist niet onder de lamp maar erlangs? Dan is het te warm onder de lamp.
Dip de kuikens met hun snavel in het water van de drinker voordat je ze in de bak zet. Zet ze vervolgens langs de drinker neer. Hierdoor weten ze waar ze kunnen drinken. Het voer zullen ze zelf vinden.

Wanneer kunnen kuikens naar buiten?
Kuikens kunnen naar buiten als ze goed in de veren zitten. Voordat ze naar buiten kunnen dient de warmte afgebouwd te worden. Onderstaand een schema dat wij toe passen.
- 2,5 week oud;
- Warmtebron (plaat of lamp) uitzetten voor een paar uur;
- Begin met een uurtje, bouw dit op totdat de warmtebron alleen ‘s nachts nog aan staat.
- 4 weken oud;
- Warmtebron overdag uit;
- Indien het ‘s nachts niet vriest kan de lamp ook in de nacht uit.
Kuikens beginnen van de 1,5 à 2 weken in de veren te komen. Vanaf dat moment kun je al beginnen ze overdag buiten te zetten. Zet ze eerst voor uur buiten. Bouw dit langzaamaan op. Je kunt dit parallel laten lopen aan het afbouwen van de warmtebron.
Uiteraard is dit sterk afhankelijk van de weersomstandigheden! Bij warme en droge temperaturen kunnen kuikens eerder en langer naar buiten.

Geslacht bepalen van kuikens
Het is lastig om het geslacht van kuikens te bepalen. Er zijn rassen waarbij er een duidelijk onderscheid is tussen hen en haan. Maar bij de meeste rassen kun je het pas op latere leeftijd zien.
Voorbeelden van rassen waarbij je het vroeg kan zien zijn:
- Cream Legbars. Hennen hebben een donkere streep over de kop en rug. Hanen zijn effen van kleur.
- Noord-Hollandse Blauwe. De donkere kuikens zijn hennen. Lichtere kuikens zijn hanen.
Als de kuikens rond de 18 weken oud zijn zullen de verschillen duidelijker zijn. Hennen zijn legrijp vanaf 20 weken. Hanen ontwikkelen een rodere kam en lel. Rond de 18 weken zullen hanen ook gaan kraaien. Dit begint met een schor gekras. Al gauw ontwikkeld dit zich tot een volwaardig gekraai.
Succesvol opvoeden van kuikens

Leave a Reply