Wil je varkens gaan houden voor het vlees? Zelfvoorzienend zijn in je eigen vleesconsumptie? Hier lees je alles wat je dient te weten!
Varkens zijn erg gemakkelijke dieren om te houden. Ze zijn al snel tevreden. Daarnaast leveren ze een goede hoeveelheid vlees op. Eén varken is genoeg voor één gezin om een jaar van te leven.
Wat heb je nodig om varkens te houden?
Voer, water, een hutje en een plek waar ze kunnen lopen. Dat zijn de basisbenodigdheden voor het houden van varkens.
Bovendien is het verplicht een UBN registratie en databank registratie te hebben. Meer daarover lees je hier.
Varkens zijn vrij gemakkelijke dieren in onderhoud. Zolang ze voer en water hebben, zijn ze allicht tevreden.
Hou er echter rekening mee dat varkens sterk zijn. Ze hebben enorm veel kracht in hun neus. Ze zullen de grond compleet omwoelen. Daarnaast zijn ze in staat hun voer- en waterbak om te gooien. Zorg dat je gebruik maakt van degelijke materialen.
Hier staat een uitgebreide post over het houden van varkens.
Welke varkens kun je houden voor het vlees?
Er zijn vele verschillende rassen varkens. Elk ras heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan karakter en type vlees. Er zijn varkens die natter vlees, vetter vlees of juist erg mager vlees hebben.
Rassen die geschikt zijn om als vleesvarken te houden zijn:
- Pietrain;
- Bonte Bentheimer;
- Tamworth;
- Husumer;
- Duroc;
- Sandy & Black;
- Berkshire.
Doorgaans vinden wij onze varkens op Marktplaats.nl
Hoeveel vlees van één varken?
Dit is sterk afhankelijk van meerdere factoren. Zoals bijvoorbeeld leeftijd, ras en voerbeleid.
Onze ervaring is dat varkens tussen de 70 en 120 kilo vlees opleveren.
Levende Have heeft een handige rekentool op haar website staan. Hiermee kun je berekenen hoe zwaar een varken is. Hou er rekening mee dat dit levend gewicht is. Geslacht gewicht is circa 70-90% van het berekende gewicht.
Hoe werkt het slachten van een varken?
Varkens kun je laten slachten bij een slachthuis of zelf slachtende slager. Hiervoor dienen de varkens aangeleverd te worden op locatie.
De varkens dienen een slachtnummer in het oor te hebben bij aflevering. Tevens dient er een transportdocument aanwezig te zijn tijdens het vervoer. Na aflevering dient er nog een afvoermelding gedaan te worden. Dit kan bij de databank waarbij de varkens geregistreerd staan. Meer hierover lees je hier.
Bespreek met de slager hoe je het vlees wil ontvangen. Hier vind je een uitsnijlijst waar je op kan aanvinken wat je wil. Bespreek tevens of de slager inpakt of dat jullie het zelf doen.
Enkele dagen na aflevering kun je het vlees ophalen. Ga je het vlees zelf nog ompakken? Zorg dan dat je genoeg materiaal hebt! Denk aan plastic zakjes en labels. Wij gebruiken zelf altijd vacuümzakken en een vacuumapparaat.
Hou er tevens rekening mee dat je genoeg koel- en vriesruimte hebt.
In dit blog lees je uitgebreid over het laten slachten van varkens.
Hoe kun je het vlees van je varkens verwerken?
Varkensvlees is erg divers. Je kunt het bijvoorbeeld braden, pekelen, drogen en roken.
Er zijn vele mogelijkheden, maar laat je niet gek maken. Het kost allemaal tijd om onder de knie te krijgen. Begin kleinschalig en leer gaandeweg bij. Het is al enorm veel werk om al het vlees van een varken in te pakken.
Doorgaans kost het ons minimaal 3 uur met 3 man om één varken in te pakken. Wij verpakken al het vlees in tweepersoons porties.
Wil je verder als de standaard lapjes? Informeer bij de slager wat zijn mogelijkheden zijn. Sommige zelf slachtende slagers maken bijvoorbeeld zelf gerookte hammen, zult, bloedworst en/of balkenbrij.
Gratis factsheet downloaden
We hebben een gratis factsheet ontwikkeld. Deze is hier te downloaden.
Deze factsheet bevat praktische informatie over het houden van vleesvarkens. Het fokken van varkens, het opfokken van biggen, wetgeving en enkele tips. Handig om op te hangen. Zo heb jij altijd de informatie bij de hand!
Recepten voor het verwerken van varkensvlees
Ga je zelf aan de slag? Probeer dan eens één van de volgende recepten
- Bottenbouillon;
- Reuzel;
- Bacon van buikspek;
- Gerookte Engelse bacon;
- Droge worst;
- Droge ham;
- Zuurkoolspek.
Tips voor het houden van varkens voor vlees
- Zoek alternatieve voerstromen. Varkens zijn gemakkelijke eters, ze lusten van alles! Neem contact op met lokale bakkerijen, groenteboeren of supermarkten om te kijken of je hun restanten over kan nemen;
- Zorg dat je de varkens goed kan laden op een trailer. Als je ze wilt laten slachten, zul je ze moeten vervoeren;
- Controleer je hekwerk. Varkens blijven continue proberen of er stroom opstaat. Als er geen stroom op het hekwerk staat, zullen ze er tussenuit knijpen.
Leave a Reply