Begin jij ook al te watertanden als je denkt aan huisgemaakte appeltaart? Maak je eigen traditionele boeren appeltaart en geniet vandaag nog!
Appeltaart. Wie kent het niet? Zodra hij in de oven staat begin je al te watertanden van de verrukkelijke geur. Ik hou ervan. Veel meer woorden kunnen we er niet aan vuil maken. Het kost even wat tijd om alle appels te schillen en in partjes te snijden. Maar dan heb je ook wat!
Hier op de boerderij maken wij appeltaart alleen als er een bijzondere gebeurtenis is, zoals de eerste verjaardag van onze jongste. Doordat we niet vaak appeltaart maken, blijft hij ook een echte traktatie.
Er zijn vele manieren om een appeltaart te maken, dit is onze favoriet.
Tips voor het maken van je eigen traditionele boeren appeltaart
- Wel de rozijnen van te voren enkele minuten in het water
- Maak eerst het deeg, schil daarna de appels. Hierdoor kan het deeg rusten in de tijd dat jij aan het schillen bent.
- Vet de springvorm in met reuzel, kijk hier voor het recept. De smaak en geur van reuzel zal je niet proeven in de appeltaart.
- Strooi wat meel over de bodem van je appeltaart, voor dat je de appels erop doet. Het meel zal eventueel vocht uit de appels opnemen.
- Gooi je appelschillen niet weg! Maak er appelschillenboter van.
Met welke appels bak je appeltaart?
- Goudrenetten;
- Braeburn;
- Lombarts;
- Jonagold.
Dit zijn appels die niet al te veel vocht loslaten. Hierdoor zijn deze bij uitstek geschikt voor appeltaart. Ze behouden hun stevigheid en smaak. Bovendien wordt het deeg niet slap van overtollig vocht.
Benodigdheden voor appeltaart
- Springvorm van 24cm
- Weegschaal
- Snijplank en mes om de appels te schillen
- Kom voor het deeg
- Kom voor het appelmengsel
Ingrediënten voor appeltaart
- 5-7 appels
- 400 gr. patentbloem
- 200 gr. ongezouten roomboter
- 200 gr. witte basterdsuiker
- 8 gram vanillesuiker (1 zakje)
- snuf zout
- 1,5 ei
- 2 eetlepels kaneel
- 75 gr. kristalsuiker
- 75 gr. rozijnen
Hoe appeltaart bakken?
Maak je eigen traditionele boeren appeltaart met hulp van het onderstaand recept.
- Combineer in een kom het meel, de roomboter, witte basterdsuiker, de vanillesuiker, het ei en een snufje zout. Kneed dit met je handen tot een stevig deeg.
- Verveel het deeg in 3 even delen.
- Schil de appels en snij ze in dunne plakjes.
- Vermeng in een kom de appels met de kaneel, kristalsuiker en de rozijnen.
- Verwarm je oven voor op 170 graden.
- Vet je springvorm in. Hier kun je reuzel voor gebruiken.
- Gebruik één deel van het deeg om de bodem te bekleden.
- Gebruik een ander deel om de randen te bekleden.
- Verdeel het appelmengsel evenredig over de vorm. Je kunt netjes stapelen of alles er in één keer in storten.
- Gebruik het laatste deel deeg om een raster van te maken voor bovenop.
- Klop het 2e ei los. Bestrijk het raster met de helft van het losgeklopte ei.
- Bak je appeltaart gaar in 60 minuten op 170 graden.
- Genieten maar!
Wanneer appeltaart uit vorm halen?
Laat de appeltaart afkoelen alvorens hem uit de vorm te halen. Reken hiervoor op circa 15 tot 30 minuten.
Gebruik een anti-kleef springvorm voor het beste resultaat.
Variaties op een traditionele boeren appeltaart
- Wel de rozijnen in een schaaltje met rum, alvorens toe te voegen;
- Gebruik naast kaneel ook koek- en speculaaskruiden in het appelmengsel;
- Of voeg een snufje gember toe aan het appelmengel;
- Je kunt ook allerlei soorten noten toevoegen, zoals verkruimelde walnoten.
Boeren appeltaart
Boeren appeltaart
Ingredients
- 5-7 appels
- 400 gr. meel
- 200 gr. ongezouten roomboter
- 200 gr. witte basterdsuiker
- 8 gram vanillesuiker (1 zakje)
- snuf zout
- 1,5 ei
- 2 eetlepels kaneel
- 75 gr. kristalsuiker
- 75 gr. rozijnen
Instructions
- Combineer in een kom het meel, de roomboter, witte basterdsuiker, de vanillesuiker, het ei en een snufje zout. Kneed dit met je handen tot een stevig deeg.
- Verveel het deeg in 3 even delen.
- Schil de appels en snij ze in dunne plakjes.
- Vermeng in een kom de appels met de kaneel, kristalsuiker en de rozijnen.
- Verwarm je oven voor op 170 graden.
- Vet je springvorm in. Hier kun je reuzel voor gebruiken.
- Gebruik één deel van het deeg om de bodem te bekleden.
- Gebruik een ander deel om de randen te bekleden.
- Verdeel het appelmengsel evenredig over de vorm. Je kunt netjes stapelen of alles er in één keer in storten.
- Gebruik het laatste deel deeg om een raster van te maken voor bovenop.
- Klop het 2e ei los. Bestrijk het raster met de helft van het losgeklopte ei.
- Bak je appeltaart gaar in 60 minuten op 170 graden.
- Genieten maar!
Leave a Reply