Varkensbouillon maak je gemakkelijk met gebruik van de slowcooker. Voeg alle ingrediënten toe. Zet de slowcooker aan en enkele uren later heb jij een heerlijke bouillon! Perfect als basis voor diverse soepen.
Als er een varken geslacht wordt gebruiken wij zoveel mogelijk van het vlees. Zodoende hebben wij elk jaar enkele kilo’s varkensbotten. Deze verwerken wij in een heldere bouillon. De varkensbouillon is ideaal als basis voor diverse soepen.
Wat is het voordeel van varkensbouillon maken met de slowcooker?
- Voeg alle ingrediënten toe en enkele uren later heb je een bouillon;
- Je hoeft geen gas open te laten staan in huis. Indien je uiteraard op gas kookt;
- Ideaal om ‘s nachts aan te laten staan;
- Of als jij de hele dag aan het werk bent.
Varkensbouillon maken
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 kilo varkensbotten;
- Theelepel peperkorrels;
- 2 laurier blaadjes;
- 3 stengels bleekselderij;
- 3 wortels;
- 1 ui;
- 1 bol knoflook;
- Water.
Instructies
Stap 1. Groentes snijden
Snij de wortels en bleekselderij in grove stukken van enkele centimeters.
Pel de ui. Snij deze ook in enkele grote stukken.
Pel de knoflook. Plet elk teentje met het lemmet van het mes.
Stap 2. Alles in de pan
Voeg alle ingrediënten toen aan de pan van de slowcooker.
Vul af met water. Zorg dat alles groentes en botten onder water staan.
Stap 3. Slowcooker aanzetten
Zet de slowcooker aan. Gebruik hiervoor de “low” stand. Zet de tijd op 10 uur.
Stap 4. Afgieten
Na 10 uur haal je de pan uit de slowcooker.
Zet een vergiet boven op een andere pan. Giet de slowcooker boven het vergiet leeg.
Alles wat in het vergiet achterblijft kun je weg doen. In de pan zit je heldere bouillon.
Stap 5. Bewaren
Giet de heldere bouillon over in bewaarbakjes of -potten. Sluit deze goed af.
Na koelen zal er bovenop de bouillon een laagje vet vormen. Dit kun je wegscheppen voor gebruik. Echter kun je het ook gewoon laten zitten.
De bouillon krijgt een geleiachtige structuur na koelen. Dit is normaal! Zodra de bouillon verwarmd wordt zal hij weer volledig vloeibaar zijn.
Kun je varkensbouillon ook maken op het fornuis?
Jazeker! Het recept werkt dan nagenoeg hetzelfde.
Voeg alle ingrediënten toe aan een kookpan. Breng aan de kook. Laat gedurende minimaal 6 uur op een laag pitje koken.
Let hierbij op dat je water niet teveel verdampt. Zorg dat de ingrediënten ten alle tijde onder water staan. Vul tussendoor aan indien nodig.
Waar kun je varkensbouillon voor gebruiken?
Varkensbouillon kun je als basis voor vele soorten soepen gebruiken. Als een recept bijvoorbeeld zegt dat je een bouillonblokje + 500ml water moet gebruiken. Vervang dit dan door 500ml varkensbouillon.
Ik gebruik hem vaak voor courgettesoep, pompoensoep of een ‘tuinsoep’. In die laatste belandt van alles wat op dat moment geoogst kan worden uit de tuin.
Hoe lang kun je varkensbouillon bewaren?
In de koelkast kun je de bouillon ongeveer 1 week bewaren. Zorg dat hij in een goed afgesloten bakje of pot zit.
In de diepvries is de bouillon 12 maanden houdbaar.
Bouillon trekken van botten
Varkensbouillon
Ingredients
- 1 kilo varkensbotten;
- theelepel peperkorrels;
- 2 laurier blaadjes;
- 3 stengels bleekselderij;
- 3 wortels;
- 1 ui;
- 1 bol knoflook.
Instructions
Stap 1. Groentes snijden
Snij de wortels en bleekselderij in grove stukken van enkele centimeters.
Pel de ui. Snij deze ook in enkele grote stukken.
Pel de knoflook. Plet elk teentje met het lemmet van het mes.
Stap 2. Alles in de pan
Voeg alle ingrediënten toen aan de pan van de slowcooker.
Vul af met water. Zorg dat alles groentes en botten onder water staan.
Stap 3. Slowcooker aanzetten
Zet de slowcooker aan. Gebruik hiervoor de “low” stand. Zet de tijd op 10 uur.
Stap 4. Afgieten
Na 10 uur haal je de pan uit de slowcooker.
Zet een vergiet boven op een andere pan. Giet de slowcooker boven het vergiet leeg.
Alles wat in het vergiet achterblijft kun je weg doen. In de pan zit je heldere bouillon.
Stap 5. Bewaren
Giet de heldere bouillon over in bewaarbakjes of -potten. Sluit deze goed af.
Notes
Na koelen zal er bovenop de bouillon een laagje vet vormen. Dit kun je wegscheppen voor gebruik. Echter kun je het ook gewoon laten zitten.
De bouillon krijgt een geleiachtige structuur na koelen. Dit is normaal! Zodra de bouillon verwarmd wordt zal hij weer volledig vloeibaar zijn.
Wil je meer leren over het verwerken van vlees?
Kijk dan hier voor ons recept voor reuzel.
Leave a Reply