Wil je graag vleeskippen houden? Welke kippen zijn geschikt als vleeskip? Welke wetgeving is er? Wij vertellen je graag over onze ervaring.
Als je zelf kippen houdt zal je een stukje kippenvlees des te meer gaan waarderen. Er gaat erg veel tijd en liefde in zitten om ze groot te brengen. Daarnaast is het slachten en uitsnijden van een kip niet bepaald prettig werk. Des te groter is echter mijn respect voor de kippen! Als je zoveel tijd en liefde ergens in steekt, dan kijk je met andere ogen naar het resultaat. Wij fokken elk jaar één of twee groepen kuikens op. De hanen zijn grotendeels voor onze eigen consumptie.
Graag vertellen wij meer over onze ervaring met het houden van vleeskippen.
Verschillende soorten vleeskippen
Er zijn vele verschillende soorten kippen. In principe is elke kip geschikt voor de consumptie.
Echter zitten er grote verschillen in de kwaliteit van het vlees. In de supermarkt zijn wij een witte, malse, kipfilet gewend. Van je eigen kippen kan het echter zijn dat je een stuggere, rodere kipfilet krijgt.
Wij onderscheiden drie soorten kippen:
- Vleeskippen;
- Dubbeldoel kippen;
- Legkippen.
Vleeskippen
Vleeskippen zijn rassen die specifiek op hun vleeskwaliteiten worden gefokt.
- Mogelijke rassen zijn Ross en
- Vleeskippen hebben doorgaans een hoge voerconsumptie;
- Vleeskippen geven doorgaans een wit en mals stukje vlees;
- Slachten gebeurd tussen de 49 tot 56 dagen.
Vleeskippen groeien soms harder als hun lichaam kan bijbenen. Zo zijn er vleeskippen die moeite hebben om op hun poten staan. Dit vanwege het gewicht van hun lijf.
Dubbeldoel kippen
Deze kippen dienen een dubbel doel; het leggen van eieren en vleesproductie.
- Er zijn vele rassen, bijvoorbeeld: Noord-Hollandse Blauwe, Orpington of Poule de Bresse;
- Dubbeldoel kippen hebben doorgaans een gemiddelde voerconsumptie;
- De vleeskwaliteit verschilt per ras. Er zijn rassen die stugger en roder vlees hebben, maar ook rassen met witter en malser vlees;
- Slachten gebeurd tussen de 18 en 25 weken.
Dubbeldoel kippen leggen een nette hoeveelheid eieren. Daarnaast zijn ze aardig bevleesd. Hun eierproductie is lager als die van een legkip. De vleesopbrengst lager als die van een vleeskip. Echter combineren ze wel beide kwaliteiten.
Legkippen
Legkippen worden gefokt op een uitstekende eierproductie. Deze kippen zijn vaak schraler, weinig bevleesd. Daarentegen hebben ze een goede eieropbrengst.
- Mogelijke rassen zijn Leghorn en Barnevelder;
- Legkippen hebben doorgaans een gemiddelde voerconsumptie. Er zijn echter rassen met een hogere voerconsumptie;
- De vleeskwaliteit is doorgaans matig. Daarnaast zit er weinig vlees aan een legkip;
- Slachten dient voor de 25 weken te gebeuren voor een relatief mals stukje vlees.
Legkippen zijn doorgaans niet goed bevleesd. Dit betekend dat er weinig vlees van één kip af komt. Hierdoor worden ze niet veel gehouden als vleeskip.
Waar kun je vleeskippen kopen?
Er zijn diverse manieren om aan vleeskippen te komen.
- Aanschaffen van kuikens;
- Aanschaffen van broedeieren;
- Zelf broedeieren verzamelen van een clubje fokdieren.
Een goede bron om zowel kuikens als broedeieren te vinden is Marktplaats. Zoek op het gewenste ras of gebruik de zoekterm “vleeskip”.
Ga je voor broedeieren? Lees dan hier hoe je deze het beste kan uitbroeden.
Hoe kun je vleeskippen houden?
Vleeskippen kun je op dezelfde manier houden als gewone kippen. Hier lees je meer over o.a. het kippenhok.
Je kunt vleeskippen echter ook verplaatsen op een wei. Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat. Het grote voordeel hiervan is dat de kippen de grond niet kapot maken, maar juist verbeteren. Daarnaast vinden ze een deel van hun voerbehoefte op de wei. Denk bijvoorbeeld aan kleine insecten en graszaden.
Wetgeving rondom het slachten van vleeskippen
Het is toegestaan om kippen te slachten voor eigen consumptie. Echter zijn er wel enkele regels om rekening mee te houden. Deze zijn onder andere:
- Een kip dient bedwelmd te zijn alvorens te slachten;
- Een kundig persoon dient te slachten.
Deze regelgeving heeft voornamelijk als doel om een kip niet onnodig te laten lijden. Het proces dient vlot, soepel en pijnloos te geschieden.
Meer informatie lees je hier.
Hoe kun je een kip slachten?
Onderstaand een globaal stappenplan voor het slachten van een kip. De exacte uitvoering hangt af van de gemaakte keuzes.
- Het bedwelmen van de kip (bijvoorbeeld middels een krachtige en nauwkeurige tik op het achterhoofd of een schietmasker);
- Doorsnijden van de halsslagader. Dit kan op zijn kop in een slachttrechter;
- Uit laten bloeden van de kip;
- Na het uitbloeden kan de kip geplukt of gestroept worden. Bij het plukken worden de veren geplukt, de huid blijft intact. Bij het stroepen wordt de gehele huid van het vlees afgetrokken;
- Hierna dienen de ingewanden verwijderd te worden. Hiervoor kun je een incisie maken vanaf het het borstbeen richting de anus. Vervolgens kun je alle ingewanden eruit halen;
- Als laatste dient de kip volledig schoongespoeld te worden.
Er kan gekozen worden om de kip direct te versnijden (poten, dijen, vleugels, kipfilet, karkas voor de soep). Echter kun je ook de kip als één geheel consumeren.
Leave a Reply