Het lammerseizoen staat voor de deur! Heb je enkele schapen die dragend zijn? Kun je niet wachten op lammetjes? Bereid jezelf goed voor met deze checklist.

Het lammerseizoen is één van mijn favoriete periodes op de boerderij. Onze kleine kudde schapen staat kort langs het huis. Zo kunnen we ze goed in de gaten houden.
Als het moment dan daar is, trekken we vlug oude kleren aan om te gaan kijken. Vaak hoeven we niet bij te springen. Terwijl moederschaap de bevalling inzet, staan wij toe te kijken. Hijgend en puffend brengt ze een nieuw leven op de boerderij. De eerste interactie tussen schaap en lam, de eerste blaat van een lammetje. Het is goud waard. Een prachtige tijd.
Vaak drinken we dan een kopje thee op stal. Zittend in het stro kunnen we uren kijken naar moeder en kind.

Wat heb je nodig tijdens de bevalling?
Het is aan te raden om enkele spullen gereed te hebben liggen. Zo kun je direct in actie komen als het nodig is.
Hou het telefoonnummer van de dierenarts bij de hand. Mocht het nodig zijn, kun je snel in contact komen.
Voor jezelf is het prettig om een stel oude en warme kleren klaar te hebben liggen. Mocht je in je nette kleren thuis komen, kun je snel omkleden en de stal inschieten.
Daarnaast is het aan te raden om enkele schone (hand)doeken paraat te hebben liggen. Deze kun je gebruiken om de lammeren schoon en warm te wrijven. Tevens is het fijn als je zelf je handen kan afdoen.
Heb je geen stromend water bij de hand? Dan is een emmer met warm water fijn om je handen in te wassen.
Als het lam geboren is kan de navelstreng ontsmet worden met jodium. Jodium laat de navel sneller indrogen. Dit verkleint de kans op infecties.

Wat heb je nodig om voor lammeren te zorgen?
Zorg dat er een warmtelamp met armatuur aanwezig is in de stal. Deze zal ervoor zorgen dat de lammeren niet te snel afkoelen. Zorg tevens dat er een dik pak schone stro in de stal ligt. Dit werkt isolerend.
Als de stal niet compleet winddicht is, is het verstandig om een windschot neer te zetten. Dit kan een simpele plaat hout zijn, op de richting van de wind. Deze blokkeert de wind en houdt de warmte vast.
Het liefst zien we de lammeren bij de moeder drinken. Maar soms is dit niet mogelijk. Zorg daarom dat je een lammerfles en melkpoeder klaar hebt liggen.
De eerste 24 uur na een bevalling geeft een schaap biest. Deze eerste melk is erg belangrijk voor een lammetje. Hou goed in de gaten of het lammetje in de eerste 24 uur drinkt. Is dit niet het geval? Probeer dan het schaap vast te zetten om het lam te laten drinken. De eigen biest is het beste voor het lam.
Mocht dit absoluut niet lukken, dan kun je biestpoeder aanschaffen. Dit dient binnen 6 uur na de geboorte toegediend te worden. Het poeder is aan te lengen met water en te voeren via een lammerfles.
Lammeren voorzien van oornummers
De lammeren dienen van oornummers voorzien te worden. Dit dient wettelijk binnen 6 maanden na de geboorte te gebeuren.
Oormerken zijn te bestellen bij Levende Have. Voor het zetten van een oormerk is er een specifieke tang benodigd. Deze is bij de oornummers bij te bestellen.
Een oormerk wordt gekoppeld aan de UBN registratie bij het RVO. Na aanschaf van de oornummers zijn deze beschikbaar in het dashboard bij het RVO. Bij het doen van een geboortemelding kun je deze “vrije” merken selecteren.

Moet je een schaap helpen met de bevalling?
Schapen zijn relatief zelfredzaam tijdens de bevalling. Sommige rassen hebben meer hulp nodig als andere. Het Zwartbles schaap staat er bijvoorbeeld bekend om dat ze makkelijk en zelfstandig aflammeren. Een ander voorbeeld zijn Ouessant schaapjes. Dit ras is grotendeels zelfredzaam tijdens de bevalling.
Echter, er zijn schapen die hulp nodig hebben. Ongeacht het ras. Hou de schapen goed in de gaten. Controleer regelmatig of de bevalling al ingezet wordt.
Duurt het te lang? Spring dan bij. Het kan zijn dat het lam gedraaid ligt of dat het te groot is om eruit te persen. Bij twijfel, altijd de dierenarts bellen!
Leave a Reply